Sněmovna napříč stranami odmítla ruskou anexi Krymu

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 3. 2014 17:19
Proti byli komunisté a jeden z poslanců Úsvitu. Hlasování se zdržel ministr financí Babiš.
Podle poslanců Rusko porušilo mezinárodní právo.
Podle poslanců Rusko porušilo mezinárodní právo. | Foto: Reuters

Praha - Sněmovna odmítla násilnou anexi ukrajinského Krymu Ruskem, podle poslanců jde o porušení mezinárodního práva.

Poslanci taky podpořili vládu v jednáních o společném postupu v Evropské unii a NATO při řešení situace na Ukrajině.

Sněmovna naopak nepodpořila návrh, aby vláda prosazovala v EU i zavedení ekonomických sankcí, ani výzvu k navýšení českého rozpočtu na obranu.

Usnesení o odmítnutí ruského záboru Krymu a o podpoře české vlády v jednáních o společném unijním postupu vůči Rusku navrhla někdejší předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová z nyní opoziční ODS.

Pro hlasovalo 121 poslanců z koaličních ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL i z opozičních TOP 09 a ODS. Z přítomných 179 poslanců bylo proti 16 komunistů a Tomio Okamura z hnutí Úsvit.

Třípětinová většina

Podle záznamu se zdrželi hlasování například ministr financí Andrej Babiš (ANO), sociálnědemokratičtí poslanci Michal Hašek a Jiří Zimola nebo poslanec za TOP 09 Petr Gazdík. Babiš a někteří další nicméně nebyli hlasování přítomni.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) podotkl, že základní usnesení dosáhlo více než ústavní třípětinové většiny.

Výzvu vládě, aby prosazovala hospodářské sankce proti Rusku, neprosadil Marek Ženíšek (TOP 09). Kabinet se k ekonomickým opatřením staví rezervovaně, EU zatím zavedla sankce proti konkrétním lidem z Ruské federace a z Krymu. V Ženíškově návrhu usnesení se psalo i o "imperiálních nárocích Ruska na ukrajinské území" a o možném ohrožení suverenity Česka.

Sněmovna nepodpořila ani žádost lidovce Ivana Gabala směřují k posílení rozpočtu české armády. Podle jeho předlohy by vláda měla příští rok zvýšit rozpočet na obranu na 1,3 procenta hrubého domácího produktu a do roku 2017 na dvě procenta HDP. Nyní činí rozpočet ministerstva asi 1,1 HDP.

To, aby se Sněmovna distancovala od akce poslanců Milana Šarapatky (Úsvit) a Stanislava Berkovce (ANO), kteří byli při referendu o přičlenění Krymu k Rusku, neprosadil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Neuspělo ani hnutí Úsvit s návrhem, podle kterého měla Sněmovna vyzvat unii, Spojené státy, Rusko a Ukrajinu k jednáním a uvést, že pokládá změnu vlády v Kyjevě po svržení prezidenta Viktora Janukovyče za neústavní stejně jako každou změnu hranic Ukrajiny.

Sněmovna chce, aby se vláda věnovala krajanům

Sněmovna neschválila ani návrh KSČM, podle kterého by vyjádřila znepokojení nad tím, že se k politické moci na Ukrajině dostaly i "fašizující síly".

Poslanci naopak podpořili výzvu vládě navrženou šéfem dolní komory Janem Hamáčkem (ČSSD), aby se věnovala situaci českých krajanů na Ukrajině. Právě volyňští Češi z Žitomirské oblasti si v úterý postěžovali, že se jim český kabinet nechystá poskytnout pomoc.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zopakoval, že ministři nemají informace o tom, že by byli krajané přímo ohroženi. Vláda s nimi podle premiéra bude i nadále v kontaktu.

Za anexi Krymu Rusko čelí ostré kritice Západu. Tento autonomní ukrajinský poloostrov se v uplynulém týdnu z pohledu Moskvy a krymských představitelů stal součástí Ruské federace.

Moskva tvrdí, že jednala podle vůle krymských obyvatel, kteří se ve sporném referendu vyslovili pro připojení k Rusku.

 

Právě se děje

Další zprávy