Smog zdarma? Plán zvýhodnit znečišťovatele se bortí

Pavel Baroch
3. 3. 2012 12:55
Proti poslaneckému návrhu odpustit fabrikám poplatky za exhalace se postaví senátoři
Ostrava svítání
Ostrava svítání | Foto: Marek Jagla

Praha - Plán skupiny poslanců zrušit elektrárnám, chemičkám, teplárnám a dalším velkým podnikům poplatky za exhalace se začíná bortit.

Nový zákon o ochraně ovzduší, který s tím počítá, dorazil ze sněmovny do Senátu. A už před jeho podrobnějším projednáním senátoři prohlásili, že s úplným osvobozením firem od poplatků nesouhlasí, a chystají se předlohu vrátit.

Ve sněmovně už pravděpodobně také plán na zrušení poplatků nezíská takovou podporu. Například předseda ČSSD Bohuslav Sobotka slíbil, že všichni jeho poslanci budou hlasovat proti, byť původně část sociálnědemokratických zákonodárců se zrušením poplatků souhlasila.

S návrhem na zrušení poplatků za exhalace přišel poslanec Jan Bureš z ODS, ačkoli jeho stranický kolega, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa ve vládní předloze počítal s pravým opakem - poměrně radikálním zvyšováním poplatků.

Těsná většina poslanců ovšem souhlasila s Burešovým plánem, aby podniky od roku 2016 nemusely platit za vypouštění síry, oxidů dusíku a těkavých látek. Od roku 2022 by pak měly přestat platit i za prachové částice.

Smršť kritiky

Rozhodnutí poslanců ovšem vyvolalo ohromnou kritickou odezvu. Kromě ekologických organizací kritizují tento návrh například i moravskoslezská ČSSD, ostravské zastupitelstvo, nebo poslanci Věcí veřejných, kteří jako jediní hlasovali jednotně proti tomuto návrhu.

"Poplatky by měly motivovat největší viníky smogu, aby přešli na nové technologie a vyčistili výrobu. Bez této motivace se sotva podaří skončit s katastrofálními smogy hlavně na Ostravsku. Kolem poslaneckého návrhu vznikl obrovský poprask. Proto vzniká solidní naděje, aby Senát zákon opravil," uvedl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Jako za socialismu

Poslanecké hlasování odsoudila i Vědecká rada ministra životního prostředí a Komise pro životní prostředí Akademie věd, která návrh poslance Bureše označila za skandální.

"Průmyslové znečištění ovzduší začíná být u nás opět nejvážnější hrozbou životnímu prostředí a obyvatelstvu zejména v regionech zatížených těžkým průmyslem," uvádí se ve stanovisku komise, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Zhluboka dýchat
Zhluboka dýchat | Foto: Jan Kondziolka

"Je to poprvé v celé polistopadové historii, kdy se demokraticky zvolená sněmovna svým hlasováním zřetelně postavila proti všem dosavadním prohlášením a legislativním snahám v oblasti ochrany životního prostředí a zdraví obyvatelstva," uvedl předseda komise Radim Šrám, který se dlouhodobě věnuje vlivu znečištěného ovzduší na zdraví obyvatel.

Komise dokonce přirovnala rozhodnutí sněmovny k předlistopadové praxi komunistické moci.

"Uvedený legislativní návrh je zcela zjevně v rozporu s dosavadním směrem vývoje v oblasti ochrany životního prostředí u nás a vyřazuje naši zemi z prostředí moderních evropských zemí, kde je realizováno heslo 'znečišťovatel platí'. Tento krok zařadí Českou republiku mezi státy zaostávající jak v technologické úrovni ochrany prostředí, tak zejména v jejím legislativním ukotvení a vymahatelnosti zákonů upřednostňujících kvalitu života obyvatelstva před zájmy průmyslové lobby," uvedla komise.

Foto: Vojtěch Marek

Vznikne kompromis

Vedení ministerstva životního prostředí už jedná se senátory o tom, aby se do zákona poplatky znovu vrátily. Nejspíš to bude kompromis mezi představou ministra Chalupy a "nulovou variantou" prosazenou ve sněmovně.

"Na jednání výboru pro životní prostředí panovala napříč stranami poměrně velká shoda, že se pokusíme najít takový kompromis, který by byl přijatelný i pro sněmovnu," řekl Aktuálně.cz Petr Vícha, předseda nejsilnějšího senátorského klubu ČSSD.

Chalupův náměstek Ivo Hlaváč po prvních jednáních se senátory předpokládá, že se zákon o ochraně ovzduší vrátí do sněmovny se senátorským pozměňovacím návrhem. Hlaváč dokonce očekává, že dosažený kompromis bude blíže k původnímu vládnímu návrhu.

"Z atmosféry v Senátu se mi zdá, že bude snaha a ochota aktuální návrh zákona vylepšit," řekl Aktuálně.cz Hlaváč. Senát by měl o zákonu hlasovat v polovině března.

Co si zrušení poplatků za exhalace myslíte vy? Diskutujte na Facebooku.

 

Právě se děje

Další zprávy