Babiš by měl vysvětlit veřejnosti své příjmy. Ohrožuje reputaci celé vlády, zlobí se Sobotka

ČTK ČTK
22. 3. 2017 14:53
Premiér Bohuslav Sobotka vyzval ministra financí Andreje Babiše, aby nehazardoval s reputací vlády a vysvětlil svoje příjmy a finanční transakce. "Je zbytečné, abychom si v té věci vyměňovali dopisy, já jsem ho především požádal, aby celou věc maximálně vysvětlil veřejnosti," řekl Sobotka. Sněmovna minulý týden Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou vlastnil. "Očekávám, že využije svou lhůtu, kterou dostal, aby všechno veřejnosti vysvětlil," oznámil premiér.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil za zbytečné vyměňovat si s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) dopisy k výzvě poslanců, kteří po Babišovi požadují vysvětlení jeho příjmů a finančních transakcí. Babiš by měl věc vysvětlit hlavně veřejnosti, řekl po jednání kabinetu novinářům premiér. Sobotka to považuje za důležité pro reputaci Babiše i celé vlády, která má za prioritu boj s daňovými úniky.

Sněmovna minulý týden Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Babiš poté v dopisu Sobotkovi napsal, že ho poslanci bez důkazů obviňují z daňových podvodů a chtějí ho i soudit. Takové jednání označil za lynč.

Sobotka řekl, že si s Babišem dnes o záležitosti krátce promluvil. "Je zbytečné, abychom si v té věci vyměňovali dopisy, já jsem ho především požádal, aby celou věc maximálně vysvětlil veřejnosti," uvedl. Jedná se podle něj o reputaci Babiše i celé vlády.

"Tři roky jsme prosazovali opatření, která eliminují šedou ekonomiku," dodal Sobotka. Je proto důležité, aby ministr nebyl v podezření, že se dopustil daňové optimalizace, uvedl. "Očekávám, že (Babiš) využije svou lhůtu, kterou dostal od Sněmovny, aby všechno veřejnosti vysvětlil," řekl.

Babiš v dopisu pro Sobotku uvedl, že podvod je trestný čin, u něhož o vině rozhoduje jedině soud. Poslanci se podle něj staví do role žalobce, policie i soudu, když po něm žádají vysvětlení a sami chtějí posuzovat, zda je dostatečné. Babiš rovněž uvedl, že na výzvu Sněmovny bude v daném termínu, tedy do konce dubna, reagovat písemně. Je přesvědčen, že veřejnosti už své příjmy vysvětlil.

Vyjádření Agrofertu v tisku

Skupina Agrofert ve třech celostátních denících zveřejnila inzerát, ve kterém se proti nedávnému jednání Sněmovny ohledně daňových záležitostí Agrofertu a Babiše ohradila. Agrofert odmítá tvrzení o daňových optimalizacích či povodech a tvrdí, že veškeré transakce, o kterých poslanci diskutovali, "proběhly naprosto v souladu se zákonem".

Podle zákona byly i diskutované emise tzv. korunových dluhopisů z roku 2012, uvádí Agrofert. "Dluhopisy jsme vydávali z důvodu zajištění dlouhodobého financování chystaných investic naší společnosti. Taktéž desetiletý úrok ve výši 6 procent p.a. považujeme za zcela standardní, navíc podpořený znaleckým posudkem," uvedla v inzerátu firma.

Je nutné posoudit, zda ty finanční operace Andreje Babiše v sobě nezahrnují daňovou úsporu desítek milionů korun a víc. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy