Šlégr: Peníze na sport rozdělí stát. Sazka je nepřinese

Martina Machová Martina Machová
6. 3. 2010 15:45
Rozhovor s Jiřím Šlégrem, který je horkým kandidátem na ministra sportu
Peníze na sport by měl přidělovat stát, myslí si Jiří Šlégr.
Peníze na sport by měl přidělovat stát, myslí si Jiří Šlégr. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté v předvolební kampani vytáhli nečekanou kartu: podporu českého sportu.

Předseda strany Jiří Paroubek se v půlce února sešel s šéfem Českomoravského fotbalového svazu Ivanem Haškem, kterému slíbil, že pokud vyhraje volby, převede podporu sportu z ministerstva školství přímo pod premiéra.

ČSSD podle něj podporuje systémové změny ve financování sportu i změnu loterijního zákona. A také výstavbu fotbalových stadionů, včetně toho národního.

Českému sportu chybí dvě miliardy korun, přitakává šéfovi ČSSD také hokejista Jiří Šlégr, který za sociální demokraty kandiduje v Teplicích. A hned nabízí plán, jak se vyhnout zbytečnému plýtvání: většinu peněz, které do sportu jdou, by podle něj měl kontrolovat stát:

"Měl být jen jeden budget, a to státní, a ten by to měl přerozdělovat a měl by nad tím mít jasný transparentní přehled," říká možný budoucí vládní zmocněnec pro sport Jiří Šlégr v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

První část rozhovoru: Bitky? Korupce? Prostitutky? Vše se dá vysvětlit

A.cz: Pokud volby vyhraje ČSSD, má mít peníze pro sport pod sebou přímo premiér. Vy byste je jako zmocněnec spravoval?

Ještě pořád nejsme ve finální fázi. Bavíme se o tom. Hlavně nechceme, aby se stalo to, co nyní, že ministerstvo školství nám vzalo 300 milionů z resortu sportu. Chceme oddělit budget - rozpočet sportu, aby byl garantovaný státem, aby tam byl dostatek financí a aby měl sport dostatečnou úroveň.

A.cz: Jak velký by ten balík pro sport měl být?

Počty jsou jednoduché. V současnosti chybí ve sportu určitě dvě miliardy a my je odněkud musíme vzít. To neznamená, že je budeme brát jen ze státního rozpočtu. Samozřejmě něco asi ano, ale musíme se postarat o loterijní zákon, televizní práva... Musíme dělat všechno pro to, abychom ty prostředky sehnali, protože všichni víme, jak na tom je Sazka, ta nám v dnešní době ty peníze nepřinese.

Na volebním mítinku v Mostě Šlégr bavil děti i jejich rodiče
Na volebním mítinku v Mostě Šlégr bavil děti i jejich rodiče | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Kolik peněz tedy teď na sport jde? Je to celkem 7,7 miliardy?

Do detailu to nevím. Mám dojem, že chybí 1,5 až 2 miliardy podle toho, kolik se dávalo dřív, a s ohledem na to, kolik před lety bylo dětí a kolik jich je dneska. Ty peníze chybí.

Mládež  hoří

A.cz: Co byste ve funkci vládního zmocněnce pro sport udělal jako první? 

Mládež nám hoří ze všeho nejvíc. Zase se nám to potvrdilo na olympiádě. Samozřejmě Sáblíková nám udělala obrovskou radost, ale ona z šesti medailí získala tři, což není pro český sport dobrý výsledek. Když se podíváme na juniorské kategorie, tak těch výsledků mají pomálu. Především můžu mluvit hlavně za hokej. Ten je v katastrofálním stavu, to budeme muset vyřešit v nejbližší době.

A.cz: A jak byste situaci řešil?

Já osobně bych se vrátil k vytvoření sportovních středisek, aby děti měly kam chodit a rozvíjet se. To je pro mne klíčová záležitost. Měla by být v každém kraji. Celé by to mělo být kontrolované státem a měly by na to být vytvořené samostatné finanční budgety. Sportovec by tu měl být rozpitván do detailu, aby bylo vidět, jestli se zlepšuje nebo zhoršuje, jestli má předpoklad pro potenciální reprezentaci. Měla by tu rovněž být spolupráce se školami. Chceme mít vzdělané sportovce.

Na pódu pózoval po boku Jiřího Paroubka i místních kontroverzních politiků ČSSD
Na pódu pózoval po boku Jiřího Paroubka i místních kontroverzních politiků ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Jak konkrétně si mám ta tréninková střediska představit? Měl by každý kraj zaměření na nějakou sportovní oblast?

To by byla sportoviště pro vícero sportů, kam by mohli docházet především ti, kteří jsou talentovaní. Speciální trenéři by se jim zde věnovali blíže. Byly by tu haly, letní stadion, zimní stadion, takový komplex. Samozřejmě je to vize ne jen na čtyři roky, ale i dvacet. Ale musíme to udělat. Když to neuděláme, tak nám ujede vlak. Všichni v zahraničí to dělají, snaží se zlepšovat. Například v Ústí budu mít středisko, v Litvínově dva tři talentované kluky, další přijedou z Děčína, Teplic. Sejdou se na soustředění, udělají se jim testy, řekne se, na čem mají pracovat... To úplně vymizelo. S dětmi se tolik nepracuje a má to hodně společného s tím, že trenéři nejsou dobře zaplaceni, takže kromě trénování ještě chodí do práce a nemají tolik času. Mělo by se jim zaplatit víc a dát jim i víc práce, ať se trénování věnují do detailů.

A.cz: To byste ale musel sáhnout i do organizace sportovních svazů.

Vždycky narazíte na problém, my ale ten problém chceme řešit. Já nejsem ten, který přijde a bude vykřikovat, že spasí český sport. Já jen říkám, že je čas začít něco dělat. Jestli se podaří alespoň jedna změna, tak už je to změna. Říkám vám jen, jaké mám představy.

Černá ovce Neumannová

A.cz: S tím ale opět souvisí peníze. Už dnes jdou do sportu nemalé částky. Kde jsou podle vás největší slabiny jeho financování?

Kateřina Neumannová za dluh v Liberci nemůže, myslí si Šlégr
Kateřina Neumannová za dluh v Liberci nemůže, myslí si Šlégr | Foto: Ondřej Besperát

Chybí kontrola. Jde to z více budgetů, ale já si myslím, že by měl být jen jeden, a to státní, a ten by to měl přerozdělovat a měl by nad tím mít jasný transparentní přehled. Na to jsme narazili třeba během mistrovství v Liberci, tam zřejmě chyběla kontrola. Kateřina (Neumannová - pozn. redakce) do toho spadla, možná nevěděla, do čeho jde. Když na to budu mít jasnou skupinu lidí, kteří v tom pracují a kontrolují to, tak je tu šance, že se nic takového nestane. A nebude se ukazovat prstem na bývalého úspěšného sportovce a dělat z něj černou ovci, že dluží miliony.

A.cz: Ale organizační výbor pod jejím vedením ty miliony dluží.

Dobře, ale ona za to nemůže. Ona není ten, kdo tam zřejmě udělal ty špatné věci.

A.cz: Tuto kauzu dlouhodobě sleduji a dluhy jednoznačně padají na její hlavu, byla hlavní manažerkou závodu.

Tak to já nevím.

A.cz: Kdybyste o tom mohl rozhodnout, byl byste pro zaplacení dluhu?

Zaobíral bych se tím, jak vzniknul, kdo u toho byl, a pak se k tomu nějak postavil. Teď nemůžu střelit, jestli zaplatit nebo nezaplatit.

A.cz: A kdo by za dluh podle vás měl nést zodpovědnost?

Říkáte, že pochybila ona...

A.cz: Ona byla hlavní manažerkou.

Podle toho, jestli pochybení bylo záměrné, nebo jen neznalost. Kdyby někdo požádal mne, tak to taky nebudu dělat ideálně, protože nemám zkušenosti. Proto by měl existovat tým lidí, který by měl takové projekty schvalovat s určitými podmínkami, a pak by měl být manažer, který ho bude jen provádět. Vyvarovali bychom se podobným problémům.

A Sáblíková si halu zaslouží. Jsme koneckonců národ bruslařů...
A Sáblíková si halu zaslouží. Jsme koneckonců národ bruslařů... | Foto: Jan Langer

Sáblíková si to zaslouží

A.cz: Vraťme se k vaší koncepci přerozdělování financí ve sportu. Znamená to, že byste zavedl, aby se všechny sponzorské dary odevzdávaly státu, který by je následně rozděloval zpět?

Nemůžeme se samozřejmě bavit o fotbalových a hokejových klubech. Tam to nejde. Tam jsou vlastníci a já přeci neřeknu vlastníkovi, ty jsi dostal 10 milionů a teď je musíš dát do společného budgetu.

A.cz: A co Martina Sáblíková, musela by dávat dary svých sponzorů do jednoho balíku?

Od svého soukromého, když si půjde někam udělat reklamu, tak to ne. To s tím nemá nic společného. Pokud ale bude sponzor tohoto sportu, tak by to musel dát do balíku. Ale říkám, to je můj názor, a jestli se mi ho podaří prosadit, tak to je ještě o debatě.

A.cz: Jak se stavíte k otázce, zda postavit, nebo nepostavit rychlobruslařskou halu pro Sáblíkovou?

Určitě bych to podpořil. Protože když holka z rybníku něco takového dokáže, tak by si to především zasloužila, ale nejen ona. Určitě tu budou děti, které k ní budou vzhlížet, a myslím, že jsme bruslařský národ. Ale je otázka, jestli ho postavit ze státního rozpočtu. Peníze by měly přijít ze sponzoringu, plus státní rozpočet a evropské fondy.

A.cz: Kde by dotyčná hala podle vás měla stát?

Rozumím tomu, že by si ji pan starosta přál ve Velkém Oseku, ale buďme realisti. Myslím, že by měla stát poblíž Prahy, aby byla dostupná všem.

Nebudu loutkou politiků, slibuje Šlégr před volbami.
Nebudu loutkou politiků, slibuje Šlégr před volbami. | Foto: Ludvík Hradilek

Fotbal je gigant

A.cz: ČSSD ústy svého předsedy slíbila podporu fotbalových stadionů - národního v Praze a dalších v Brně a v Ostravě. Jejich stavbu lze podle něj považovat za protikrizové opatření. Myslíte si, že je to dobrý nápad?

Někde dokonce zaznělo, že bychom si přáli, aby tu bylo fotbalové mistrovství Evropy v roce 2020. Myslím si, že by to mohla být reálná záležitost, když se podíváme, jak je fotbal populární. Proč ne, když nám přinese zpět vložené prostředky.

A.cz: Myslíte, že by se pořádání mistrovství vyplatilo?

Je to tak spočítané. Olympiáda je gigant, to jsem proti. Ale fotbalové mistrovství Evropy přiláká spoustu lidí a marketingově by to mohlo být fantastické.

A.cz: Jako bych slyšela politiky před pořádáním lyžařského mistrovství v Liberci. Používali stejné argumenty. A ono se to zas tak nepovedlo.

Nemůžeme srovnávat lyžování s fotbalem. To nejde. Fotbal je celosvětový gigant.

A.cz: Nebojíte se, že se stanete jen loutkou politiků?

Mám pár mechanismů. Moje přání je, abych si k sobě mohl vzít tým poradců - odborníků, s kterými bych své kroky konzultoval. Člověk by v tom nikdy neměl být sám. Někdo to musí rozhodnout, ale před tím by měl být tým lidí, který většinově řekne - jdeme do toho.

Čtěte první část rozhovoru: Bitky? Korupce? Prostitutky? Vše se dá vysvětlit

 

Právě se děje

Další zprávy