Už brzy vystoupím ze SPOZ, řekl Aktuálně.cz Šlouf

Martina Machová Martina Machová
24. 9. 2013 5:00
Rozhovor s vyškrtnutým lídrem pražské kandidátky SPOZ Miroslavem Šloufem
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kandidatura Miroslava Šloufa se stala jedním z největších překvapení kampaně. Jak neočekávaně vyvstala z jednání pražských straníků, tak bleskově byla odmítnuta centrálním vedením SPOZ.

Miroslav Šlouf tvrdí, že sám nic takového neplánoval a ke kandidatuře se nechal přemluvit až po několika hodinách, kdy se sám snažil aktivně sehnat pro Prahu lídra.

"Ten první mi nevzal vůbec telefon, druhý mi to vzal, ale odmítl," popisuje v rozhovoru pro Aktuálně.cz, jak probíhala před několika dny konference, na které se o někdejším Zemanově muži rozhodlo.

Tím prvním myslí ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, Šloufova exspolupracovníka z Úřadu vlády v éře Miloše Zemana, tím druhým pak svého přítele Františka Ringo Čecha. Oba totiž v osudnou noc byli hlavními kandidáty na pražskou jedničku zemanovců.

Politický comeback v podobě poslanecké kandidatury je nyní pro Šloufa ukončená kapitola, stejně jako jeho působení ve SPOZ, ze které jak řekl Aktuálně.cz v blízké době vystoupí. Někdejší pravá ruka Zemana ovšem ve své partii nekončí. Hraje totiž o více, o "svého" Miloše Zemana. V jeho pracovně stále visí obraz od Františka Ringo Čecha, který doplňuje nápis: "Praotec Zeman zvaný Veliký a vladyka Šlouf vítají delegaci E. U. (Egyptský unie)".

Aktuálně.cz: Popřál vám Miloš Zeman k narozeninám?

Miroslav Šlouf: Ne.

A.cz: Myslíte, že ještě popřeje?

Už je po narozeninách a ani to nečekám.

A.cz: Znamená to, že skutečně už nejste přátelé?

On říká, že ano, já to tak necítím.

A.cz: Poté, co se v posledních dnech stalo, tedy to že jste byl na kandidátce, pak nebyl a asi už ani nebudete, a spolu s vámi bylo vyškrtnuto dalších 23 lidí, jaké kroky chystáte?

Je dobré dodat, že to bylo 23 ze 36. Chtěli jsme si popovídat v pondělí s předsedou strany Zdeňkem Štenglem, sám si vybral termín, sám si vybral hodinu a v neděli to zrušil.

A.cz: Takže žádný smír se nečeká?

Není o čem.

A.cz: Bude následovat to, co se stalo v sociální demokracii? Tedy že začnou padat žaloby? Chystáte se vy osobně obrátit na soud?

Za sebe určitě ne, není to v posledních desetiletích můj styl. Uvidíme, jak to vše proběhne. On je vždy čas i po volbách.

A.cz: Kam jste ochoten zajít? Například podat návrh na zrušení SPOZ?

Porušování stanov je flagrantní. Když to nyní řeknu s notnou dávkou nadsázky, tak já jsem o tom ani nepřemýšlel, protože teď jsem na útěku.

A.cz: Co znamená, že je Šlouf na útěku.

To znamená, aby mi dali pokoj a mohl jsem přemýšlet co dál.

A.cz: A co znamená, aby vám dali pokoj, to vám někdo vyhrožuje, stojí pod okny…

Na konferenci mně nikdo nevyhrožoval, ale přicházeli lidé, kteří říkali, bylo nám vyhrožováno, byli jsme varováni.

A.cz: Jak takové "upozorňování" vypadá. Znamená to, že se vám někdo píše SMS „dej nám pokoj"?

Mně nikdo neupozorňoval osobně, SMS ani emailem. Když vešlo ve čtvrtek ve známost, že nebudu na kandidátce, dostal jsem na čtyři sta emailů SMS a telefonátů, do jednoho všechny pozitivní v můj prospěch. Vyjadřovali mi podporu, pochopení, já si nemůžu na nic stěžovat z hlediska umístění mezi lidmi.

A.cz: Nestalo se tedy, že by vás pan kancléř Mynář nebo pan Nejedlý kontaktovali s nabídkou, co chcete, aby udělali, abyste odstoupil sám a dál se celá věc nemedializovala?

Já s nimi dnes už vůbec nehovořím. Nejhorší metoda ve vztazích mezi lidmi, která je současně nejpůsobivější, je pomluva. A když vás váš kolega nebude chtít v redakci, tak vás začne pomlouvat u šéfredaktora. A šéfredaktor pak má několik variant - buď vyhodí toho, kdo chodí pomlouvat, nebo vyhodí pomlouvaného, nebo oba dva. A mně se přihodilo něco podobného.

A.cz: Takže vám se stalo, že jste vyhozen vy, tedy ten pomlouvaný?

