TOP 09 navrhne ve Sněmovně přijetí syrských sirotků, další strany spíše vyčkávají

Radek Bartoníček ČTK Radek Bartoníček, ČTK
Aktualizováno 18. 9. 2018 17:02
Téma možné pomoci syrským sirotkům se ocitne na jednání Poslanecké sněmovny. Pro takové jednání se vyslovilo několik poslaneckých klubů, včetně hnutí ANO, které má zdaleka nejvíce poslanců. Je také jasné, že poslanci budou hlasovat o různých navržených usneseních. První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová avizovala, že její strana navrhne usnesení, aby vláda přijala padesát dětských sirotků.
Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová oznámila snahu strany ohledně syrských sirotků
Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová oznámila snahu strany ohledně syrských sirotků | Foto: Lukáš Bíba

Praha - Zatím je jisté jedno. Debata o syrských uprchlících, kterou vyvolala europoslankyně  Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) návrhem na přijetí padesátky dětí, bude mít emotivní pokračování přímo v Poslanecké sněmovně. Jasné ale není, jaký výsledek tato debata bude mít, a zda poslanci přijmou nějaká usnesení.

Hlavní slovo bude mít hnutí ANO, které má ve Sněmovně sílu 78 poslanců. "Dohodli jsme se jako klub, že podpoříme zařazení tohoto bodu na jednání schůze, aby se o něm mohlo diskutovat," oznámil v úterý po poledni předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Něco takového ale neznamená, že by se hnutí chystalo podpořit návrh Šojdrové na přijetí padesáti syrských uprchlíků. "My jsme řekli, že nebudeme bránit diskusi, my ji s klidem otevřeme, ale neřekli jsme, že bychom hlasovali pro usnesení, které není z našeho pera," upozornila právní expertka hnutí, poslankyně Helena Válková

Hnutí ANO zatím ani neoznámilo, zda navrhne nějaké usnesení. Něco takového ale učiní TOP 09 , které chce vyzvat vládu k přijetí 50 sirotků z uprchlických táborů. "Chceme, aby vláda přijala do České republiky jako humanitární gesto vybrané děti bez doprovodu z uprchlických táborů v Řecku, Libanonu, nebo Jordánsku. Myslíme si, že civilizovaná země by měla být schopna humanitárního gesta. Určitě je v silách České republiky pomoci dětem, které jsou v nouzi a tíživých podmínkách," oznámil první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Topka navrhne toto přijetí ve středu, kdy bude Sněmovna debatovat o migraci, což je bod, pro který hlasovali poslanci už dříve. Budou totiž probírat pakt o migraci, k němuž mají některé strany velké výhrady.  Podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska by usnesení mělo být apelem na vládu. "Chceme, abychom svou politikou vůči tomuto typu uprchlíků nedělali ČR před celým světem ostudu," konstatoval.

Nezneužívejme před volbami téma uprchlíků, tvrdí ODS

Jestli návrh TOP 09 podpoří další strany, ukáže až samotné jednání Sněmovny. Poslanci jiných stran se zatím přímo k iniciativě TOP 09 nevyjadřovali, jednotlivé strany sdělily svá stanoviska obecně k tématu uprchlíků.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura začal na tiskové konferenci tím, že ho mrzí "cynické zneužívání tématu sirotků v politickém boji". "Pokud sirotci potřebují pomoc, tak má o tom vláda seriozně debatovat. Seriozně znamená diskrétně, zda je to možné, zda je to výhodné pro ty děti, zda to má smysl, zda je ta pomoc skutečně na místě. Ne z toho dělat předvolební rétoriku, my se k tomu jako pravicová konzervativní pravice nebudeme přidávat," uvedl Stanjura.

Na dotaz Aktuálně.cz, zda je pro pomoc sirotkům, šéf klubu ODS odpověděl, že se pomáhat má. "Takže máme diskrétně zjišťovat, jestli takové děti existují, zda jim to pomůže, zda jsou podmínky pro to, aby přechodně byly v České republice, to určitě ano. Ne, aby z toho byla předvolební otázka, a my se na mikrofon předháněli, kdo to víc podpoří, nebo odmítne. To si ti sirotci podle mě nezaslouží," uvedl Stanjura.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že sirotci by měli být přijati jen v případě, kdy budou prověření a budou připraveny rodiny, které se o ně postarají. "Vláda s neziskovým sektorem musí pro přijetí připravit podmínky," konstatoval. Česko by podle něj mohlo krokem ukázat, do jakého civilizačního okruhu spadá.

Šojdrová v pondělí řekla, že se kvůli svému návrhu, který by měl prokázat solidaritu Česka v uprchlické krizi, chce sejít s Babišem. Premiér se schůzkou počítá, ale návrh odmítá s tím, že dětem by se mělo pomoci tam, kde se narodily a žijí. Zdůrazňuje také, že debata se netýká malých dětí, ale chlapců ve věku 12 až 17 let. Vyjádřil proto obavu, že návrh je pouhým "plácnutím do vody" a snahou Šojdrové se zviditelnit před volbami do Evropského parlamentu.

Komunisté a SPD se shodují s Babišovými názory. "ČR by měla usilovat o řešení problému v Sýrii, nikoli tímto způsobem," uvedl poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). "V naší zemi máme dost vlastních sirotků a nezaopatřených dětí, máme vlastní problémy s dětmi, které musíme řešit," uvedl místopředseda SPD Radim Fiala. Za iniciativou je podle něj snaha Šojdrové se zviditelnit.

Starostové a nezávislí uvedli, že nutné je především předložit na stůl konkrétní návrh. Podle místopředsedy STAN Víta Rakušana je důležité, aby se jednalo o systematické řešení, například pouhé umístění dětí do dětských domovů v Česku by nedávalo smysl. "Iniciativa je to ale chvályhodná, nevidím důvod, proč by ČR nemohla pomoci dětem bez rodičů," uvedl. Podle Šojdrové je na vládě, za jakých podmínek by děti vybrala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zdůraznil, že by Česko nemělo apriori odmítat pomoc sirotkům. Mohlo by podle něj uvažovat o přijetí opuštěných dětí z táborů v Jordánsku. Bartoš ale varoval, že by prý nepromyšlená malá gesta mohla uškodit. Společnost by měla podle něj řešit otázku pěstounských rodin i pro české děti.

Související video: Desítky Čechů by si syrské sirotky vzaly, říká Šojdrová

Syrští sirotci se nemají kam vrátit, hlásí se nám desítky lidí, kteří by je přijaly. Oslovím manželku Babiše i Zemana. Přijetí 50 dětí je i symbolické | Video: Daniela Drtinová, DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy