Sněmovna schválila zákon pro gaye

Martina Macková
15. 3. 2006 20:21
Praha - Poslanci přehlasovali veto prezidenta Václava Klause a přijali zákon o registrovaném partnerství. Pro bylo 101 a proti 57 poslanců ze 177 přítomných.
Informační tabule s výsledkem hlasování Poslanecké sněmovny, která 15. března definitivně umožnila lidem stejného pohlaví uzavírat registrované partnerství
Informační tabule s výsledkem hlasování Poslanecké sněmovny, která 15. března definitivně umožnila lidem stejného pohlaví uzavírat registrované partnerství | Foto: čtk

Prezident Václav Klaus prohlásil, že výsledek hlasování nepovažuje za porážku svou, ale "za porážku všech nás, kteří věříme, že rodina je v naší společnosti základní, jedinečná a bezkonkurenční, a kteří věříme v práva univerzální, nikoli skupinová, a v práva zajišťující svobody, nikoli nároky".

"Před týdnem Václav Klaus řekl, že doufá, že zvítězí zdravý rozum. Vzkazuji mu: Můžete být klidným, zdravý rozum zvítězil," řekl Aktuálně.cz předseda Gay Iniciativy Jiří Hromada.

Trojité hlasování

Poslanci přitom o zákonu hlasovali celkem třikrát. Poprvé bylo pro 97 poslanců, podruhé 102. První hlasování ale zpochybnil komunistický poslanec Karel Vymětal a druhé Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.

Teprve třetí pokus prošel bez problémů. Sněmovna při něm dosáhla nejnižšího možného počtu hlasů, kterým mohla prezidentovo veto přehlasovat.

Miloslav Šlehofer, Jiří Hromada a Marcela Šulcová na parlamentní galerii s napětím sledují hlasování Poslanecké sněmovny, která 15. března definitivně umožnila lidem stejného pohlaví uzavírat registrované partnerství
Miloslav Šlehofer, Jiří Hromada a Marcela Šulcová na parlamentní galerii s napětím sledují hlasování Poslanecké sněmovny, která 15. března definitivně umožnila lidem stejného pohlaví uzavírat registrované partnerství | Foto: čtk

Zákonodárci veto přehlasovali přesto, že sociální demokraté nebyli jednotní. Dva poslanci ČSSD hlasovali proti, jeden - Petr Ibl - se hlasování zdržel. Na hlasování přijel i těžce nemocný poslanec Robert Kopecký, nemocná poslankyně Eva Nováková nakonec nebyla přítomna.

Pro zákon nakonec hlasovali jen dva poslanci ODS, ale všichni unionisté a většina komunistů. Proti byli všichni lidovečtí poslanci.

"Svět se nezboří, ale bude jen o něco bláznivější," komentoval schválení zákona předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Premiér Jiří Paroubek po hlasování odmítl námitky, že by registrované partnerství mohlo narušit institut rodiny. "To už začalo za císaře Augusta před dvěma tisíci lety," řekl předseda vlády.

Norma by mohla začít platit od června nebo od července, podle toho, jak rychle bude zveřejněna ve sbírce zákonů.

Poslanec Michal Hašek.
Poslanec Michal Hašek. | Foto: ww.psp.cz

Prvním párům nepůjde o dědictví

Podle Jiřího Hromady čekají na registrované partnerství někteří gayové desítky let. "Těm, kteří budou mít zájem jako první, nepůjde o dědictví, o majetek. Bude to pro ně symbolika, satisfakce, na kterou čekají třicet nebo i padesát let," řekl deníku Aktuálně.cz Hromada.

"ČSSD splnila, co nám před čtyřmi lety slíbila. Ostatní strany nic takového neslibovaly, ale mrzí nás nátlak na poslance ODS, kteří poté změnili názor," dodal.

Česko je první postkomunistickou zemí, kde byl institut registrovaného partnerství schválen. "V Maďarsku využili v zákonech práv druh-družka, ale to nezrovnoprávňuje homosexuály a lesbičky tak, jako registrované partnerství," míní Hromada.

Podle jeho informací se po dnešním úspěšném hlasování v českém parlamentu chystají gay iniciativy na Slovensku vyjednávat o podobném zákonu s novou politickou reprezentací vzešlou z předčasných voleb. Na Slovensku návrh na uzákonění registrovaného partnerství v minulosti neprošel ani vládou.

Nezměním názor, tvrdili poslanci ČSSD

Proti zákonu se už před hlasováním jednoznačně postavila pražská poslankyně ČSSD Eva Nováková a dva poslanci z Karlovarského kraje Jiří Mikuta a Rudolf Tomíček.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

DÁLE ČTĚTE

ROZHOVOR

"Věřím, že 101 hlasů už je. Bude záležet, zda poslanci přijdou hlasovat," říká v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz předseda Gay iniciativy Jiří Hromada.

"Premiér mě nepřesvědčí," řekl před jednáním deníku Aktuálně.cz Tomíček, kterého k odmítnutí zákona vedou stále stejné důvody. "Jsou stejné jako u prezidenta Klause. Je pro mě důležitá tradice rodiny," říká.

Prezident Klaus zákon vetoval, protože norma rozšiřuje oblast státních zásahů do lidských životů a uzavření partnerství by stavělo svazky osob stejného pohlaví na úroveň manželství.

"Je to tragicky sebestředné rozhodnutí středověkého monarchy, nikoli prezidenta občanů vyspělého demokratického státu v 21. století," uvedla už dříve Gay iniciativa k vetu prezidenta.

Poslankyně Eva Nováková uvedla, že pokud vůbec do sněmovny na jednání dorazí, při hlasování si raději vypne hlasovací zařízení.

"Bude se chovat, jako kdyby ve sněmovně nebyla," potvrdil deníku Aktuálně.cz asistent poslankyně Ondřej Novák. To však v případě, kdy je potřeba 101 hlasů, nijak nepomůže. Politička zákon z náboženských důvodů dlouhodobě odmítá.

Názor Jiřího Mikuty se deníku Aktuálně.cz opakovaně nepodařilo získat.

Zákon ale nechtěli podpořit i další poslanci. Například Ladislav Skopal deníku Aktuálně.cz řekl, že zákon podpoří jen v případě, že hlasování sociálních demokratů bude závazné. Nakonec ale hlasoval pro zákon.

Hlasy se našly, ale těsně

Předseda klubu sociálních demokratů Michal Hašek i těsně před hlasováním potvrdil, že klub se pro závazné hlasování nerozhodl. Stejně se vyjádřili zástupci klubu KSČM.

Při prvním hlasování ve sněmovně pro zákon hlasovalo 45 poslanců ČSSD, 23 bylo nepřítomno z toho 2 omluveni, zdržel se jediný Petr Ibl. Ten včera opět nehlasoval. "Jsem jeden z těch sociálních demokratů, který má s hlasováním problém," přiznal před hlasováním.

Jan Zahradil
Jan Zahradil | Foto: Aktuálně.cz

Premiér ale mohl tentokrát počítat například s hlasem vládního zmocněnce a poslance Vlastimila Aubrechta. "Byl jsem poprvé proti zákonu, protože jsem do něj chtěl dostat větší práva pro nesezdané dvojice různého pohlaví. Tentokrát ho podpořím," řekl deníku Aktuálně.cz Aubrecht.

Pomohli unionisté

Názor opoziční ODS na registrované partnerství nebyl ani při prvním hlasování jednotný. Europoslanec Jan Zahradil minulý týden odhadoval, že pro bude zhruba polovina poslanců. Z pravicových zákonodárců v prosinci hlasovalo pro normu pouze 13, celkem 31 jich bylo proti a zbývající se zdrželi nebo nebyli přítomni. Dnes hlasovali pro zákon pouze dva občanští demokraté - Josef Bíža (Litoměřice) a Helena Mallotová (Praha).

Unionisté zákon podpořili, jejich hlasů bylo nakonec sedm, tři byli nepřítomni. Před třemi měsíci se ale pro zákon vyslovilo pouze pět unionistů, čtyři byli nepřítomni a proti hlasoval jediný poslanec - Zdeněk Kořistka.

Z poslaneckého klubu komunistické strany zvedlo ruku nakonec 26 poslanců, bylo jich o čtyři více než při prvním hlasování. Lidovecký klub byl do jediného hlasu proti normě. Nezařazený poslanec Tomáš Vrbík v prosinci hlasoval pro přijetí zákona, dnes se zdržel.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Gayové jako předvolební zbraň

V loňském říjnovém průzkumu se pro přijetí zákona vyslovilo 62 procent lidí. Dvě pětiny lidí uvedly, že homosexuála osobně znají. S uzavíráním svazků osob stejného pohlaví rozhodně nesouhlasilo 14 procent dotázaných.

Politici ale klíčové hlasování minulý týden i tento týden v úterý odložili a navíc se začali obviňovat z toho, že zákon některé strany využívají v předvolebním boji. Například někteří poslanci ODS uvedli, že premiér Paroubek parazituje na tématu postavení menšin a zneužívá zákon v předvolebním boji.

Paroubek zase napadl lídra Strany zelených Martina Bursíka, když řekl, že zmiňováním možnosti adopce dětí homosexuály před klíčovým hlasováním může lídr neparlamentní strany odradit od souhlasu s normou některé poslance včetně sociálních demokratů.

Předseda ODS  Mirek Topolánek uvedl, že poslanci ODS, kteří původně normu podporovali, svůj názor mohou změnit kvůli tomu, že premiér Jiří Paroubek z prosazení normy učinil prestižní předvolební téma.To poslanci ODS zopakovali i těsně před hlasováním.

 

Právě se děje

Další zprávy