My jsme ve fázi, že byl vyhozen ten pomlouvaný. Abychom byli konkrétnější, to že jsem přemlouval Remka, aby nekandidoval proti Zemanovi, to je lež. Taky to nikdo nikde nenapsal, Remek se od toho distancoval, přesto to Zeman neustále opakuje. Někdo mu to musí stále vykládat. Odposlechy Františka Mrázka - vše Zeman od počátku věděl, vždyť četl i Kmentovy knihy. Nebyl jsem v této věci vyšetřován a najednou jsem spáchal takový zločin, že jsem si za zády Zemana telefonoval s Mrázkem? Ne ne, to tam někdo musí živit.

A.cz: Nemá partaj ve skutečnosti právo bránit se proti těm, které vyhodnotí, že by ji mohli ve volbách poškodit. Pan Mynář třeba vzpomněl váš výsledek při posledních volbách, když jste vedl kandidátku v Praze, a to nebylo opravdu nic moc.

Praha dopadla stejně jako ostatní města nad sto tisíc obyvatel, to ať se pan Mynář podívá do statistik. A co je v tomto případě právo. Každá strana se musí chovat podle svých pravidel a když se podíváte do stanov, tak uvidíte, že šlo o porušení stanov nejméně ve třech případech. Nemůžou do toho zasahovat a s takovou mírou arogance, že vám nepředstaví lídra a pošlou do háje celou konferenci a pak odvolají skoro celou kandidátku, to nejde.

A.cz: Hodláte zůstat ve SPOZ?

V okamžiku, kdy přejde tato vlna bezprostřední komunikace, tak vystoupím.

A.cz: Komunikace s veřejností nebo ve straně?

Komunikace s veřejností.

Třetí volba na lídra kandidátky

A.cz: K jinému plánu - k vaší kandidatuře v Praze - jak vznikl nápad, že budete lídrem SPOZ v Praze?

To jsem se ptal delegátů konference taky, jak vás to napadlo. A oni říkali, když se rozhlídneme, tak nevychází ani Ringo, Žák se na nás úplně vykašlal, tak vidíme jediného schopného člověka, který tu kandidátku může vést, a to tebe.

A.cz: Takže vy jste během toho večera zkoušeli ještě kontaktovat Zdeňka Žáka a Františka Ringo Čecha?

Ten první mi nevzal vůbec telefon, druhý mi to vzal, ale odmítl.

A.cz: Se svými zkušenostmi a znalostmi jste ale musel vědět, že je to neprůchodné a bude kolem toho "bugr". Říkal jste to delegátům? Uvědomoval jste si to?

To tam takto postavené nebylo. Já jsem nikdy takovou zkušenost neměl. I za komunistů - hlas lidu byl hlas boží a jistě, různé komunistické orgány, předsednictva také zkoušeli různě velet, ale nikdy se nestalo, že by to bylo bez těch lidí. Delegace přišla do organizace a tam to s nimi projednali. No, tady to končí tak, že si Štengl neudělá čas. A pozor, v pondělí tam byla pozvaná celá pražská organizace. Čekali jsme účast dvě stě lidí.

A.cz: A nebude nic?

Nebude nic, není důvod. Máme si rozdírat rány?

A.cz: Třeba pilovat strategii?

Nene, to se teď nehodí.

A.cz: Takže to prozatím utínáte a budete pokračovat po volbách?

Víte, ono to má velký význam i ve spojení s prezidentem. Jsem řádný občan této země a já ho nebudu kritizovat, ani se k němu vyjadřovat. Jestli si dal kolem sebe lidi, jaké si tam dal, je to jen jeho problém. On si musí uvědomit, že ti lidé tam nepatří a rozhodnout se sám.

A.cz: Ale ty lidi jste mu dovedl vy.

Ano, ty lidi jsem mu dovedl já. Víte, každé lidské chování má své motivace a mezi ty nejdůležitější patří vliv, moc a peníze. A to jsou motivace pánů, kteří tam sedí.

A.cz: Můžete to konkrétně rozvést? Znamená to zakázky?

Prezident může hodně. Já si nedovedu představit, že by ředitel České televize sám o sobě zakázal Moravcovi pořad.

A.cz: Tak to je ukázka moci a vlivu, ale pak tu máme ty peníze…

Ty už přijdou samy. S mocí a vlivem přijdou i ty peníze.

A.cz: Prezident ale sám o sobě nerozhoduje o velkých státních zakázkách. To vláda rozhoduje o Temelínu, v minulosti tu byl velký tendr na likvidaci ekologických zátěží. Vy znáte nějaký případ, že pánové Mynář a Nejedlý profitují na Miloši Zemanovi?

To se nedá říci. U toho já, zaplať pánbůh, nejsem. Ale lidé, kteří jsou tomu podstatně blíž, tak mají takový názor.

A.cz: Dříve jste měli s panem Nejedlým společnou kancelář, to už úplně padlo, nebo se ve Školské ulici ještě potkáváte?

Je tu ještě přihlášený se svými firmami, ale už jsem ho tu neviděl dlouho.

 

Právě se děje

Další zprávy