Sněmovní výbor navrhl změny do služebního zákona

ČTK ČTK
27. 6. 2014 13:02
Výbor chce z novely služebního zákona vyloučit generální štáb armády či zrušení možnosti snížení osobního příplatku úředníkům.
Jednání v poslanecké sněmovně.
Jednání v poslanecké sněmovně. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sněmovní ústavně-právní výbor doporučil poslancům hlasy koalice schválit celkovou novelu služebního zákona s některými změnami. Ze státní služby chce mimo jiné vyloučit generální štáb armády a předsedu Českého statistického úřadu (ČSÚ) a zrušit možnost snížit úředníkům osobní příplatek kvůli úsporám.

Na žádost ministerstva zahraničí by mělo být podle výboru úředníkům uznáváno vysokoškolské vzdělání na sovětském Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO).

Opoziční členové výboru doporučení výboru, aby Sněmovna novelu služebního zákona schválila, nepodpořili. Proti byl Marek Benda z ODS. Tři poslanci KSČM, Jan Farský z TOP 09 a Starostů a Marek Černoch z Úsvitu se hlasování zdrželi.

Poslanci mají o novele služebního zákona rozhodovat na schůzi, která by měla začít v polovině července. Svolána zatím není.

Výbor podpořil pozměňovací návrhy koalice a za jejího souhlasu i menší část opozičních námětů od poslanců KSČM a TOP 09 a Starostů.

Věra Kovářová (TOP 09 a Starostové) uspěla s úpravou požadované doby praxe ve výběrových řízeních na vedoucí úředníky tak, aby nebyli znevýhodněni rodiče, kteří pobývali na mateřské nebo rodičovské dovolené. Komunista Jan Klán ve výboru prosadil vynětí předsedy ČSÚ.

Týden dovolené navíc neprošel

Na návrh koaličních poslanců výbor podpořil ustanovení, podle kterého se budou moci o pozice vedoucích oddělení a odborů na ministerstvech ucházet i lidé s praxí na krajském úřadě nebo v úřadu větších obcí.

Kovářová neprosadila ještě větší možnosti pro krajské a obecní úředníky působit ve státní správě. Stejně dopadly i další její návrhy - aby státní úředníci měli po dvaceti letech služby týden dovolené navíc a aby pod služební zákon nespadaly ČSÚ, Státní úřad pro jadernou bezpečnost a Český báňský úřad.

Klán neprosadil totéž ohledně Nejvyššího kontrolního úřadu. Podle koalice by vynětí NKÚ bylo zbytečné. "Není pochyb, že se na něj zákon nevztahuje," řekl ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Uznání titulu ze sovětského státního institutu

Výbor nepodpořil ani návrh TOP 09 a Starostů, podle kterého by systemizaci státních úřadů navrhovalo ministerstvo financí, nikoli nově zřízené generální ředitelství státní služby. Koalice tvrdí, že návrh jde proti smyslu zákona, kterým je i odpolitizování státní správy.

Úředníci by měli podle návrhu výboru povinnosti "zachovávat věrnost České republice". Podle předsedy výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) jde o ochranu před extremismem.

V uplynulých dnech vyvolala pozornost záležitost kolem uznávání vysokoškolského vzdělání získaného na sovětském Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO). Současná podoba služebního zákona by obecně neuznávala vysokoškolské vzdělání na politických a bezpečnostních školách v bývalém Sovětském svazu. Ministerstvo zahraničí poukazovalo na to, že MGIMO v minulosti vystudovala část českých diplomatů, kteří slouží dosud.

Celkovou novelou služebního zákona se už ve středu zabývat výbor pro veřejnou správu. Žádné usnesení ale nakonec nepřijal.

 

Právě se děje

Další zprávy