Volby by vyhrálo ANO s 30 procenty. Druhá se drží ODS, lidovci by ze sněmovny vypadli

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 8. 2022 8:47
Sněmovní volby by v červenci vyhrálo hnutí ANO. Oproti červnu posílilo o jeden procentní bod a získalo by 30 procent hlasů. Druhá se drží ODS, její podpora naopak v meziměsíčním srovnání klesla asi o 0,6 procentního bodu na 15,5 procenta. Třetí by i nadále skončilo hnutí SPD, kterému by dalo hlas stejně jako před měsícem 12,5 procenta voličů. Ukázal to aktuální volební model agentury Median.
Sněmovní volební model podle průzkumu agentury Median k červenci 2022, pro zobrazení všech stran rozklikněte.
Sněmovní volební model podle průzkumu agentury Median k červenci 2022, pro zobrazení všech stran rozklikněte. | Foto: Median

Průzkum nezahrnuje volební koalice z říjnových voleb, souhrnná podpora vládních stran podle agentury Median čítá 41 procent.

Do dolní komory by se v červenci dostalo sedm politických stran. Piráti by získali 10,5 procenta, což je ve srovnání s červnovým modelem o 1,3 procentního bodu méně. 

Oproti loňským sněmovním volbám by ve volbách uspěla ČSSD a mimo sněmovnu by naopak skončili lidovci. Podpora obou stran se ale pohybuje blízko pětiprocentní hranice, stejně jako u TOP 09 a STAN. Nelze tak spolehlivě určit, zda je podpora těchto stran nad pětiprocentní hranicí, či pod ní. 

Starostům a nezávislým ale preference v posledním měsíci mírně vzrostly na 5,5 procenta. V červnu se hnutí potýkalo s výrazným propadem poté, co čelilo korupčnímu případu kolem někdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka.

ANO má podle agentury i nadále největší voličské jádro. "Hnutí ANO si udržuje vysokou podporu zejména mezi lidmi ve věku 65 let a více. ODS se těší vysoké podpoře zejména mezi podnikateli a lidmi ve věkové kategorii 55 až 64 let," uvedl Median. 

SPD nejčastěji podporují lidé se středoškolským vzděláním bez maturity a lidé ve věku 45 až 54 let. Piráti mají nejvyšší podporu u lidí od 25 do 34 let.

Téměř třetina respondentů by podle Medianu sice odevzdala svůj hlas ve sněmovních volbách, není ale pevně rozhodnutá o volené straně. Podpora stran se tak může i nadále dynamicky měnit.

Voleb by se v červenci určitě zúčastnilo 57,5 procenta respondentů a dalších 15,5 procenta to zvažuje. V loňských volbách přesáhla účast 65 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy