Šlouf se vrací do politiky. Zkusí kandidovat v Praze

Martina Machová Martina Machová
5. 8. 2010 19:43
O veřejný post se pokouší už podruhé. V minulosti zkoušel Senát
Miroslav Šlouf sfouknul šedesát svíček na dortu rychle, i když na několik nádechů.
Miroslav Šlouf sfouknul šedesát svíček na dortu rychle, i když na několik nádechů. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Symbol oposmlouvy, vlivný poradce někdejšího premiéra Miloše Zemana a známý lobbista Miroslav Šlouf, se vrací do politiky.

Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ) jej chce jako kandidáta do zastupitelstva na pražském magistrátu. O hlasy voličů se bude ucházet ve volebním obvodě Prahy 7 a 8.

"Byl navržený několika místními organizacemi, kraj jeho kandidaturu potvrdil," řekl deníku Aktuálně.cz předseda pražské organizace a místopředseda SPOZ Vladimír Hönig.

"Je to kvalitní osobnost a obvod velice dobře zná, dříve na sedmičce starostoval. Můžeme využít jeho zkušeností. Je ovšem otázka, jestli bude s kandidaturou souhlasit," dodal.

Kdo je Miroslav Šlouf

V POLITICE

  • Bývalý komunistický funkcionář a šedá eminence politiky z doby opoziční smlouvy.
  • Formálně vedl tým poradců expremiéra Miloše Zemana, fakticky patřil ke klíčovým postavám, které ovlivňovaly chod mnoha institucí a státních firem.
  • Na úřad vlády coby poradce přivedl své známé ze SSM a KSČ
  • Jeho neomezená moc skončila s odchodem Zemana do politického důchodu, jeho nástupce Špidla odmítl se Šloufem jakkoli spolupracovat, později se nedohodl ani s Jiřím Paroubkem

V ČINECH

  • V jeho týmu vznikl hanopis Olovo diskreditující Petru Buzkovou, poradci se zapojili i do nátlaku na ředitele zámku Štiřín
  • Doporučil Janu Kavanovi, aby na ministerstvo zahraničí přijal Karla Srbu a přátelil se s bossem podsvětí Františkem Mrázkem
  • I sami ministři za ČSSD si časem začali stěžovat, že jim zasahuje do personální politiky a výběrových řízení

Miroslav Šlouf ve čtvrtek nezvedal mobilní telefon, ani nereagoval na SMS. Podle deníku Právo ovšem s kandidaturou souhlasí.

Nepovedený Senát

Jedna z nejkontroverznějších osobností české politické scény se nesnaží vystoupit z takzvané "šedé zóny" do veřejné funkce poprvé. V roce 2000 neúspěšně kandidoval do Senátu na Chrudimsku, poté se z politiky stáhl, alespoň té viditelné.

V kuloárech se ovšem pohyboval dále. Byl to právě on, kdo bezpochyby ovlivnil poslední prezidentskou volbu, když se čtyři dny před hlasováním sešel s Klausovým kancléřem Jiřím Weiglem v pražském hotelu Savoy.

Záznam ze schůzky zveřejnil internetový deník Aktuálně.cz a by ukázal, jaké zákulisní dohody prezidentskou volbu provázely. Na základě posléze Zelení navrhli, aby o prezidentovi rozhodlo veřejné hlasování.

Kauza Savoy

Přestože Šlouf s Weiglem původně tvrdili, že šlo jen o přátelské setkání, na němž mimo jiné přál Šlouf Weigelovi k narozeninám, v průběhu následného vyšetřování sám Weigl přiznal, že jednali právě o prezidentské volbě.

Při výslechu u státního zástupce totiž pod přísahou uvedl, že se Šloufem krom jiného probíral to, zda by na Klausovu podporu měl vystoupit expremiér Miloš Zeman.

Autor legendárního Zemáku stojí i za nově vzniklou politickou stranou (SPOZ), v jejímž čele šel do letošních parlamentních voleb Miloš Zeman a za kterou hodlá i on sám kandidovat.

 

Právě se děje

Další zprávy