Sněmovna odmávla armádní mise. Priorita je Afghánistán

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 11. 2010 11:40
Vláda smí posílit misi v Afghánistánu a naopak postupně stáhne vojáky z Kosova
Vláda smí posílit afghánskou misi
Vláda smí posílit afghánskou misi | Foto: Daniel Hlaváč (AČR)

Praha - Sněmovna hlasy koaličních poslanců řekla ano zahraničním misím české armády. Pro hlasovalo 106 koaličních poslanců, proti byli sociální demokraté a komunisté. Vláda má volné ruce, protože její plán už před necelým týdnem schválili senátoři.

Nečasův kabinet tak může posílit českou účast v Afghánistánu. Pro příští rok tam může být až 720 českých vojáků, pro rok 2012 až 640 vojáků. Naopak z Kosova bude vojáky už stahovat.

"Problémy dnešního Kosova jsou primárně nevojenského charakteru a vyžadují proto řešení primárně již nevojenskými prostředky," vysvětloval před poslanci ministr obrany Alexandr Vondra. "Ale, podtrhuji, z Kosova neutíkáme. Pro příští rok je proto naposledy navrhováno zapojení České republiky do KFOR v celkovém počtu do 550 osob."

Vondra také upřesnil, že příští rok budou resort obrany stát zahraniční mise zhruba miliardu a 900 milionů korun, pro rok 2012 pak zhruba miliardu a půl.

Mise hned na dva roky

Minulá vláda ve sněmovně s plány zahraničních misí narážela. Kabinet Petra Nečase proto parlamentu předložil plán nikoliv na rok, jako obvykle, ale hned na dva roky dopředu.

"Obsah tohoto materiálu s námi projednán nebyl," kritizoval vládu zahraniční expert ČSSD Jan Hamáček. "Je to zacílení naší působnosti pouze na Afghánistán."

Opoziční ČSSD už dřív kritizovala rychlé stahování z Kosova. "Stahování mi připadá příliš rychlé, je to extrém," prohlásil už dřív Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Starý Senát, nový Senát?

Zahraniční mise na léta 2011-12 už koncem října schválil i Senát. I to kritizovala opozice - mise schválil Senát ještě předtím, než se sejde v novém složení po nedávných volbách.

"Vláda nerespektovala výsledek voleb do Senátu," namítal sociální demokrat Hamáček. Vláda opakovaně kritiku odráží s tím, že stávající senátoři mají platný mandát do 13. listopadu. Teprve poté se složení změní ve prospěch levicových stran - v Senátu bude mít většinu sama ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy