Sněmovní absentér číslo 1? Hašek zmeškal 70 % hlasování

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
27. 12. 2012 18:40
Hejtman a poslanec Michal Hašek (ČSSD) chyběl u 70 % hlasování
Michal Hašek (ČSSD) má nejhorší docházku ze všech poslanců.
Michal Hašek (ČSSD) má nejhorší docházku ze všech poslanců. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Michal Hašek (ČSSD) od června do prosince chyběl u 70 % všech hlasování v Poslanecké sněmovně. Vyšplhal se tak na nelichotivé první místo v žebříčku nejhorší docházky poslanců, který zpracovalo občanské sdružení KohoVolit.eu.

V případě důležitých hlasování, kdy se schvalovaly návrhy zákonů nebo mezinárodní smlouvy, Hašek dorazil častěji - ve 32 %.

I přes tristní výsledky se ale výrazně polepšil oproti předcházejícím měsícům. V období od ledna do května totiž byl u pouhých 3 % důležitých hlasování.

Hašek byl již několikrát kritizován za to, že kumuluje funkce. Iniciativa ŽítBrno jich napočítala 30. "Já mám pocit, že jsem u všech důležitých hlasování byl," komentoval svou pracovní vytížnost Hašek v říjnu tohoto roku.

I další politici, kteří zastávají více funkcí zároveň, mají docházku horší. "To se týká nejen hejtmana Michala Haška, ale i mnoha členů vlády, například Petra Nečase, Karla Schwarzenberga nebo Miroslava Kalouska. Ti všichni měli ve druhé polovině roku podprůměrnou účast," uvedl Kamil Gregor, analytik KohoVolit.eu.

K poslancům s nejhorší docházkou do Sněmovny se za Haškem řadí Josef Dobeš (Nezařazení), Josef Tancoš (ČSSD) a Petr Bendl (ODS). Ukázalo se také, že poslanci, kteří vykonávají i další funkce, chodí do sněmovny méně často.

Oproti prvnímu pololetí se nejvíce zhoršil Jaroslav Krupka (ODS). Docházka výrazně klesla i Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), Janě Černochové (ODS) nebo Martinu Vackovi (LIDEM).

Častěji do sněmovny naopak začala docházet Lenka Andrýsová (LIDEM). Z 54 % důležitých hlasování v prvním půlroce se v druhé půli zlepšila na 99 %.

Mezi vzorné poslance se stoprocentní účastí patří Rudolf Chlad, Josef Cogan a Gabriela Pecková (všichni TOP 09) či Jiří Rusnok (LIDEM).

Poslanci TOP 09 patří spolu s komunisty k nejpoctivějším zástupcům lidu. Nejhůře je na tom naopak ČSSD a Věci veřejné.

"Hlasování se nejméně účastnili poslanci Věcí veřejných a ČSSD. Někteří poslanci se vymlouvají, že chodit do Sněmovny nemá smysl, protože vládní koalice pohodlnou většinou prohlasuje cokoli. Ve druhé polovině roku už byl ale poměr hlasů jen velmi těsný, a docházka řady poslanců zůstala i přesto tristní," dodává Gregor.

 

Právě se děje

Další zprávy