Sněmovna jedná. Vládě pomohou zítra i rebelové z ODS

Martina Macková
2. 12. 2008 14:30
Vadí mi tato vláda, řekl Paroubek
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sněmovní schůze nakonec začala, i když se opozice stejně jako minulý týden pokusila zablokovat program dolní komory. A téměř jistě bude jednat i zítra.

Obě mimořádné schůze jsou nejen důležité kvůli rozpočtu a daním, které projednávají. Ale jsou i testem síly koalice.

Zatímco dnes koalice opoziční strany přečíslila při schvalování programu i přestože, že s ní nehlasovali tři rebelové z ODS - poslanci Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec, zítra to bude mít vláda ještě jednodušší. Poslanci už dnes avizovali, že pro schvalování rozpočtu v programu ruce zvednou.

Poslanci zablokovali společně s opozicí schůzi už minulý týden, kvůli daním. Koalici chyběl jeden hlas, dnes proto ODS svolala mimořádné jednání. Nakonec uspěla.

Podrželi ji nejen bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka, ale také Evžen Snítilý, Petr Wolf a pro byly také zelené poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová, které už nejsou členkami klubu své strany.

Vadí mi tato vláda

ČSSD vadí především fakt, že s ní ODS o programu mimořádně svolaných schůzí nevyjednává. Sama ČSSD pak svolala na příští týden jinou mimořádnou schůzi, která by měla mít na programu schválení Lisabonské smlouvy.

"Koalice s touto schůzí přišla, tak pro ni musí mít hlasy," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Na dotaz Aktuálně.cz, zda mu nevadí, že lidem zůstanou vyšší daně, uvedl: "Vadí mi to, ale vadí mi víc věcí. Především mi vadí tato vláda."

Mirek Topolánek během jednání v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.
Mirek Topolánek během jednání v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podle Paroubka musí koalice zjistit, zda má vůbec dostatečnou sílu ještě něco prosadit. "Myslím, že se to ukáže," dodal Paroubek.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) uvedl, že chce, aby proběhla standardní schůze. "To, že nechtějí schválit program schůze, která má na programu tak zásadní věci, je vydírání," soudí premiér.

"Měli by vás zajímat tyto zákony. Zkuste vysvětlovat svým voličům a starostům, že jste je neprojednali," dodal.

Komunisté byli také proti programu. "Překvapilo mě, že schůzi svolala jen ODS. Mělo se jednat, k ničemu ale nedošlo. Máme zájem, aby sněmovna projednala zákony, ale tento program vyjadřuje jen preference jedné strany," řekl předseda strany Vojtěch Filip.

Poslanec a bývalý sociální demokrat Petr Wolf schůzi podpořil. "Je to drahá věc, poslanci se sjedou. Měli bychom schválit program," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy