Složte se na zadluženou stranu. ČSSD zvažuje, že bude chtít od straníků mimořádný členský příspěvek

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
5. 4. 2016 13:00
Sociální demokraté hledají způsoby, jak zaplatit 337 milionů, které prohráli u soudu s advokátem Zdeňkem Altnerem. Podle místopředsedy pro financování Martina Starce zvažují i to, že by vyhlásili mimořádný členský příspěvek. Jakou částku navíc by po stranících chtěli, zatím není jasné.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kvůli prohranému soudu s advokátem Zdeňkem Altnerem možná budou muset sáhnout do peněženek i řadoví členové sociální demokracie. Vedení strany, která má zaplatit 337 milionů korun, zvažuje, že vyhlásí mimořádný členský příspěvek.

"O zvýšení členských příspěvků jako takových neuvažujeme, může se ale stát, že bude stanoven nějaký mimořádný jednorázový příspěvek," uvedl místopředseda strany pro financování Martin Starec.

Jak vysoký by "krizový" příspěvek od členů měl být, nechtěl Starec prozradit s tím, že věc chce ve středu probrat s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou.

Loni strana na členských příspěvcích získala 18,5 milionu korun, díky mimořádné "členské splátce" by ale mohla vybrat další desítky milionů. ČSSD sice v posledních letech členové ubývali, stále se ale může chlubit více než 21 tisíci platícími straníky.

Ti řadoví platí jen 300 korun ročně, s jakoukoli politickou funkcí ale příspěvek rychle stoupá a například krajští radní posílají straně částky v řádu desítek tisíc.

Podle některých členů vedení by měla být výše mimořádného příspěvku dobrovolná. "Bude o tom ještě debata, ale myslím že vzhledem k sociálnímu složení naší členské základny by to mělo být dobrovolné," uvedla místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Nejvíc platí zákonodárci

Mimořádný příspěvek by se nedotkl nejvýše postavených politiků, jako jsou ministři, senátoři a poslanci. Ti už nyní platí maximální částku - 50 tisíc korun - a straně tak každoročně přispějí téměř 6,5 milionu korun.

"Žádný člen nemůže v souhrnu dát více než 50 tisíc korun ročně. Řada z nás to už platí nyní, takže by se to týkalo lidí, kteří této hranice nedosáhli. Ale o konkrétní částce jsme se nebavili," dodal místopředseda strany Jan Hamáček.

Pokud by straně chtěli peníze navíc přispět i přední členové ČSSD, muselo by jít o klasický dar. Starec již dříve zmínil, že strana by měla uspořádat také sbírku, v rámci které bude o dary žádat veřejnost i straníky. "Už se nám několik lidí i přihlásilo," dodal Starec.

ČSSD na konci minulého týdne prohrála šestnáct let starý spor o odměnu advokátovi, který pro ni v 90. letech vysoudil zpět Lidový dům. Jakmile strana obdrží rozsudek, což může být v řádu několika týdnů, musí neprodleně zaplatit téměř 340 milionů korun. Partaj si s největší pravděpodobností vezme půjčku a následně bude šetřit na provozních výdajích i na volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy