Pozastavení EET i odpuštění záloh. Poslanci pomůžou živnostníkům, zazněla modlitba

Radek Bartoníček ČTK Radek Bartoníček, ČTK
Aktualizováno 24. 3. 2020 21:03
V Poslanecké sněmovně skončila schůze, která neměla od roku 1989 obdoby. V dolní parlamentní komoře seděli kvůli hrozbě onemocnění koronavirem místo 200 jen 102 poslanců. Navíc jednali ve stavu legislativní nouze, takže to, co jindy schvalují měsíce i roky, schválili během pouhých několika hodin. Hlavním bodem jednání bylo schválení výrazné pomoci živnostníkům i dalším občanům.
PŘÍMÝ PŘENOS: Jednání Poslanecké sněmovny | Video: Poslanecká sněmovna

Budeme jednat tak dlouho, dokud Poslanecká sněmovna neschválí všech šest předpisů předložených vládou, avizoval před začátkem úterní schůze předseda klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. A podle toho také schůze sněmovny vypadala, poslanci jednali až téměř do devíti večer, dokud skutečně všechno neschválili - k velké radosti vládních poslanců, kteří si vše schválili tak, jak si naplánovali. Opoziční návrhy vesměs skončily pod stolem. 

Po úterní schůzi poslanců "poskočil" schodek rozpočtu o pořádný kus do minusu, místo původních 40 miliard je nově 200 miliard korun. A zatímco při loňském schvalování rozpočtu na rok 2020 opozice bojovala o každý výdaj, aby byl co nejméně schodkový, nyní, vzhledem k současné situaci, hlasoval pro 200 miliard každý. Příjmy rozpočtu tak proti původnímu plánu klesnou o 89,8 miliardy korun, naopak výdaje mají vzrůst o 70,2 miliardy korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Mezi další rozhodnutí patří schválení návrhu, podle kterého stát odpustí drobným podnikatelům minimální měsíční zálohy na sociální pojištění za půl roku od března do srpna. Základní minimální měsíční záloha činí 2544 korun. Hradí ji lidé, kteří vykonávají drobné podnikání jako hlavní činnost. Pro vedlejší činnost činí minimální záloha 1018 korun za měsíc. Opatření má pomoci živnostníkům překonat propad příjmů způsobený vládními opatřeními proti současné koronavirové epidemii.

Poslanci rovněž pozastavili elektronickou evidenci tržeb na dobu vyhlášeného stavu nouze a následující tři měsíce. Žádný podnikatel tak nebude muset evidovat své tržby a úřady tuto povinnost nebudou kontrolovat. Stát by měl také zaplatit ošetřovné rodičům dětí do 13 let věku, kteří s potomky zůstali doma v souvislosti s uzavřením škol kvůli koronavirové krizi. Rodič dostane 60 procent redukovaného vyměřovacího základu po celou dobu, co budou školy nepřístupné, a to i zpětně. 

Stejně tak poslanci změnou zákona rozhodli, že přijímací zkoušky na střední školy se zřejmě uskuteční nejdříve 14 dnů po otevření škol. Maturity se mají konat o týden později, pokud se školy vrátí do běžného provozu do 1. června. 

Udělala jsem to nejlepší, hájila se ministryně financí

Poslanci se dostali k urychlenému schvalování jednotlivých návrhů hned po úvodním proslovu premiéra Andreje Babiše a předsedů politických stran. První bylo na řadě ošetřovné, s kterým přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

"Mým návrhem se otvírá druhá fronta tzv. boje proti koronaviru, a to ekonomická," začala tuto část zasedání sněmovny, na kterém bylo vše podřízeno koronavirové krizi - omezený počet poslanců, ochranné prostředky na ústech i mimořádná pravidla pro schvalování zákonů. "Bojujeme o to, abychom zachránili naši ekonomiku, pracovní místa a rekordní zaměstnanost, kterou jsme donedávna měli a pevně doufám, že ještě budeme mít," pokračovala Maláčová.

Následně sice opoziční poslanci žádali vládní většinu, aby přijala také jejich pozměňovací návrhy, ale ve většině případů se tak nestalo. Například u ošetřovného navrhli opoziční poslanci dvacet pozměňovacích návrhů. Místo toho, aby nárok na ošetřovné měli rodiče s dětmi do 13 let, jak navrhovala vláda, chtěli lidovci tuto hranici posunout na 15 let.

Opoziční ODS pro změnu chtěla, aby výpadek příjmů veřejného zdravotního pojištění nahradil stát. Jde asi o osm miliard korun. Piráti navrhli, aby pojištění za březen až srpen nemuseli vůbec platit lidé bez zdanitelných příjmů. Jde podle předkladatelů zejména o lidi pracující na dohodu o provedení práce.

Ministryně financí Alena Schillerová navečer vysvětlovala, že vládní rezerva v hodnotě asi pět miliard už neexistuje. "Je už utracená za zdravotnický materiál. Za nákupy roušek, na ochranné oděvy, teď jsem tady podepisovala další peníze ministrovi Adamovi Vojtěchovi. A pan ministr vnitra Jan Hamáček odhaduje, že bude potřeba ještě dalších sedm miliard, které budeme investovat do těchto ochranných pomůcek. Potřebujeme je, nikdo nepočítal, že bude potřeba taková spotřeba," říkala Schillerová, která sněmovna schvaluje navýšení schodku rozpočtu na 200 miliard korun oproti původním 40 miliardám.

Schillerová zároveň hájila všechny své kroky, které udělala od zahájení koronavirové krize. "Stojím si za tím, co jsem udělala a v daný okamžik to považuji za to nejlepší," prohlásila a upozornila mimo jiné poslance na to, že jí "píší občané, jestli si i státní činitelé sníží platy".     

Premiér vzpomněl i modlitbu

Tón celému jednání dal hned na začátku premiér Andrej Babiš, který vyzval k poltické spolupráci.

"Stojím před vámi v situaci, která je pro nás pro všechny úplně nová. Chtěl bych dnes být konkrétní a věcný a stručný. Je to nejtěžší období, které Česká republika ve své novodobé historii zažila. Nikdy v minulosti jsme nemuseli tak rychle a tak zásadně změnit naše životy, čelíme ohrožení, které je pro nás všechny naprosto neznámé. Předstupuji před vás s pokorou a lidskou prosbou, abychom v této krizové situaci zapomněli na naše politické hádky a spory," začal Babiš svou parlamentní řeč a vzápětí udělal vstřícné gesto, když nabídl opozici tři místa v Ústředním krizovém štábu.

"Zároveň bych před vámi, před Poslaneckou sněmovnou, od které se odvozuje legitimita vlády, rád slíbil a ujistil vás, že naše vláda nehodlá za žádných okolností a nebude zneužívat krizový stav a stav legislativní nouze k posilování své moci," uvedl mimo jiné a v závěru zcela nezvykle přečetl následující vzkaz, který dostal na mobil:

"Dej nám, drahý Bože, sílu ducha k nápravě věcí obecných. Dej nám, drahý Bože, sílu duše k nápravě věcí obecných. Dej nám, drahý Bože, sílu důvěřovat sobě. Věřím moudrosti svého fyzického těla. Milost a požehnání všemu a všem, tak jest."

Po jeho vystoupení byl slyšet v jednacím sále potlesk, ovšem jen z míst, kde seděli vládní poslanci. Ti opoziční brali Babišovu zmínku o Bohu s rozpaky. "Proč se mi vybavuje Te Deum, které arcibiskup Beran sloužil 14. června 1948 při příležitosti zvolení K. Gottwalda prezidentem? Tenkrát byl tomu zločinci (míněn Gottwald) dobrý i Bůh, v kterého nevěřil. Celým svým životem však Pána Boha sprostě urážel," napsal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na Twitter.

Tentokrát jsme vstřícní, ale máme připomínky, uvedla opozice

Jinak ale reagovali lídři stran na Babiše vstřícně, například předseda ODS Petr Fiala. "Potřebujeme jednat rychle, potřebujeme jednat účinně a já budu respektovat krizový režim i zde v Poslanecké sněmovně," avizoval Fiala. Označil za správné, že vláda přišla s balíkem ekonomické a sociální záchranné sítě, a ocenil, že ho oproti původním záměrům z minulého týdne ještě rozšířila, protože lidé i firmy budou potřebovat peníze. 

Zároveň ale varoval vládu, aby "nepodlehla opojení mocí" a nijak neomezovala svobody, které v České republice panují. "Pandemie je bezprecedentní hrozba, přesto si chraňme to, co nás dělá úspěšnou a svobodnou zemí. Mysleme na demokratické principy a svobody a na lékárnických vahách zvažujme ta opatření, která jsou nyní nezbytná a která je omezují," řekl Fiala. Ve stejném duchu mluvili i další opoziční poslanci.  

Šicí stroj jsem dnes vyměnila za ten svůj věrný sněmovní, napsala Věra Kovářová (STAN) na Twitter během jednání sněmovny kvůli koronaviru. (24. 3. 2020)
Šicí stroj jsem dnes vyměnila za ten svůj věrný sněmovní, napsala Věra Kovářová (STAN) na Twitter během jednání sněmovny kvůli koronaviru. (24. 3. 2020) | Foto: Twitter Věry Kovářové

Předseda Pirátů Ivan Bartoš upozorňoval na situaci lidí bez domova a dalších, kteří jsou v nejtěžší sociální situaci. "Měli bychom vytipovat například objekty pro lidi, kteří jsou na ulici a jsou epidemií ohroženi," řekl a vzpomněl také na lidi v exekuci. "Například je důležité akutně řešit problém lidí v exekucích nebo lidí, kteří velmi rychle mohou být v nějaké finanční situaci, kdy nebudou moci dostát svým standardním požadavkům na život v nájmu, ale i třeba dluhům," podotkl Bartoš. 

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podobně jako Fiala, varovala premiéra Babiše, aby nedělal nic, co by omezilo svobodu v zemi. Šéf KDU-ČSL žádal, aby vláda pomohla například podnikatelům ještě více, než má zatím v úmyslu. "Bezúročné půjčky jim nepomohou," řekl Jurečka.  

O slovo se přihlásil i předseda Trikolóry Václav Klaus mladší, který chtěl doplnit program schůze o to, aby předseda vlády informoval o připravenosti nemocnic na možný nápor pacientů s koronavirem.

Poslanci ale jeho návrh na doplnění programu neschválili, pro bylo 50, potřeba bylo 54. Zároveň žádal ministra zemědělství Miroslava Tomana, ať řekne, jak je zemědělství připraveno na nadcházející sezonu. Ani tento jeho návrh poslanci nepodpořili, pro bylo jen 37 poslanců. 

 

Právě se děje

Další zprávy