Slovensko je poučení pro Čechy. Jen se neshodnou, jak

ČTK ČTK
11. 3. 2012 13:55
Podle Sobotky je výsledek odmítnutím pravicových reforem, dle Schwarzenberga korupce
Robert Fico
Robert Fico | Foto: Reuters

Praha - Výsledky slovenských voleb, které vyhrála sociální demokracie Roberta Fica, by měly být poučením pro českou pravicovou vládu.

Shodli se na tom předsedové opoziční ČSSD a vládní TOP 09 Bohuslav Sobotka a Karel Schwarzenberg. Premiéra Petra Nečase výsledek nepřekvapil. 

Podle Sobotky slovenští občané ve volbách jednoznačně odmítli pravicovou politiku a její sociální reformy, podle vicepremiéra Schwarzenberga je výsledek voleb odmítnutím politiky spojené s podezřením z korupce.

"Ze slovenských voleb bychom si měli vzít poučení. Rozumná pravicová politika, je-li doprovázena korupcí a skandály, nemá šanci u voličů na úspěch," sdělil ministr zahraničí Schwarzenberg prostřednictvím mluvčího svého úřadu.

Podobně se vyjádřila také místopředsedkyně vlády za Věci veřejné Karolína Peake.

"Výsledek slovenských voleb může být pro naši koalici poučením, že když se vláda zaměřuje jen na vnitřní boje, místo prezentace a vysvětlování vlastních kroků a úspěchů, tak končí prohrou všech zúčastněných v následujících voleb," řekla Peake s tím, že Nečasův kabinet ještě má čas poučit se.

Podle šéfa ČSSD Sobotky by si premiér Nečas, který prosazuje reformy v podobě zvyšování DPH, privatizace důchodů i veřejných služeb podobně jako končící slovenské pravicové vládní strany, měl výsledky u sousedů prostudovat. 

Ficovo vítězství vnímá Sobotka jako signál dalšího směřování společnosti ve střední Evropě.

"Pro všechny občany v EU je pak důležitý fakt, že v rámci unie bude sestavena další vláda prosazující sociálnědemokratické programové hodnoty," uvedl.

Přestože se zúčastnil několika mítinků Smeru, překvapilo ho, jak bylo vše snadné. "Na Slovensku selhal jeden koaliční partner, který nerespektoval dohodu," doplnil Sobotka.

Prohlédněte si, jak se na Slovensku volilo:

Mikuláš Dzurinda z SDKÚ-DS na dotaz, zda mohou výsledky voleb znamenat nějaké poučení pro ODS, řekl, že podmínky v obou zemích jsou příliš rozdílné, a netroufá si nikomu radit. Stejně se vyjádřil i Bohuslav Sobotka. 

Nečas v odpoledních Otázkách Václava Moravce řekl, že sice držel palce pravicové SDKU, ovšem již od pádu vlády premiérky Ivety Radičové věděl, že to takto dopadne.

Ficova strana Směr-SD dosáhla historického úspěchu, když se ziskem 44,41 procenta hlasů bude mít ve 150členné slovenské Národní radě 83 křesel. K ústavní většině jí chybí sedm hlasů. 

Poprvé od svržení komunismu v roce 1989 ovládne parlament v zemi jedna strana. Hlasovat přišlo téměř 60 procent voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy