Sliby politiků končí v koši, do voleb se nestihnou

Eva Benešová
9. 6. 2009 14:50
Poslanci nestíhají schválit například církevní restituce či přímou volbu prezidenta
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Přímá volba prezidenta, změna volebního systému, zákaz jízd kamionů nebo církevní restituce. To všechno jsou sliby politiků, které s největší pravděpodobností padnou pod stůl.

Pokud je totiž poslanci neschválí do voleb, což je velmi pravděpodobné, bude legislativní proces ukončen a zákony se budou muset tvořit znovu po volbách.

Aby poslanci stihli zákony přijmout, museli by se shodnout na urychleném přijetí, případně k závěrečnému hlasování svolat mimořádnou schůzi. Před sebou mají pouze červnovou schůzi, pak je čekají prázdniny a volební kampaň. Jisté zatím není, zda se sejdou v září.

Chybí dohoda velkých stran

Každá z oslovených partají má jiné priority a na žádné z důležitých změn nejsou schopny se dohodnout. Zatímco například přímou volbu prezidenta prosazuje ČSSD a zelení, ODS se k ní staví velmi vlažně. Obdobné je to s víkendovým zákazem jízd kamionů.

Opačná situace je u církevních restitucí. Pro jsou ODS a KDU-ČSL, zásadně proti ČSSD. "Ve věci církevních restitucí ukázala většina ČSSD, KSČM a Tlustého, že není šance na schválení. Bez nich nemáme dostatek hlasů. Podobný model je i u volebního zákona," prohlásil šéf klubu poslanců ODS Petr Tluchoř. Doplnil, že ODS prosazovala změnu volebního zákona do dohody po pádu vlády, ale ČSSD byla proti.

Velký otazník nyní visí nad antidiskriminačním zákonem, který poslancům vrátil prezident. Pro jsou zelení, lidovci a většina ODS, proti se staví ČSSD. Ještě před několika měsíci to přitom bylo naopak. Socialisté spolu s malými stranami zákon chtěli, ODS byla proti.

"Bývalé koalici se podařilo zbavit zákon těch pasáží, které přímo před diskriminací chránily. Nyní je většina věcí zakotvena v jiných zákonech a antidiskriminační zákon je antidiskriminačním pouze názvem," uvedl hlavní výhradu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Doplnil ale, že vzhledem k nadcházejícím volbám by se změna zákona stejně nestihla přijmout, a doufá, že by se mohla stát tématem při předvolebním boji.

Ke schválení je potřeba nejméně 101 hlasů. Ty hledají poslanci už více než rok. Zatím pokaždé zákon odložili. Hrozilo totiž, že prezidentské veto nebude přehlasováno.

Služby zřejmě nezlevní

Novelu takzvaného náhubkového zákona se ve sněmovně snaží prosadit zelená poslankyně Kateřina Jacques.

Zákon zakazuje médiím zveřejňovat jména obětí trestných činů a obsahy odposlechů i v případě, že se jedná o politiky nebo jiné veřejně známé osobnosti.

Zákony, které se zřejmě nestihnou:

Církevní restituce

Založení univerzity v Kutné Hoře

Stykový zákon

Omezení jízd kamionů

Zvýšení rychlosti na dálnicích

Přímá volba prezidenta

Změna volebního systému

Snížení DPH na některé služby

Novela náhubkového zákona

"Získala jsem podpisy poslanců i z jiných stran. Návrh je kompromisní a já věřím, že najde podporu," prohlásila Jacques.

Mnoho šancí na schválení nemá například ani zvýšení povolené rychlosti na dálnicích na 160 kilometrů v hodině nebo snížení DPH na některé služby. Oba návrhy by musely být schváleny už v prvním čtení či doprojednány na mimořádné schůzi.

Do programu vůbec nebyly zařazeny církevní restituce, stykový zákon, který upravuje proces volby prezidenta, a zákon, kterým se zřizuje univerzita v Kutné Hoře.

Úplně stažena pak byla zdravotní reforma bývalého ministra Tomáše Julínka, smlouvy o radaru, do sněmovny nedoputovala ani další fáze důchodové reformy.

 

Právě se děje

Další zprávy