Sněmovna ustavila výbory. Dohoda o předsedech drhne

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 7. 2010 16:10
"Koalice" a "opozice" se tahají o konečný počet předsedů
Aspoň máme místopředsedu sněmovny!
Aspoň máme místopředsedu sněmovny! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci hladce odhlasovali ustavení všech výborů sněmovny. O obsazení míst předsedů těchto výborů ale už poslanecké kluby bez úspěchu jednají už několik dní - začaly minulý týden.

Dohoda mezi budoucí koalicí a opozicí drhne. Už ve čtvrtek přitom jednotlivé výbory a komise - podle předjednaných dohod - mají své předsedy zvolit.

Klíčové výbory si mezi sebe rozdělila "trojkoalice" a navrhla tento poměr: 7 předsedů výborů, komisí a stálých delegací pro ČSSD, 7 pro ODS, 6 pro TOP 09 a 3 pro Věci veřejné.

ČSSD se ale nelíbí, že by dostala vedení jen tří výborů a zbylé čtyři předsednické funkce by měla jen v komisích a delegacích. "Trojkoalice" ale namítá, že mezi výbory je i vlivný hospodářský výbor. Sociální demokraté původně chtěli i rozpočtový výbor, jeho vedení si ale chce nechat ODS, zvláště poté, co resort financí přenechala ve vládě straně TOP 09.

Podle informací Aktuálně.cz se vyjednávání zadrhlo i na otázce sociálního výboru, který údajně chce jak ČSSD, která skončí v opozici, tak koaliční Věci veřejné.

ČSSD navíc kritizuje to, že by nakonec měla jako nejsilnější sněmovní strana ve svých rukou vedení jen tří výborů, podobně jako nejméně početné Věci veřejné.

"Funkce, to není jen vedení výborů," prohlásil předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. "Ve sněmovně jsou i jiné funkce."

Nespokojená ČSSD

"Vedení komise pro práci Poslanecké sněmovny není řešení," kritizoval nabídku "trojkoalice" úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Pak by se naplnila jen pouhá aritmetika zastoupení jednotlivých stran. Budeme jednat dál, až do zítřejšího dopoledne."

Infobox

Momentální návrh "koalice":

výbory pro ČSSD:

mandátový a imunitní, hospodářský, pro obranu a bezpečnost, zahraniční

výbory pro ODS:

rozpočtový, volební, pro zdravotnictví, pro evropské záležitosti

výbory pro TOP 09:

pro vědu a vzdělání, pro veř. správu a reg. rozvoj, zemědělský

výbory pro VV:

ústavně-právní, sociální, pro živ. prostředí

výbor pro KSČM:

kontrolní a petiční

"Sociální demokraté dostali nabídku na výbor pro obranu a bezpečnost. Spolu s hospodářským výborem by pak měli v rukou dva silné výbory, což by mělo stačit" řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců budoucí vládní koalice.

ČSSD ale nárokuje i kontrolu tajných služeb. Rozladilo ji, že vedení komise pro kontrolu operativní techniky - tedy odposlechů - nárokuje "trojkoalice".

"V čele této komise by k našemu překvapení neměl být zástupce opozice, ale člen vládní strany, konkrétně TOP 09," prohlásil Sobotka s tím, že právě tyto komise by neměla kontrolovat vláda.

Nakonec se zřejmě dohoda rýsuje: ODS a ČSSD by měly dostat stejný počet předsedů výborů, doladí se ještě počty pro TOP 09 a Věci veřejné. U KSČM je situace jasná: "koaliční" většina ve sněmovně je ochotna přepustit komunistům jen kontrolní a petiční výbor.

Mechanismus vzniku výborů je jednoduchý: každá strana je ve výborech zastoupena poměrně podle svého celkového počtu poslanců. ČSSD a ODS tak má ve všech výborech stejný počet členů. Do výborů nominovala každá ze stran své členy a poslanci na středeční schůzi výběr bez námitek schválili.

Na počtu předsedů se ale musí strany teprve dohodnout - a teprve podle této dohody mají ve čtvrtek výbory a komise zvolit své vedení.

Sněmovna i bez premiéra

Poslanci ve středu schválili ještě jednu "maličkost": napříště už nebude muset být na každém jednání sněmovny přítomen přímo premiér nebo vicepremiér. Bude stačit kdokoliv z ministrů. Ve sněmovně to přes odpor ČSSD prosadily strany budoucí vlády. Premiér Nečas argumentoval tím, že by pak nestačili vládě jen dva vicepremiéři, jak plánuje.

Zrušené usnesení to až doteď vyžadovalo. Vcelku běžný tak byl pohled na prázdnou vládní lavici v jednacím sále, kde seděl jen osiřelý předseda vlády nebo některý z místopředsedů.

Nepřítomnost premiéra i vicepremiérů pak byla vítanou záminkou pro přešuení schůze např. v době, kdy ODS těsně před volbami používala metodu obstrukce jako způsob, jak zabránit schválení některých zákonů levicí.

 

Právě se děje

Další zprávy