Služební zákon prošel. Zeman splní hrozbu Ústavním soudem

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 24. 10. 2014 13:27
Poslanecká sněmovna podle očekávání přehlasovala veto prezidenta Zemana a definitivně schválila služební zákon.
Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně.
Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Je velice pravděpodobné, že služebním zákonem se bude zabývat Ústavní soud. Poslanci totiž v pátek schválili verzi služebního zákona, kterou jim vrátil prezident Miloš Zeman. Ten už v září avizoval, že pokud Sněmovna z normy nevyřadí paragraf týkající se takzvaných politických náměstků, podá ústavní stížnost.

"Stále platí, co pan prezident řekl dříve. Tudíž bude iniciovat podání ústavní stížnosti," potvrdil deníku Aktuálně.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, že ze strany hlavy státu nešlo o planou hrozbu.

Zákon přitom v pátek podpořila drtivá většina přítomných poslanců, ze 166 jich pro podobu, na níž se dohodla vládní koalice s ODS a TOP 09, hlasovalo 123, komunističtí zákonodárci se až na jednoho hlasování zdrželi.

Chovanec se Ústavního soudu nebojí

Vládní koalice se ovšem případné dohry a prohry před Ústavním soudem neobává. "Toto není střet o nějaké dva politické pseudonáměstky. Stejné ustanovení nese i zákon z roku 2002. Z tohoto důvodu si myslím, že jakákoliv ústavní stížnost je bezpředmětná," prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec.

V podobném duchu se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka, který se však hlasování neúčastnil, protože je na jednání Evropské rady v Bruselu. "Případnou ústavní stížnost prezidenta Zemana pokládám na základě vyjádření celé řady právních expertů za nepodloženou. Zákon o státní službě ústavu nijak neporušuje," vzkázal předseda vlády.

Proti zamítnutí veta vystoupil zejména předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. "Je to šílenost, hrozný zákon, který připravila nová koalice pěti stran. Je to totální politizace státní správy," hřímal od pultíku Okamura, který dokonce neváhal označit hnutí za "posledního Mohykána", který stojí o depolitizaci státní správy.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Předseda klubu Úsvitu Radim Fiala pak dodal, že v okamžiku, kdy zákon vyjde ve Sbírce zákonů, obrátí se stejně jako Zeman na Ústavní soud, případně se připojí k jeho stížnosti.

Přestože se při hlasování zdrželi, političtí náměstci se nezamlouvají ani komunistům. Jan Klán zkritizoval i zrušení generálního ředitelství, které mělo být "superúřadem".

Namísto toho bude úředníky řídit zvláštní náměstek na ministerstvu vnitra. "Vymyslel se takový kříženec a veškeré pravomoci se najednou přenesly na ministerstvo vnitra. A vznikne tak nejsilnější ministerstvo vnitra v dějinách," prohlásil Klán.

 

Právě se děje

Další zprávy