Sněmovna schválila rozpočet pro nadcházející krizi

Petr Holub
10. 12. 2008 13:48
Najde se v něm i 2,7 miliardy pro státní úředníky
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

* Opozice byla proti, koalici ale pomohli nezařazení * Rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy * Státním úředníkům poslanci přiklepli 2,7 miliardy na platy

Praha - Sněmovna schválila návrh státního rozpočtu na rok 2009. Celkem pro něj zvedlo ruku 100 zákonodárců, proti bylo 93.

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska získal hlasy poslanců koalice včetně rebela Vlastimila Tlustého. Přidalo se i všech osm odpadlíků z klubů ČSSD, ODS a zelených.

Ministři tak dostali zelenou, aby v příštím roce utratili 1152 miliard korun.

Kalouskův plán prošel prakticky beze změny. Poslanci nezměnili odhad příjmů, který počítá v příštím roce s pětiprocentním hospodářským růstem.

Pokud bude růst nulový, jak předpovídá například ekonom Jan Švejnar, zvýší se plánovaný schodek z 38 na sto miliard korun.

Poslanci nejednali o tom, jak se bude rozpočet po očekávaném výpadku příjmů měnit. "Vláda bude hrát se sněmovnou otevřenou hru a o úpravách ji budeme informovat," slíbil Kalousek, a uvítal tak usnesení, podle kterého má první zprávy o změnách dodat už v lednu. Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek proto označil rozpočet za "surrealistický".

Všichni pro medvěda

Uplatnily se pouze ty pozměňovací návrhy, na kterých se shodli poslanci všech klubů.

Výjimkou byl plán ministra práce Petra Nečase (ODS) a šéfa rozpočtového výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD), kteří přidali státním úředníkům 2,7 miliardy korun na platy. Nesouhlasili s ním lidovci, kterým vadilo, že se zároveň snižují výdaje na stavbu dálnic.

Ministra dopravy Aleše Řebíčka může utěšit, že mu poslanci bez ohledu na barvu dresu přidělili 200 milionů na přípravu systému kombinované dopravy a na dopravní výuku.

Všechny poslanecké kluby souhlasily s rozdělením porcí rozpočtového medvěda, zdrželo se jen 12 poslanců. Byly zajedno i v tom, že se původní částka ve výši 1,8 miliardy zvýší ještě o 36 milionů. Největší radost z toho budou mít středočeské Velvary, které na poslední chvíli získaly 15 milionů na opravu školy.

 

Právě se děje

Další zprávy