Slováci potvrdili Klausovou jako velvyslankyni

Domácí Domácí
17. 10. 2013 12:45
Manželce bývalého prezidenta byl ze slovenské strany udělen takzvaný agrément.
Foto: Aktuálně.cz

Praha/Bratislava - Livii Klausové, manželce někdejšího českého prezidenta, již stačí v Bratislavě pouze předat pověřovací listiny a stane se českou velvyslankyní na Slovensku.

Podle serveru iDnes.cz jí totiž byl na Slovensku udělen takzvaný agrément, tedy listina, kterou ji slovenská strana oficiálně schvaluje jako velvyslankyni ve své zemi.

"Obdrželi jsme informaci slovenské strany o tom, že agrément byl udělen. To znamená, že k vyslání paní Klausové na Slovensko jako české velvyslankyně zbývá pouze dokončení procesu přípravy tady v Praze a pak už může odjet do Bratislavy," řekl iDnes.cz zástupce tiskové mluvčí českého ministerstva zahraničí David Frouz.

Podle ČTK není zatím datum jejího odjezdu znám, Klausová však už nyní pracuje v ministerském odboru zemí střední Evropy. Podle dřívějších informací slovenských médií by se mohla do Bratislavy přemístit do 28. října, na kdy připadá výročí vzniku první Československé republiky.

Právě kolem jmenování bývalé první dámy Klausové a europoslance za KSČM Vladimíra Remka velvyslanci na Slovensku, respektive v Rusku, se rozhořel spor mezi prezidentem republiky Milošem Zemanem a tehdejším šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09).

Velvyslankyní za odměnu?

Ten totiž nabízený post vnímal jako odměnu za pomoc Zemanovi v prezidentské kampani, v rámci které ho Klausová v závěru kampaně podpořila. "Prožil život v České republice, má vztah k naší zemi a k lidem, kteří tady žijí. A jako polický protivník mého muže vždy držel slovo", vyjadřovala se o prezidentovi.

"A nechci, aby po mně přišla na Pražský hrad první dáma, která bude mluvit jen německy," uvedla také ve videu.Všechny překážky na cestě k jejímu jmenování však padly spolu s pádem vlády Petra Nečase. "Zemanův" kabinet vedený premiérem Jiřím Rusnokem neměl s prezidentem navrženými jmény problém.

 

Právě se děje

Další zprávy