Sněmovna rozhodne o služebním zákonu 21. ledna

Domácí Domácí
Aktualizováno 13. 1. 2014 11:11
Projednání zákona v prvním čtení je jedna z podmínek prezidenta pro jmenování vlády.
Jan Hamáček.
Jan Hamáček. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k služebnímu zákonu proběhne 21. ledna od 10:00. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí uvedl, že obdržel žádost s dostatečným počtem podpisů na její svolání.

Právě projednání novely v prvním čtení v minulosti zmiňoval prezident Miloš Zeman jako jednu z možných podmínek pro jmenování nového kabinetu. Ten by měl prezident schválit do konce ledna.

Na programu schůze mají být kromě služebního zákona také návrhy související s projektem Rekonstrukce státu.

Poslanecký návrh služebního zákona, který podali poslanci ČSSD, projednala minulý týden vláda v demisi Jiřího Rusnoka. Přestože zaujala k návrhu negativní stanovisko, poslala jej do Poslanecké sněmovny. Vlastní verzi služebního zákona chce Jiří Rusnok schválit na jednání vlády tuto středu.

"K novele služebního zákona jsme přijali negativní stanovisko, protože v té formě, ve které se návrh nachází, je nepoužitelný. Nereflektuje změny od schválení zákona, možná i rozpor s ústavou," řekl po jednání vlády premiér v demisi Jiří Rusnok.

O služebním zákonu se ale mluví především v souvislosti s čerpáním peněz z evropských fondů a hlavně s možným jmenováním šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ministrem financí.
 
Babiš totiž nemá negativní lustrační osvědčení a prezident Miloš Zeman se již dříve nechal slyšet, že pro něj bude dostatečnou garancí právě nový služební zákon, který lustrace od ministrů nevyžaduje. Bude mu stačit, pokud ve Sněmovně projde alespoň prvním čtením.

 

Právě se děje

Další zprávy