Sněmovna zavádí novou sociální dávku na bydlení

Petr Holub
10. 9. 2009 12:40
Za podporu sociálního bydlení stát v příštím roce zaplatí 7,7 miliardy korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Za podporu sociálního bydlení stát v příštím roce zaplatí 7,7 miliardy korun.

Navrhuje to norma, kterou poslanci schválili v prvním čtení a definitivně má být přijata nejpozději v úterý. Sněmovna se za ni postavila proti vůli vlády, která namítá, že půjde vlastně o další sociální dávku určenou na bydlení, i když už jsou dvě takové dávky dnes zavedeny.

"Podpora státu potřebným občanům v sociální nouzi už je platnými zákony upravena," napsal poslancům premiér Jan Fischer a připomněl, že už existují sociální dávky s názvem příspěvek na bydlení resp. doplatek na bydlení.

Vláda návrh odmítla už v červnu, ve sněmovně jsou však pro nový návrh všechny strany s výjimkou zelených.

Fond nade vše

"Jde o to, aby se nastartovala možnost výstavby sociálních bytů nebo úprav sociálních bytů pro zdravotně postižené nebo pro sociálně slabé," vysvětlil záměr autorů zákona Petr Bratský (ODS).

Sociální byty pro chudé by se podle nové normy měly nejen stavět, ze státních peněz by se měla platit především tzv. provozní dotace pro ty, kdo budou sociálně potřebným byty po dohodě s obcí pronajímat.

Dotaci má vyplácet Státní fond rozvoje bydlení, který kontroluje sněmovna. Vedle Bratského zasedá v jeho dozorčí radě další za navrhovatelů zákona Zdeňka Horníkova (ODS). Členem řídícího výboru fondu je i třetí spoluautor Miroslav Váňa (ČSSD).

Věčný dluh

Vládě se nelíbí ani to, že fond chce obhájit svou existenci pomocí státních miliard právě v období krize. Fond dosud hospodařil s částkou 20 miliard korun, kterou získal v roce 2005 z privatizace. Ročně půjčuje na stavby a opravy bytů okolo tří miliard, v průměru miliarda se mu vrací na splátkách. Při takovém hospodaření zůstane na účtech fondu koncem příštího roku 7,74 miliardy, které ovšem kryjí závazky z již uzavřených smluv.

Právě tato částka by se měla příští rok v dotacích rozpustit. Autoři zákona hájí zmíněný krok tím, že se rozpuštěním osmi miliard v příštím roce nezvýší schodek rozpočtu.

Zuzana Chocholová z ministerstva financí s tímto výkladem souhlasí. "Když se rezervy z fondu převedou do rozpočtu, tak se zvýší jeho příjmy," vysvětluje. I kdyby se pak utratily všechny, schodek se zvýšit nemůže.

Stát by ovšem musel peníze do fondu vrátit v příštích letech, to připouští i spoluautorka zákona Horníková: "Musí následovat další krok, doplnění těchto prostředků do Státního fondu rozvoje bydlení." Ve skutečnosti by závazek státu daleko překračoval osm miliard.

Čtyři miliardy za týden

Zákon předpokládá, že vláda bude na novou sociální dávku přispívat fondu každoročně čtyřmi miliardami.

Poslanec Bratský vznik nové položky v mandatorních výdajích státu hájí tím, že zákon umožňuje, aby vláda v kritických dobách odváděla méně. "Vládním opatřením se mohou tyto stropy snížit," vysvětluje Bratský.

Norma zavádí každoročně státní výdaje ve výši jednorázových nákladů na šrotovné, poslanci však projednávají zákon ve zrychleném řízení. Prvním čtením prošel ve středu, v pátek proběhne druhé jednání a definitivně se rozhodne v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy