SNK-ED: Sobotka nás chtěl zlikvidovat

jaa
9. 6. 2006 12:30
Praha - Strana SNK-ED podala trestní oznámení na ministra financí Bohuslava Sobotku. Od státu totiž stále nedostala peníze za komunální volby.
Místopředseda SNK-ED Jan Kasl ve studiu on-line deníku Aktuálně.cz.
Místopředseda SNK-ED Jan Kasl ve studiu on-line deníku Aktuálně.cz. | Foto: Ludvík Hradilek

Evropští demokraté ministra podezřívají ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že strana od ministerstva nedostala příspěvky za patnáct svých pražských zastupitelů zvolených v komunálních volbách v roce 2002.

Pohledávka činí podle SNK-ED celkem zhruba 14 milionů korun.

Ministerstvo odmítlo peníze vyplatit s argumentem, že zákon hovoří jen o příspěvku stranám, hnutím a jejich koalicím. Strana před čtyřmi lety ale kandidovala jako sdružení.

Sobotka: Hledat v tom politický zájem je nesmysl

"Ministr se rozhodl nepostupovat v souladu se zákonem, popřít základní principy demokracie a ústavu a příspěvky do voleb nevyplatil," uvedl člen předsednictva strany Stanislav Polčák.

Sobotkova mluvčí Petra Krainová ve čtvrtek ČTK řekla, že ministr se nebude k věci vyjadřovat, dokud neskončí zasedání rozkladové komise ministerstva, která se záležitostí zabývá. Sobotka politické vlivy vyloučil.

Spor o příspěvek řešily různé soudy včetně Ústavního. Nejvyšší správní soud nedávno rozhodl, že ministerstvo musí buď peníze hned vyplatit, nebo řádně odůvodnit, proč tak neučiní.

Na dnešní tiskové konferenci novinářům Polčák řekl, že SNK-ED mají důkazy, ze kterých vyplývá, že Sobotka tak postupoval, aby zlikvidoval konkurenci ve sněmovních volbách, řekl dnes novinářům Polčák.

Podle europoslankyně SNK-ED Jany Hybáškové ministr jednal úmyslně. Údajně jí jasně řekl, že SNK-ED do voleb peníze neuvidí. Hybášková hodlá věc otevřít také v Evropském parlamentu.

Kasl: Rozhodneme se, jestli zpochybníme volby

Důkazy dnes straničtí představitelé nezveřejnili. Nechtějí prý ohrozit další vyšetřování.

Někteří členové SNK-ED mluví o tom, že by strana měla zpochybnit volby. Podle jejího místopředsedy Jana Kasla se o tom rozhodne příští týden na základě posudků, které SNK-ED nechala zpracovat. Kasl dnes vyzval Sobotku, aby se jako nově zvolený poslanec vzdal imunity.

SNK-ED dostali ve sněmovních volbách dvě procenta hlasů. Tvrdí, že by byli úspěšnější, kdyby mohli peníze za mandáty investovat do volební kampaně. Příspěvek podle nich představoval přes polovinu výdajů plánovaných na kampaň.

 

Právě se děje

Další zprávy