Smíte vědět: Nový ministr Blažek si vydělal 1,9 milionu

Martina Machová Martina Machová
9. 7. 2012 6:30
Uvádí to ve svém majetkovém přiznání, které podal jako brněnský radní
Pavel Blažek, nový muž ODS na spravedlnost.
Pavel Blažek, nový muž ODS na spravedlnost. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha, Brno - Nově jmenovaný šéf spravedlnosti Pavel Blažek za ODS si loni vydělal 1,87 milionu korun.

Vyplývá to z majetkového přiznání, které podal jako neuvolněný radní města Brna a k jehož zveřejnění na Aktuálně.cz svolil.

"Stvrzuji, že máte svolení pana ministra Pavla Blažka zveřejnit jeho majetkové přiznání," zaslala v SMS zprávě jeho mluvčí Petra Hrubá.

Z dokumentu, který odevzdal na brněnské radnici, lze vyčíst, že si 631 tisíc korun vydělal jako advokát a 562 tisíc získal z pronájmů nemovitostí, jež vlastní s manželkou.

Dalších 593 tisíc korun pak obdržel jako odměny za působení ve statutárních orgánech společností. Ve svém majetkovém přiznání píše, že je členem dozorčí rady SAKO Brno, Teplárny Brno a společnosti Brněnské komunikace. Blažek rovněž sedí v představenstvu Brněnských vodáren a kanalizací.

Vedle toho je společníkem ve společnostech Dřevmat a Texpon.

Ministr spravedlnosti rovněž přiznává odměny od brněnského magistrátu ve výši 72,6 tisíce a odměny za působení na radnici Brno-střed, což dělá 14,4 tisíce korun.

Blažek je podle svého majetkového přiznání bez dluhů a hypoték.

Právě kvůli tomu, že Blažek působil jako neuvolněný člen vedení města, tedy že za svou funkci nebere plat, bylo nutné získat jeho souhlas.

Podle zákona o střetu zájmů se totiž nakládání s majetkovými přiznáními těchto politiků řídí podle odlišných pravidel než u jejich kolegů, kteří jsou placeni z veřejných peněz.

Do jeho majetkového přiznání sice může kdokoli nahlédnout, to, co tam uvidí, ale nesmí dále šířit, pokud mu to politik sám nepovolí. "Za přestupek lze uložit pokutu do výše 50 tisíc korun," hrozí litera zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy