Sněmovna schválila zpřísnění podmínek pro cizince, senátor Láska rozčílil ministra Chovance

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 27. 6. 2017 17:49
Poslanecké sněmovna v úterý i přes nesouhlas Senátu a ochránců lidských práv schválila novelu zákona, která zpřísňuje podmínky pro pobyt cizinců v České republice. Novela má mimo jiné umožnit zastavení řízení o povolení pobytu, když se cizinec na slyšení nedostaví nebo jinak nesplní podmínky. Omezit má také nežádoucí ekonomickou migraci a zaměstnávání cizinců agenturami bez vědomí úřadu práce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Debata o změnách zákonů, které vracejí senátoři poslancům, bývá v Poslanecké sněmovně většinou krátká. Úterní debata o zpřísnění podmínek pro pobyt cizinců v Česku ovšem byla zcela jiného rázu. Senátor Václav Láska, který kritizoval zpřísnění pobytu, se ocitl pod těžkou "palbou" řady poslanců i ministra vnitra za ČSSD Milana  Chovance.

Sněmovna si totiž kategoricky stála za svou verzí změny zákona, kterou se snaží zpřísnit podmínky pro cizince a omezit tak i ekonomickou migraci. Nesouhlasila proto s připomínky Senátu ani s ochránci lidských práv, kterým mimo jiné vadí zrušení dozoru státních zástupců nad zadržovacími zařízení pro cizince. Zákon nyní posoudí prezident. Senátor Láska ale hned poté, co poslanci potvrdili větší přísnost, sdělil.

"Připravím ústavní žalobu na některá ustanovení, nechť to Ústavní soud posoudí," podotkl s přesvědčením, že poslanci schválili zákon, který je podle něj špatný. Jedna z věcí, která se mu nelíbila, se týká vyhoštění cizince, pokud bude odsouzený za cokoliv. "Bavím se o přiměřenosti trestu. A opravdu srovnejte, když za to, za co český občan dostane podmínku, nebo finanční trest, občan třetích zemí dostane trest, že musí opustit rodinu, musí opustit přátele a vrátit se do země, kde nežije," argumentoval Láska Aktuálně.cz, že zváží ústavní žalobu na některé části přijaté novely zákona.

Láska také namítl, že novela "nezvyšuje bezpečnost a má pouze usnadnit práci úředníků ministerstva vnitra". Obvinil Chovancovo ministerstvo, že změny do zákona propašovalo navzdory postoji Legislativní rady vlády.

Naopak spoluautor změny, Václav Klučka z ČSSD byl s výsledkem hlasování spokojený a tvrdil, že tato změna Česká republice pomůže. "My se vždycky budeme v názorech s panem Láskou lišit, protože on je advokát a je člověk, který se na to dívá z úplně jiného pohledu než já," uvedl Klučka, podle kterého audit bezpečnosti České republiky jasně ukazuje prospěšnost zpřísnění podmínek.

Novela má po vzoru azylového zákona umožnit zastavení řízení o povolení pobytu, pokud by se cizinec bez vážného důvodu k řízení nedostavil, lhal by, předkládal padělané doklady. Na řízení má mít vliv také cizincovo odsouzení pro úmyslný trestný čin. Podnětem byly nedávné problémy se zahraničními pracovníky v některých českých průmyslových zónách.

Ministra Chovance zvedly názory Lásky evidentně ze židle a zvýšeným hlasem proti nim vystupoval. Přitom tvrdil, že zpřísnění pocítí jen cizinci, kteří by se v Česku nechovali v souladu s právními předpisy. 

"Proboha živého, vždyť my máme přece zájem o ekonomickou migraci, prorůstovou migraci, migraci ze zemí, které jsou nám kulturně, nábožensky, jazykově blízké. Na to vláda vytváří programy, na příchod zaměstnanců z Ukrajiny a z dalších zemí. Ale ta migrace musí být, přátelé, řízená, koordinovaná," prohlásil ministr.

Omezit nežádoucí ekonomickou migraci má novela postihem takzvaného skrytého agenturního zaměstnávání bez povolení úřadu práce. Zavádí také kategorii nespolehlivého zaměstnavatele v případě jeho zadlužení, neplacení pojistného za zaměstnance nebo nelegálního zaměstnávání. Taková firma by cizince nemohla zaměstnávat. Proti tomu se bouřily zaměstnavatelské svazy v čele s Hospodářskou komorou.

 

Právě se děje

Další zprávy