SNK-ED povede žena. Jana Hybášková

sim, čtk
25. 6. 2006 14:22
Praha - Mezi předsedy politických stran přibyla žena. SNK-ED si dnes na republikovém sněmu zvolili europoslankyni Janu Hybáškovou.
Nová šéfka SNK-ED Jana Hybášková
Nová šéfka SNK-ED Jana Hybášková | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Někdejší velvyslankyně v Kuvajtu a Kataru Hybášková ve funkci nahradí Josefa Zieleniece, pod jehož vedením se straně nepodařilo dostat do sněmovny.

SNK ED (Sdružení nezávislých kandidátů Evropští demokraté) dosáhli na dvouprocentní podporu tedy ani náhodou na pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. A to je po volbách do Evropského parlamentu, v nichž před dvěma lety stejnojmenná koalice získala hned tři z celkem 24 křesel, neúspěchem.

"Zvolení Hybáškové je dobrá zpráva, odchodem pana Zieleniece se strana stane více čitelnou a nezatíženou minulostí," uvedl dosavadní místopředseda Evropských demokratů Jan Kasl.

Zieleniec působil v 90. letech jako ministr zahraničí, byl také dlouholetým místopředsedou ODS. 

Prvním místopředsedou strany se dnes stal zlínský lídr SNK Stanislav Polčák. O druhém místopředsedovi se nyní hlasuje, kandidáty jsou bývalý policista Stanislav Huml a předseda pražských zastupitelů SK-ED Jiří Witzany.

Strana vznikla sloučením Evropských demokratů Jana Kasla se Sdružením nezávislých kandidátů Josefa Zieleniece. Uskupení se potýká s úřady - SNK-ED podali trestní oznámení na ministra financí Bohuslava Sobotku. Od státu totiž stále nedostali peníze za komunální volby.

Jan Kasl předseda SNK-Evropští demokraté
Jan Kasl předseda SNK-Evropští demokraté | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz
  • ČTĚTE VÍCE:
    SNK-ED: Sobotka nás chtěl zlikvidovat

    Evropští demokraté ministra podezřívají ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že strana od ministerstva nedostala příspěvky za patnáct svých pražských zastupitelů zvolených v komunálních volbách v roce 2002...
 

Právě se děje

Další zprávy