Slovensku pošleme 30 vojenských lékařů, souhlasí vláda

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 12. 2011 9:37
Slovenští lékaři hrozí hromadnými odchody, armádní specialisté mají pomoci s akutními případy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na pomoc Slovensku je Česko připraveno vyslat 30 vojenských lékařů.

Vláda v pátek schválila, že k dispozici dá například 11 chirurgů, 10 anesteziologů, dva traumatology a dva internisty. Dále pak rentgenology a psychiatry i například jednoho urologa.

O pomoci Slovensku, kde lékaři hrozí hromadnými odchody, už ve čtvrtek jednal ministr obrany Alexandr Vondra a šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger. Premiér Petr Nečas poté narychlo svolal na pátek jednání svého kabinetu.

Ministr Heger (TOP 09) už dříve uvedl, že české nemocnice neprojevily zájem na Slovensko lékaře vyslat, pomoct proto mají právě vojenští lékaři.

V akci podobné té, která se v Česku odehrála na jaře, 1200 slovenských lékařů o půlnoci ze středy na čtvrtek uplynula dvouměsíční výpovědní doba. Hromadnými odchody si doktoři chtějí vynutit razantní navýšení platů.

Malá část z bouřících se slovenských lékařů ve čtvrtek nastoupila do služby kvůli vládou vyhlášenému nouzovému stavu. Nemocnice však asi nedokážou zajistit plnohodnotnou péči o pacienty.

Odbory vyzvaly lékaře, ať nehrají role stávkokazů

Na žádost Slovenska o vyslání lékařů nejsou zatím z českých přímo řízených nemocnic kladné reakce. Slovensko potřebuje akutně 15 anesteziologů. Lékařské odbory vyzvaly lékaře, ať na Slovensko v roli stávkokazů nechodí.

"Počítali jsme s tím, že vzhledem k tomu, že to bude na bázi dobrovolnosti, asi mezi lékaři nebude zájem. Situace se jim asi nejeví tak vyhrocená," řekl Heger.

Původní zprávy od slovenského ministerstva zdravotnictví, že dají českým lékařům dočasný plat, se podle Hegera nepotvrdily. Očekává se prý, že by pomoc hradila česká strana lékařům jen jako náhradu platu.

"Organizuje se spolupráce s vojenskými lékaři, hledá se cesta, jak poskytnout menší výpomoc reálně a brzy," shrnul Heger. Podle jeho informací by návrh na vyslání vojenských lékařů měla vláda projednat v pátek.

Na Slovensku podalo výpověď původně přes 2000 lékařů, část jich výpověď stáhla, ve středu jich bylo ve výpovědi ještě 1200. Podle Hegera jsou kritické čtyři nemocnice, asi 16 z 90 je ohrožených, ale fungují. Čtyři kritické nemocnice jsou podle ministra na hraně kolapsu a potřebovaly by asi 15 anesteziologů, aby provoz udržely.

Slovensko řeší situaci s výpověďmi lékařů zatím odlišně než Česko, kde vláda na jaře protestujícím lékařům ustoupila a v memorandu jim slíbila výrazný růst platů. Lékaři pak výpovědi stáhli a v nemocnicích zůstali. Heger nechtěl zatím komentovat odlišný postup obou vlád.

Jednání na Slovensku zatím krachují

Další kolo jednání na Slovensku v noci na čtvrtek opět ztroskotalo v otázce mezd. Odboráři nepřistoupili ani na nový návrh kabinetu premiérky Ivety Radičové, který počítal s vyšším růstem základních platů než o dosud slíbených 30 procent, tedy 300 eur (7600 korun). Zástupci asi 7000 nemocničních lékařů požadují výraznější zvýšení.

Hromadné výpovědi doktorů už několik dnů komplikují provoz celé nemocniční sítě čítající necelou stovku zařízení. Výpadek doktorů už ve středu ohrožoval například chod nemocnice v Liptovském Mikuláši, problémy zaznamenala i bratislavská univerzitní nemocnice, která je největším zdravotnickým zařízením v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy