SNK mají peníze, opět zažalují Sobotku

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
8. 1. 2007 13:21
Praha - Strana SNK Evropští demokraté už mají první část peněz za pražské zastupitele zvolené na podzim před pěti lety. Kvůli nevyplaceným příspěvkům však strana nadále chce, aby Ústavní soud zrušil výsledky červnových sněmovních voleb.
Logo SNK ED
Logo SNK ED | Foto: SNK ED

"Ústavní stížnost SNK ED stáhnou jen v případě, pokud bude ustavena vláda s důvěrou sněmovny," řekla dnes na tiskové konferenci předsedkyně strany Jana Hybášková.

SNK teď chtějí znovu zažalovat exministra financí Bohuslava Sobotku, který jim navzdory několika soudním verdiktům vyplacení příspěvku upíral. "Nezákonně a v rozporu se soudními rozsudky postupoval především exministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka," uvedla předsedkyně strany Jana Hybášková.

O tom, že peníze budou straně vyplaceny, nyní rozhodl Sobotkův nástupce Vlastimil Tlustý.

"Máme informace, že toto rozhodnutí je už pravomocné a peníze jsou připraveny," řekl Aktuálně.cz Stanislav Polčák, místopředseda Sdružení nezávislých kandidátů - Evropských demokratů.

Poslechl soud

Tlustý se straně peníze rozhodl vyplatit poté, co Městský soud v listopadu určil, že ministerstvo financí má o příspěvku znovu rozhodnout. Podle soudkyně má strana na peníze za patnáct křesel v pražském zastupitelstvu nárok.

Na základě verdiktu soudu, který teď SNK-ED obdrželo, chce strana znovu zažalovat exministra Bohuslava Sobotku.

"Podle nás byla jednoznačně naplněna skutková podstata trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Pan ministr podle nás jednal v rozporu s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu," uvedl Polčák.

Evropští demokraté už Sobotku v této věci jednou žalovali. Teď budou kvůli novým skutečnostem žádat o obnovení původního trestního oznámení.

Sobotka odmítal straně příspěvky vyplatit několik let. SNK ED šli totiž do voleb pod názvem "Demokraté Jana Kasla - Sdružení politické strany Evropští demokraté a nezávislých kandidátů" a Sobotka své odmítání stavěl na ustanovení zákona, který hovoří jen o příspěvku stranám, hnutím a jejich koalicím. Nikoli sdružením, jak mělo ve volbách v názvu SNK ED.

Soudy rozhodovaly ve prospěch SNK-ED

Bohuslav Sobotka nevyplatil peníze přesto, že jej soudy minimálně třikrát upozornily, že SNK ED jsou v právu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Městký soud totiž už v květnu 2005 nařídil ministerstvu, aby Evopským demokratům vydalo k příspěvku nové rozhodnutí. Sobotka výrok soudu ingnoroval, a tak se ENK ED obrátili na Ústavní soud. Ten jejich stížnosti vyhověl. Přestože existoval pravomocný rozsudek, ministerstvo rozhodnutí nevydalo," konstatoval soud.

Fakt, že byli SNK ED diskriminováni pak po letošních volbách uznal i Nejvyšší správní soud, který posuzoval stížnost SNK ED na průběh voleb. Zhruba patnáct miliónů korun, které SNK ED požadují za mandáty a za úroky, jež za dobu sporů naběhly, totiž chybělo evorpským demokratům ve volební kampani.

 

Právě se děje

Další zprávy