Sledování našich politiků je extrémně závažné,zní z ODS

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 1. 2011 15:16
Detektivní agenturu ABL ještě nedávno vlastnil ministr dopravy Vít Bárta (VV), nyní je jeho bratra
Jan Vidím (ODS)
Jan Vidím (ODS) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Je to problém a chceme vysvětlení.

Tak reagovali občanští demokraté na informace o tom, že detektivní agentura ABL sledovala před lety politiky ODS.

Od ministra dopravy Víta Bárty (VV), jehož rodina ABL vlastní, požadují někteří představitelé ODS vysvětlení.

Deník Mladá fronta Dnes (MfD) ve čtvrtek zveřejnil fotografie, videozáznamy a počítačové dokumenty, které podle listu dosvědčují, že ABL před několika lety sledovala politiky ODS. O důkazy už projevila zájem policie.

Deník přinesl první informace o případu loni v září. Bárta tehdy vše popřel a dal čestné slovo premiéru Petru Nečasovi (ODS), že jeho lidé občanské demokraty nesledovali.

"Potvrzení informací o sledování politiků ODS detektivní agenturou ABL považuji za extrémně závažné. Ministr Bárta dal při propuknutí aféry během loňské komunální a senátní kampaně předsedovi ODS své slovo, že se firma ABL na sledování politiků ODS nepodílela," reagoval místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS).

Připomněl, že Bárta v době údajného sledování agenturu vlastnil.

Vidím proto očekává, že Bárta nyní vysvětlí roli, kterou jeho firma v celé kauze sehrála.

Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra na nové informace MfD reagoval těmito slovy: "Sledování politiků samozřejmě problém je a rozhodně si myslím, že tyto informace nelze podceňovat".

Ministr Vít Bárta nechce na celou záležitost příliš reagovat.

„Trvám na svém rozhodnutí již se blíže nevyjadřovat k celé kauze Prahy 11 a budu čekat jak na výsledky soudního sporu, tak na výsledky šetření kompetentních orgánů policie," stojí ve čtvrtečním prohlášení Víta Bárty.

„Jediné, co si odnáším z dalšího (čtvrtečního - pozn. Redakce) článku pana Kmenty, je fakt, že znevěrohodňuje původní dokument, na kterém v období těsně před volbami postavil rozsáhlá obvinění," dodal ministr Bárta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy