Sněmovní debata: Bílý kůň John vs. bigamista Rath

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 2. 2011 11:20
Poslancí při interpelacích opět otevřeli Johnovu kauzu OraPrint
Radek John a stín OraPrintu
Radek John a stín OraPrintu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Obvykle nudné interpelace ve sněmovně oživil ve čtvrtek střet ministra vnitra Radka Johna (Věci veřejné) s poslancem ČSSD Davidem Rathem.

Dotaz na údajně zmanipulovaný tendr spojený s Českou poštou John odrazil. Debata se pak ale zvrhla v přestřelku o předraženém časopisu pro klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny, kterou vydávala firma OraPrint v době, kdy v jejím čele stál jako předseda představenstva právě Radek John.

A skončila u soukromého života politiků.

Radek John se opětovně hájil, že časopis nebyl předražený a že z něj nic neměl, nebyl majitelem firmy, ani nevlastnil akcie.

"Hájíte se, že jste nic nevěděl, že jste jen podepsal smlouvu," zaútočil znovu Rath. "Hájíte se vlastní hloupostí!"

"Tak jste byl bílý kůň. K tomu se používají třeba nevzdělaní romští občané," pokračoval Rath. "Jste na úrovni bezdomovce."

Za Radka Johna poté vytáhl do boje Vít Bárta (VV), který nazval Ratha "kabaretním hercem": "Vy žijete se dvěma ženami v jedné domácnosti."

"Můj osobní život je složitý," připustil Rath, kterého zase zachraňoval předsedající a jeho stranický kolega Lubomír Zaorálek: "To není předmětem interpelace, nemusíte to tady otevírat."

Dýka v zádech od vlastních poslanců

Obhajoba Radka Johna, že časopis za 120 milionů korun ročně nebyl předražený, má jeden háček: jako "předražený" ho označují i Johnovi vlastní poslanci.

Ve zprávě, kterou dostali členové správní rady VZP, označují zástupci VV za "předražený" také právě i časopis pro klienty VZP, který vydávala firma OraPrint. Radek John stál v čele firmy v letech 2002 až 2009.

Přitom dříve odpovídal na dotaz Aktuálně.cz poslanec Radim Vysloužil, který spolu s kolegy vystoupil proti vedení VZP, takto: "Nikde nebylo řečeno, že ten projekt byl předražený. Už to šetřila policie minimálně dvakrát a na nic nepřišla."

Sami poslanci VV ovšem ve své zprávě doslova píší o "letitém vydávání předraženého klientského časopisu VZP společností R. Janouška OraPrint".

"To jsme nechtěli!"

Autoři zprávy, kterou chtěli otočit proti řediteli VZP, ovšem důrazně popírají, že by cíleně útočili i na svého předsedu.

"Ježíš, to chraň Bůh," zareagoval na přímý dotaz další z autorů zprávy poslanec Michal Babák. "OraPrint nás v tuto chvíli nezajímá, byl předmětem policejního vyšetřování, zajímají nás všeobecně předražené kauzy."

Chybu nevidí na straně svého předsedy, ale na straně zadavatele - tedy managementu VZP.

"Zakázka předražená byla. Ale službu se jako obchodník snažím nabízet co nejdráž. A když jí někdo koupí předraženou, je to moje šikovnost a ne moje chyba," hájil pro náš deník svého předsedu poslanec Babák.

Audit z roku 2005 také tvrdí, že vydávání časopisu bylo předražené. VZP proto nejprve snížila vyplácenou částku na 87 milionů, v únoru 2010 pak smlouvu vypověděla úplně. Vydavatelská firma OraPrint, kterou zastupoval John, dostala během osmi let od pojišťovny 700 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy