Další novinka služebního zákona? TOP 09 chce rotaci úředníků

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 27. 8. 2014 11:10
Poslanci zákon vrátili do druhého čtení, již teď se chystají pozměňovací návrhy.
Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09
Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09 | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Poslanci podle očekávání na středeční schůzi vrátili do druhého čtení služební zákon. Znovu se jím budou zabývat 2. září, definitivní schválení by mělo přijít o týden později.

Již teď je ale jasné, že poslanci připraví řadu pozměňovacích návrhů, a klíčový zákon se tak ještě může změnit.

TOP 09 například navrhuje, aby se řadoví úředníci čas od času prostřídali v rámci ministerstev. "Rotací" se inspirovali u Evropské komise.

"Opatření by se týkalo řadových úředníků, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou. Považujeme to za dobré protikorupční opatření," uvedl poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

Podle Plíška zatím není jasné, jak často by se úředníci na jednotlivých resortech střídali. Jedna z variant je například každé čtyři roky.

Sociální demokraté jsou podle předsedy poslaneckého klubu Romana Sklenáka o návrhu ochotni jednat, lidovci jsou spíše skeptičtí. "Nedovedu si představit, že by odborný pracovník ministerstva dopravy přešel například na zdravotnictví," uvedl místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Podle Plíška by se rotace měla vztahovat spíše na úředníky, kteří vykonávají obecné úkoly, u kterých navíc hrozí riziko korupce - například agenda výběrových řízení. Seznam pozic by měl vzniknout ještě tento týden.

Pozor na konkurenční doložku

TOP 09 hodlá navrhnout i omezení konkurenční doložky, kterou koalice do zákona zapracovala na poslední chvíli. Zaměstnancům, kteří by doložku dostali, zákon zaručuje po odchodu až roční plat.

"Chceme, aby se konkurenční doložka vztahovala pouze na vedoucí zaměstnance, kteří jsou jmenovaní na dobu určitou," uvedl Plíšek. ODS zase žádá větší prostupnost při výběrových řízeních.

Nové návrhy si však opoziční strany nekladou jako podmínku. Pokud na ně koalice nekývne, TOP 09 i ODS budou hlasovat pro zákon jako celek. Proti však bude hnutí Úsvit a KSČM.

Zemanovo veto zákon neohrozí

Zákonem se nyní bude zabývat ústavně-právní výbor a výbor pro veřejnou správu. 2. září pak poslanci schválí zákon ve druhém čtení, 10. září pak ve třetím.

Se schválením se spěchá, protože zákon musí platit od 1. ledna a prezident Miloš Zeman již avizoval, že současnou normu hodlá vetovat. Podle premiéra Bohuslava Sobotky to však přijetí zákona neohrozí.

"V případě, že by prezident zákon vetoval, tak následně se sejde schůze Poslanecké sněmovny a bude hlasovat o tom návrhu znovu. Nemyslím si, že by to mělo ohrozit plnou účinnost zákona o státní službě k 1. lednu příštího roku," uvedl ministerský předseda.

Pravicová opozice dosáhla v minulých dnech řady změn. Nejvýznamnější z nich bylo zrušení generálního ředitelství. Místo superúředníka bude nově na státní službu dohlížet náměstek podřízený ministerstvu vnitra.

 

Právě se děje

Další zprávy