Průzkum: ANO by teď vyhrálo volby o 15 procent před ČSSD

ČTK ČTK
13. 7. 2014 18:20
Vítězství hnutí Andreje Babiše předvídá průzkum agentury TNS Aisa pro Českou televizi.
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vítězem voleb do Sněmovny by nyní bylo hnutí ANO s jednatřiceti procenty získaných hlasů. ČSSD by získala šestnáct procent hlasů a třetí KSČM by volilo přes jedenáct procent lidí.

V dolní komoře by zřejmě zasedli i zástupci TOP 09, ODS a KDU-ČSL. Vyplynulo to z průzkumu agentury TNS Aisa pro Českou televizi.

Pro TOP 09 by ve volbách hlasovalo 11 procent Čechů, ODS by oslovila sedm procent voličů a lidovci 5,5 procenta hlasů. Nyní parlamentní hnutí Úsvit by potřebných pět procent hlasů zřejmě nezískalo, podle průzkumu TNS Aisa by ho volilo jen 4,5 procenta občanů. Z ostatních stran by Piráti získali 4,5 procenta, Svobodní 3,0 procenta a zelení 2,5 procenta hlasů.

V porovnání s předchozím průzkumem agentury si mírně polepšilo ANO, KSČM i TOP 09. Naopak sociální demokracie od května mírně ztratila.

TNS Aisa provedla průzkum v době od 28. června do 4. července a zjišťovala v něm i důvěru lidí v současnou vládu. Podle jejího zjištění kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) tak nyní důvěřuje čtyřiačtyřicet procent dotázaných, více než polovina ale vyslovila opačný názor.

 

Právě se děje

Další zprávy