Šlouf si odpykává trest od ČSSD, pracuje pro Zemana

Martina Macková
8. 10. 2008 7:30
Foldyna spoléhá na Zemana, Witzany o pomoci neví
Miroslav Šlouf
Miroslav Šlouf | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pomáhá, nebo nepomáhá? Kontroverzní poradce Miroslav Šlouf, který si měl své porušení stanov ČSSD "odpracovat" ve volební kampani, je i není vidět.

Šloufovy hříchy řešila speciální komise strany, která nakonec přítele expředsedy Miloše Zemana nepotrestala. Ale dala mu šanci: Zapoj se do kampaně, bude ti odpuštěno.

Za týden začínají volby a v sobotu se v Praze sešly stovky příznivců expředsedy Zemana na ustavujícím zasedání sdružení, které mu má pomoci v prezidentské kandidatuře. Jedním ze zakladatelů je právě poradce Šlouf.

Witzany: Nic o tom nevím

Šlouf se dostal ve straně do problémů kvůli tomu, že před prezidentskými volbami v únoru otevřeně loboval za znovuzvolení Václava Klause (ODS) namísto podpory Jana Švejnara, který byl oficiálním kandidátem ČSSD. Před volbou se člen ČSSD Šlouf dokonce tajně sešel s Jiřím Weiglem, tajemníkem prezidenta.

Tím měl porušit stanovy. Navíc strana řešila jeho výroky týkající se poslaneckého klubu. Lobbista prohlásil, že ví o dalších patnácti nespokojených poslancích, kteří by se mohli stát "přeběhlíky" a z klubu odejít.

Špičky ČSSD při možnosti, kde by měl vlivný poradce v kampani zasáhnout, mluvily výslovně o pomoci Jiřímu Witzanymu, který kandiduje do Senátu v pražském obvodu číslo 5, kde Šlouf bydlí.

Jaroslav Foldyna. Protestuje proti samostatnosti Kosova
Jaroslav Foldyna. Protestuje proti samostatnosti Kosova | Foto: Ondřej Besperát

Jeho protikandidáty jsou senátor ODS Miroslav Škaloud, John Bok za lidovce a Helena Illnerová (SZ) a pro ČSSD je tento obvod důležitým mezníkem, kde je šance křeslo získat.

Bývalý rektor ČVUT Witzany není členem ČSSD. A o stranické pomoci poradce Šloufa se ani nedozvěděl.

"Nic o tom nevím. Určitě mě nekontaktoval, stejně jako já jeho. Viděl jsem ho jen v televizi, ve společnosti Miloše Zemana," řekl Aktuálně.cz Witzany.

"Samozřejmě bych byl rád za rady, které by mohly prospět. Nevím ale, jestli by nakonec za situace, která v ČSSD je, tato pomoc nebyla kontraproduktivní. Těžko říct, jak by reagoval volič a jak členové strany," dodal.

Foldyna: Den před volbami přijede Zeman

Lídr Ústecké kandidátky do krajských voleb Jaroslav Foldyna ještě před měsícem v rozhovoru pro Aktuálně.cz doufal, že se mu poradce Šlouf ozve. "Určitě bych jeho pomoc uvítal. Vždyť při minulých volbách pomáhal Paroubkovi a vyhráli jsme tady volby jako v jediném českém kraji," řekl Foldyna.

Včera už na dotaz, zda ho poradce podpořil, přitakal.

"Zeman i Grégr mě chválí a podporují. Myslím, že je to dostatečná pomoc. Navíc zakládají v okrese Děčín pobočku Přátel Miloše Zemana; ustavující zasedání je den před volbami. Pokud tam přijede Miloš Zeman a řekne lidem, koho volit, jsem spokojený," řekl Aktuálně.cz Foldyna.

Poradce Šlouf slavil nedávno šedesátku. Mezi gratulanty byl i Miloš Zeman
Poradce Šlouf slavil nedávno šedesátku. Mezi gratulanty byl i Miloš Zeman | Foto: Ondřej Besperát

Která kampaň byla beze mě? Žádná

Sám Šlouf se stranickému trestu od začátku nevyhýbal. "Marně vzpomínám, ve které kampani bych nepracoval. V řadě z nich i velmi výrazně," řekl.

"Než trest padl, tak už jsem byl v některých krajích zapojen radou i pomocí," tvrdí. Jeho rady by měly pomoci hlavně lídrům Foldynovi, Palasovi, Haškovi nebo Rathovi a Miladě Emmerové.

Většina z kandidátů jsou letití členové ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy