Sněmovna plánuje na 16. června schůzi ke kauze ProMoPro

ČTK ČTK
7. 6. 2011 16:40
Naposledy byla zrušena kvůli hospitalizaci ministra obrany Alexandra Vondry
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mimořádná schůze sněmovny ke kauze ProMoPro by měla pokračovat 16. června.

Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) se na tom dohodlo politické grémium dolní komory parlamentu.

"Schůze, o kterou požádala opoziční ČSSD, by měla začít příští čtvrtek po písemných interpelacích," řekla Němcová novinářům.

Schůze k údajně předražené zakázce pro firmu ProMoPro za českého předsednictví Evropské unii byla zahájena 5. května, Němcová ji ale hned přerušila. Důvodem byla absence ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) kvůli jeho hospitalizaci.

Vondra byl jako někdejší vicepremiér pro evropské záležitosti za předsednictví zodpovědný. Jeho vysvětlení požadují jak ČSSD, tak vládní TOP 09 a Věci veřejné, které se kvůli tomu chystaly schůzi umožnit schválením jejího programu.

ČSSD avizovala, že bude prosazovat usnesení, kterým by sněmovna žádala Vondrův odchod z vlády. Podobný požadavek vznesly i Věci veřejné nebo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který má sněmovnu informovat o výsledcích vyšetřování svého úřadu.

Podle něj není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb společnosti ProMoPro spol. s.r.o. z celkových zhruba 550 milionů korun. Část peněz je zablokovaná na údajně podezřelých účtech v Rakousku. Případ vyšetřuje policie.

Vondra nabídl premiéru Petru Nečasovi (ODS) rezignaci už při vládní krizi. Už v březnu se v projevu ve sněmovně přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření českého předsednictví EU. Zpochybnil však podezření o předražení zakázky, což rozhořčilo koaliční partnery, hlavně TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy