Sliby neplatí. Když Nečas skončí, nechá nás Řecku blíž

Petr Holub
10. 4. 2012 7:00
Vláda navzdory slibům nezvrátila potíže veřejných financí
Politici ve vládě bojují o přežití, ale voliči už něco tuší.
Politici ve vládě bojují o přežití, ale voliči už něco tuší. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - S námi cesta do Řecka nehrozí, slibovaly občanům před dvěma lety strany vládní koalice. Pokud však nakonec momentální vládní krize dojde až k předčasným volbám, nechají Nečasovi ministři nový nastupující kabinet na rozcestí, z něhož povede cesta právě tímto směrem.

Okamžité předčasné volby, které stavějí jako jednu z nynějších variant premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek, zbaví ODS a TOP 09 odpovědnosti za stav rozpočtu.

Na druhé straně dostane takové řešení veřejné finance do větších potíží, než jaké se řešily po volbách přede dvěma lety.

Deficit se nemění

Zatáhneme za záchrannou brzdu a zastavíme prohlubování negativních tendencí, zejména zadlužování státu, slíbila vláda v programovém prohlášení. Proto ministři škrtali platy státních zaměstnanců, snížili důchody a zvyšovali daně.

Definitivní výsledky veřejných rozpočtů za rok 2011 však ukazují, že se od nástupu Nečasovy vlády mnoho nezlepšilo.

Státní rozpočet, mimorozpočtové fondy, bilance obcí, krajů a zdravotních pojišťoven loni dosáhly celkem ztráty 161 miliard korun. To je podle Českého statistického úřadu nominálně o dvě miliardy horší výsledek než v roce 2010, kdy ještě rozpočet sestavila Fischerova úřednická vláda.

Výsledky státního rozpočtu nejsou lepší ani v prvních měsících roku 2012. Potřetí ve čtyřech letech se zvýšila daň z přidané hodnoty, přesto se celkové příjmy i výdaje drží na úrovni z jara 2010 nebo 2011.

Další propad na obzoru

Šance k obratu zpochybňuje vývoj ekonomiky. V posledních dvou letech rostl hospodářský výkon v průměru o dvě procenta. Vzestup nebyl dost velký, aby se zvýšila zaměstnanost nebo objem vyplacených mezd. Lidé proto ani nemohli odvádět vyšší daně.

Česko dnes patří mezi deset evropských zemí, kde počet pracovních míst v posledních dvanácti měsících v lepším případě stagnuje. Logicky jde o země, které mají největší problémy s rozpočtovým deficitem, konkrétně o Řecko, Kypr, Portugalsko, Španělsko, Slovinsko, Irsko, Dánsko, Nizozemsko a Velkou Británii.

Letos se má tuzemská ekonomika zastavit. Hrozí propouštění a další výpadek daňových příjmů.

Odpis eurodotací

Daňový výpadek způsobil loňskému rozpočtu pokles příjmů o čtyřicet miliard. Dalších 26 miliard jsou neproplacené dotace z Bruselu.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský předložil vládě koncem března materiál s titulem Souhrnná informace o vyhodnocení rizik evropských programů pro státní rozpočet. Upozornil v něm, že se Česko může se zmíněnými penězi rozloučit, protože jde o prostředky „zasažené potvrzenou nesrovnalostí". Celkem tak přijde o 32,6 miliardy.

Od ledna zastavila Evropská komise dotační kohoutek úplně. Důvodem je selhání tuzemských auditorů, kteří nebyli schopni odhalit a zamítnout financování nesmyslných projektů nebo neprůhledných zakázek.

Jankovský prozradil, co to znamená pro státní pokladnu: „V průběhu roku 2012 proplatí příjemcům finanční prostředky ve výši 125,2 miliardy. Část těchto prostředků bude do příslušných kapitol státního rozpočtu refundována s určitým časovým zpožděním," stojí v citovaném materiálu.

Květnový termín v Bruselu

O tom, jak velké bude zpoždění, se rozhodne v polovině května, kdy Evropská komise přijede do Prahy zkontrolovat novou organizaci státního auditu. Podle Jankovského se čerpání obnoví v druhé polovině roku pouze v tom případě, když komise nebude mít výhrady.

Pád vlády nutné kroky ke zlepšení dotačního systému odloží, a zasadí tedy letošnímu rozpočtu další ránu.

Veškerá vládní snaha přitom není zárukou, že Brusel opravdu nějaké dotace v červenci pošle.

Do konce dubna zveřejní výroční zprávu o českém čerpání Evropský účetní dvůr, který se zaměřil hlavně na ministerstvo financí. Pokud zpráva objeví na ministerstvu další chyby, bude Evropská komise požadovat další změny. I tím bude čerpání odloženo až na rok 2013. 

 

Právě se děje

Další zprávy