Šlouf online: Vsaďte všechno, že Zeman bude na Hradě

Markéta Chaloupská, mch
2. 10. 2008 13:30
Jedna z předních figur českého politického lobbismu byla od 12:30 hostem Aktuálně.cz
Miroslav Šlouf
Miroslav Šlouf | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté jsou přesvědčeni, že svými lobbistickými schopnostmi pomohl podruhé na Hrad Václavu Klausovi. Vlastní strana, jejímž je členem, ho za to potrestala.

Osm měsíců od prezidentské volby je o Miroslavu Šloufovi znovu hodně slyšet zejména v souvislosti se sdružením Přátelé Miloše Zemana, které chce zpátky do politiky vrátit bývalého premiéra.

A sám Miroslav Šlouf se netají tím, že by Miloše Zemana nejradši viděl na Hradě.

Olovo. Jeho práce?

Miroslav Šlouf má pověst člověka schopného řešit zdánlivě neřešitelné.

Když Miloš Zeman poprvé po listopadu 89 dostal sociální demokracii do Strakovy akademie, pomohla mu k tomu mimo jiné volební kampaň s dnes už legendárním autobusem Zemákem. Vůdcem kampaně a autorem nápadu vypravit Zemák po Česku byl právě muž, který od 12:30 odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

Muž, který má také pověst strůjce pochybných zákulisních kampaní, jakou byla mimo jiné akce Olovo, jejímž cílem bylo zdiskreditovat stranickou politickou soupeřku Miloše Zemana Petru Buzkovou. Šlouf však tyto informace vždycky popíral.

Zeman odešel, Šlouf zůstává

Navzdory tomu, že Miloš Zeman už žije několik let v ústraní na Vysočině a opustil ČSSD, zůstává Miroslav Šlouf podle všeho nadále velice vlivným mužem politického zákulisí.

Svědčí o tom například oslava jeho šedesátých narozenin, na niž minulý týden přišla řada "významných osobností" - herečkou Jiřinou Bohdalovou počínaje a politiky, významnými podnikateli či řediteli vlivných firem konče.

I to je důvod, proč ho Aktuálně.cz řadí k lidem, kteří - ač nejsou vrcholnými politiky - zdejší politické dění významně ovlivňují.

Ve středu na tomto místě odpovídal poradce předsedy sociálních demokratů Petr Dimun. Rozhovor s ním naleznete zde.

Dnes od 12:30 odpovídal muž, kterému právě Dimunův nadřízený Jiří Paroubek nemůže přijít na jméno - Miroslav Šlouf.

Odpovězeno: 02. 10. | 12:44Autor: Lída

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co sledujete návratem Zemana do politiky. Chcete mít zase neomezený vliv? A myslíte si, že Zeman na vaši hru přistoupí? Lída Kohoutová

Miroslav Šlouf: Dobrý den všem,
jsem přesvědčen, že v současné době je v naší společnosti velká poptávka po inteligentních, vzdělaných a přímých politicích se schopností se mezi sebou v zájmu státu, v zájmu společnosti domluvit. A proto, bych osobně byl velmi rád, kdyby se právě Miloš Zeman do politiky vrátil. Neomezený vliv jsem nikdy neměl a ani ho nechci mít.

Odpovězeno: 02. 10. | 12:47Autor: Thx113

Otázka: Hezký den, zajímalo by mě jak chcete očistit politiku, když se zašpinila především během opoziční smlouvy?

Miroslav Šlouf: Zřejmě jsem žil v jiné době opoziční smlouvy než vy. Mohu samozřejmě argumentovat názory zahraničních obchodníků, politiků a podnikatelů, kteří obdivovali, že jsme se v Čechách dokázali domluvit na rozvoji země a ne jako například v Itálii, kde za čtyřicet poválečných let bylo čtyřicet různých vlád. Mohu také říci, že vztahové problémy, kriminalizace a negativní medializace je dnes nesrovnatelně větší než tehdy. A v neposlední řadě připomínám nastartování významného ekonomického růstu, ze kterého žijeme dodnes.

Odpovězeno: 02. 10. | 12:49Autor: brm

Otázka: Jak se máš?

Miroslav Šlouf: Ahoj brm,
kdyby to bylo ještě trochu lepší, tak už to snad ani neunesu.

Odpovězeno: 02. 10. | 12:52Autor: Fi-5

Otázka: Dobry den,
myslite, ze paroubek prezije dalsi prohrane volby? Pokud se pamatuji, tak nikdy se socdem zadne nevyhral a pokud prohraje i tyhle... Jaky to muze mit na socdem vliv?

Miroslav Šlouf: Otázka je, jestli volby opravdu prohraje. ODS a celá koalice, dělá všechno proto, aby je vyhrál. Pokud opravdu volby prohrajeme, může to mít vliv velmi očistný vliv na politiku soc dem. Podívejte se do jiných států Evropy a do historie, jak prohrané volby působily. Například Labour Party ve V.B.

Odpovězeno: 02. 10. | 12:55Autor: Vladislav Černík

Otázka: Chtěl by se Vás zeptat jako spolustraníka, kdy
navštívíte Intranetovou komunikaci ČSSD?
Čeká Vás tam řada dotazů.
A také již tušíte, že Vaše četně navštívené 60-tiny patrně
hodnotil přítel př.Paroubek coby dobrý start do sen. kampaně ČSSD v Praze,
což Vám také dal jako osobní stranický úkol.

Miroslav Šlouf: Tak za prvé, jsem dnes tady, zítra mohu být tam. Moje narozeniny byly moje narozeniny, strana už je zaplaťpánbůh podstatně starší. A pokud se týká mé účasti při volbách na straně sociální demokracie, nemohu si vzpomenout, že bych se od roku 1995 některých voleb, nezúčastnil. A některých, jak víte, docela významně.

Odpovězeno: 02. 10. | 12:56Autor: Emil Zatopek

Otázka: Opravdu si myslite, ze slintajici duchodce z Vysociny je to nejlepsi na Hrade? Jestli bude zvolne, tak to abych zase rychle bezel. Pryc z CR.

Miroslav Šlouf: Vidím, že Miloše Zemana vůbec neznáte. To je škoda. Jestli někam chcete utíkat, tak utíkejte za ním na Vysočinu.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:02Autor: Otazka

Otázka: Jaky byl vas nazor na invazi 1968 a proc jste tak aktivne podporoval kolaborantsky rezim a aktivne se podilel na rade funkci v totalite? Jste na to hrdy nebo se za to stydite?

Miroslav Šlouf: Řekl jsem již mnohokrát, že okupace v roce 1968 mne velmi, velmi nemile zaskočila. Bylo mi dvacet let a stál jsem před rozhodnutím, buď emigrovat anebo se se svými přáteli eventuelně připravit na příchod nového Dubčeka. A protože jsme tehdy opravdu považovali pozici SSSR za trvalou a možnost viděli pouze v renesanci hodnot socialismu, zvolil jsem druhou možnost. Nejsem ani hrdý, ani se nestydím. Prostě jsem tu dobu žil.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:05Autor: Student

Otázka: Jakou funkci jste zastával v KSČ ?
Máte rád Mirka Štěpána ?

Miroslav Šlouf: V KSČ jsem byl něco přes rok členem předsednictva obvodního výboru v Praze 7. Nebyl jsem ani členem Lidových milicí, ani jsem nepodepsal vázací akt s StB. V KSČ jsem byl něco přes rok členem předsednictva obvodního výboru v Praze 7. Nebyl jsem ani členem Lidových milicí, ani jsem nepodepsal vázací akt s StB.

S Miroslavem Štěpánem jsem do listopadu 89 nějak zvlášť nevycházel. A dnes ho mám ani rád ani nerad.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:06Autor: Vladislav Černík

Otázka: Prý se v ČSSD začalo používat jinak zakázané
DDT (Dalík, Dimun, Tvrdík) ?

Miroslav Šlouf: DDT jsem nikdy nepoužíval.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:09Autor: jan

Otázka: Dobrý den, vážím si Vaší snahy udělat pro tuto společnost něco pozitivního, jak je možné se zapojit do spolupráce s Vašim týmem ? Děkuji

Miroslav Šlouf: Přijďte v tuto sobotu v devět hodin do společenského sálu Kongresového centra v Praze a pozvěte všechny své přátele. Bude tam všechno k dispozici, včetně Miloše Zemana. V nejhorším případě doporučuji www.pratelemilosezemana.cz . Děkuji.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:11Autor: Robin

Otázka: Dobrý den.Co byste na základě svých zkušeností poradil mladému člověku,který má chuť i schopnosti působit profesionálně v politice ?

Miroslav Šlouf: Především se musíte rozhodnout pro nějakou politickou stranu. Přitom se vzdělávat, naučit se dobře nějaký jazyk, pilně pracovat a přesvědčit své spolustraníky, aby vás postupně doporučovali do vyšších a vyšších funkcí. Zní to jednoduše, ale není tomu tak. Lidé dovedou být zlí. Držím Vám palce.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:12Autor: Občan

Otázka: Které politiky ODS považujete za nejserioznější ?

Miroslav Šlouf: Především pana prezidenta, některé ministry (nechci ostatní diskriminovat) a tak jak jsem poznal některé hejtmany, tak i je.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:14Autor: Jarda

Otázka: Je dobré volit v současné době
sociální demokracii? a proč?

Miroslav Šlouf: Sociální demokracii je vždycky dobré volit, protože je to sociální demokracie, a pokud nejste s některými politiky soc dem spokojen, dejte jim to najevo.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:15Autor: Václav Řehák

Otázka: Jaké podstatné příčiny u nás brání uplatnění protikorupčních opatření úspěšně užíváných ve Švédsku (např. zakázky za veřejné peníze jen přes veřejný internet)? Může volič přispět ke snížení korupce?

Miroslav Šlouf: Neumím srovnat situaci ve Švédsku a u nás. Pokud máte konkrétní náměty, dejte je svému poslanci nebo senátorovi.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:16Autor: Arnošt

Otázka: Jaký je váš názor na kauzu Čunek ? Čí to bylo politické dílo a kdo z ní měl profitovat ? Věříte usnesení žalobce o zastavení ?

Miroslav Šlouf: Můj názor na kauzu Čunek je zřejmě podobný názoru většiny občanů. Za kauzu Čunek si může především sám pan Čunek.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:17Autor: klokoc

Otázka: Je výhoda mít měkkou páteř a přizpůsobit se jakýmkoliv poměrům?Budete se učit čínsky?

Miroslav Šlouf: Otázce bohužel nerozumím.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:19Autor: Otázka

Otázka: Pane Šloufe,jak si ceníte Lenina,Stalina,Gottwalda,Brožové -Polednové,Brežněva,Putina,Zemana,Klause,Soko la,Knížáka,předem
děkuji za vyčerpávající odpověď !

Miroslav Šlouf: Položil jste mi jedenáct složitých otázek. Na všech je pozoruhodné, že o těch lidech něco víme a něco si každý z nás myslíme. Já asi o polovině mám převážně negativní názor, o druhé polovině převážně pozitivní názor.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:20Autor: markus

Otázka: Pane Šlouf,
jak dlouho ještě budete oblažovat svojí přítomností naši politickou společnost?

Miroslav Šlouf: Děkuji Vám, že mi držíte palce.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:20Autor: sazkar

Otázka: pane slouf,stane se kocab senatorem nebo ne......ja myslim,ze ne.

Miroslav Šlouf: Já si to myslím také.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:23Autor: Palo - [email protected]

Otázka: Dobrý den, jaký je Váš názor na to,že ministrem financí ČR je p.Kalousek? Druhý dotaz:je podle Vás dobré, že předsedou ČSSD je p.Paroubek? Prosím o Váš vlastní názor. Děkuji a dodatečně gratuluji k životnímu jubileu, ikdyž Vás moc nemusím, tak slušnost vítězí

Miroslav Šlouf: Děkuji za gratulaci a slušnost.
Miroslav Kalousek je velmi schopný člověk a dobrý ministr.
Pan Paroubek mě přestal napadat přes média a já mu oplácím stejným.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:24Autor: volič2

Otázka: Dobrý den pane Šloufe,
myslíte si, že má smysl chodit k volbám, když stačí koupit pár přeběhlíků a všechno je jinak? Nemáte pocit, že by bylo vhodné z důvodu výše uvedeného změnit volební zákon?

Miroslav Šlouf: K volbám je potřeba chodit a volební zákon je potřeba změnit.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:27Autor: pudr

Otázka: Pane Šloufe, jakou životnost dáváte vedení ČSSD v čele s Paroubkem? Myslíte, že na jaře budou členové strany stále stejně zaslepení a Paroubek přímou volbu předsedy vyhraje??

Miroslav Šlouf: Vedení každé polické strany má takovou životnost, jakou si zaslouží. Myslím si, že nový předseda ČSSD se nebude volit přímo, ale na sjezdu.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:29Autor: Jarda Jágr

Otázka: Pane Šloufe, co soudíte o Frantiskovi Mrazkovi, jako o cloveku ? Ponechame-li stranou vsechny ty medialni spekulace za cim vsim mel udajne stat a v cem mel prsty, tak jaky si myslite ze to byl clovek v beznem zivote ? Docela by me to zajimalo. Diky.

Miroslav Šlouf: Nemohu posoudit Františka Mrázka komplexně jako člověka. Znal jsem ho v podstatě jen povrchně. Nic jsem po něm v zásadě nikdy nechtěl a on po mě také ne. Jako společník byl příjemný.

Odpovězeno: 02. 10. | 13:31Autor: jaroušek

Otázka: Dobrý den, pane Šloufe, chtěl bych se Vás jako odborníka zeptat, kolik korun si mám vsadit na to, že se Miloš Zeman stane příštím prezidentem naší republiky?

Miroslav Šlouf: Vsaďte všechny své volné peníze. A choďte k volbám.

 

Právě se děje

Další zprávy