Služební zákon míří do Sněmovny, koalice se dohodla

ČTK ČTK
27. 5. 2014 11:28
Zástupci koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL se v úterý dohodli na definitivním znění novely služebního zákona
Předsedové parlamentních stran Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek při podpisu koaliční smlouvy.
Předsedové parlamentních stran Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek při podpisu koaliční smlouvy. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřednické zkoušky budou muset skládat pouze ti úředníci, kteří po zapojení do státní služby budou mít kratší praxi než tři roky. Dohodla se na tom v úterý koaliční rada, řekla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO).

Zástupci koalice se dohodli na definitivním znění návrhu zákona, shodu novinářům potvrdili i zástupci ČSSD a KDU-ČSL. Podle ministryně by se normou měl 30. května zabývat ústavně-právní výbor Sněmovny.

"Úřednické zkoušky budou dělat ti, kteří budou při překlopení do nového systému kratší dobu než tři roky," uvedla Jourová. Úředníci se podle ní budou muset i poté vzdělávat.

"Řešili jsme to, že od pozice vedoucího oddělení bychom rádi nechali státní správu propustnou i pro osoby, které dosud ve státní správě nepracovaly," konstatovala ministryně. To by mělo umožnit, aby v úřadech mohli pracovat i odborníci ze soukromé sféry.

Kvůli projednání novely služebního zákona by mohla být v létě svolána mimořádná schůze Sněmovny. Podle předsedy klubu ČSSD Romana Sklenáka je ale možné, že se podaří normu projednat na červnové schůzi.

 

Právě se děje

Další zprávy