Poslanci schválili nová opatření proti únikům ze spisů, využije je zřejmě až nová vláda

ČTK ČTK
12. 9. 2017 16:37
Vyšetřovací komise navrhla Poslanecké sněmovně doporučení, jak zabránit únikům údajů z trestních spisů. Sněmovna je podpořila značnou většinou hlasů přítomných členů. Jedním z nich by byl zvláštní útvar na Nejvyšším státním zastupitelství, který by mohl prověřovat trestní činnost státních zástupců. Dále komise doporučuje, aby orgány činné v trestním řízení musely zveřejňovat veškeré kontakty s médii. Kabinet se doporučeními poslanců může řídit, ale nemusí. Doporučení směřují spíše k nové vládě.
Vláda. Ilustrační foto
Vláda. Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Trestnou činnost státních zástupců by měl prověřovat v přípravném řízení nezávislý zvláštní útvar na Nejvyšším státním zastupitelství. Všechny orgány činné v trestním řízení by navíc musely zaznamenávat a zakládat do spisů veškeré kontakty s médii.

Jde o dvě ze souboru doporučení k zamezení úniků údajů z trestních spisů, které v úterý podle návrhů své vyšetřovací komise podpořila sněmovna. Kabinet se doporučeními poslanců může řídit, ale nemusí. Směřují spíše už k vládě, která vznikne po říjnových parlamentních volbách.

Dolní komora v souladu s doporučením komise také chce, aby veškeré informace z trestního řízení včetně například odposlechů a protokolů o prohlídkách požívaly zákonnou ochranu jako osobní údaje.

Výjimku by měly jen skutečnosti, které by zazněly při veřejném soudním líčení. Změna zákona o svobodném přístupu k informacím by měla zase zajistit to, aby nebylo možné prolamovat zásadu neveřejnosti přípravného trestního řízení.

O doporučeních poslanci hlasovali jednotlivě. Sněmovna je podpořila značnou většinou hlasů přítomných členů.

 

Právě se děje

Další zprávy