Sledovali jsme ministra. Na reformu důchodů má jen rok

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 7. 2010 19:00
Jak vypadá jeden den ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka
Ministr Drábek ráno před svým úřadem
Ministr Drábek ráno před svým úřadem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mezi ministry Nečasovy vlády jsou zkušení političtí matadoři i úplní nováčci.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek stojí někde mezi - několik let působil jako prezident Hospodářské komory ČR.

V horkém křesle svého rezortu teď bude ovlivňovat podobu důležitých reforem sociálních dávek a důchodů.

Reportéři Aktuálně.cz sledovali jeden den novopečeného mnistra minutu po minutě:

18:45 - Padla. Jaromír Drábek odchází a kóduje svou kancelář a odchází společně se svou tiskovou mluvčí a vedoucí své kanceláře na večeři. Společenské povinnosti dnes nemá. "Snažím se teď vymlouvat, že začínám. Ale už teď v létě jich je docela hodně."

Už během dne jsem se ptal, zda se k němu teď lidé chovají jinak, když je ten ministr. "Ten zlom nastal už v okamžiku, kdy jsem se stal poslancem. Najednou mám hrozně moc kamarádů," smál se.

18:15 - Přišel opět čas tiché práce s laptopem. "Jsem spíš ranní typ," říká Jaromír Drábek. "Takže teď na večer si nenechávám žádnou koncepční práci, spíš jen maily, které přečíst prostě musím."

17:30 - Schůzka s expertem TOP 09, který nabízí pomoc při přípravě důchodové reformy. Bude poradcem ministra.

17:15 - Krátká přestávka, čas se na leccos zeptat. Takže jsme se dotkli problému důchodů a Ústavního soudu, podle kterého lidé s vysokými příjmy mají pak příliš nízké penze. "Musím si to nejdřív prostudovat," říká ministr. Řešení jsou tři: zvýšit důchod lidem, kteří platí do systému víc ("na to nemáme"), nebo snížit důchody těm, kteří platí méně ("to nepadá v úvahu"), a nebo snížit do systému odvody těm, kteří platí víc. "Zatím mi to přijde jako nejschůdnější, ale to se může změnit. Ale hlavně bude záležet na tom, jak bude vypadat důchodová reforma. Důchody musíme podle Ústavního soudu upravit v říjnu 2011 a naší ambicí je spustit reformu od ledna 2012. Takže v tom říjnu už bude jasno, jak by měla reforma vypadat," vysvětluje podrobně Drábek.

16:54 - Slovenský ministr práce (spolužák českého ministra práce, o kterém mluvil ráno) právě písemně požádal o setkání v Praze. Jaromír Drábek instruuje vedoucí své kanceláře: formální přijetí vystřídá neformální schůzka, nejlépe i s dalšími bývalými spolužáky. "Takže sraz třídy?" ptá se vedoucí kanceláře.

16:40 - Přichází kamarád poblahopřát novému ministrovi. Soukromá návštěva, odcházíme. "Je příjemné, když přijde někdo, kdo vysype osm vtipů," říká poté s úlevou ministr. A když dotyčný nic nechce.

16:07 - Pošta vyřízena. Podpis nechybí ani pod složkou týkající se změny smlouvy s Kuvajtem o ochraně investic. Nastává čas na tichou "notebookovou" práci a rozmluvu se 17letým synem přes Skype. "Poslal mi konstruktivní kritiku mého včerejšího vystoupení v televizi."

15:29 - Vyřizování pošty, pokus číslo dvě (když to předtím nevyšlo). Na jednom z listů je tajemná zkratka PM (ta v českém prostředí znamená "pan ministr"). "Musíte jim říct, že tak se označuje někdo jiný," říká směrem k vedoucí své kanceláře ministr Drábek. Naráží tak na běžnou zkratku pro britského premiéra.

Ministr odkládá pozvánku na jakousi akci, kde chtěli potvrdit účast do 28. června, ale poslali ji až 12. červenece. "Na to nereagovat!"

15:12 - Jaromír Drábek vytahuje v alobalu zabalené zbytky včerejší večeře. Je to pizza. "Občerstvení před polednem bylo opravdu lehké. Vám nedám, je toho málo," říká.

15:06 - Ministr se setkal s novým ředitelem svého kabinetu. Nastoupí v pondělí.

15:00 - Dorazil druhý, statutárně první náměstek ministra Šíška, se kterým jsem se setkali už dopoledne.

14:40 - Poprvé musíme kvůli důvěrnému jednání s náměstkem opustit kancelář asi na 20 minut.

14:04 - Na poštu nedošlo. Přichází opět náměstek Šimerka. Probírají chod ministerstva. Ministr tu a tam podotkne, že o tom či onom chce mít přehled přímo on sám. "Chci větší kontrolu v terénu proti zaměstnávání načerno," požaduje ministr Drábek. Náměstek upozorňuje na překážky a právní problémy. Pomohlo by i pár exemplárních potrestání, stojí si na svém ministr.

Foto: Ludvík Hradilek

14:01 - Vedoucí ministrovy kanceláře přináší šanony s poštou.

13:40 - E-mailem dorazily podklady k důchodům a přehled rodinné a sociální politiky. Tedy to, co sliboval náměstek Šimerka ve tři čtvrtě na dvanáct. Co udělat s důchody, ministr ještě neví. "Má to 104 stran," říká lakonicky. Obrázek by si chtěl udělat do příštího týdne a začít jednat se sociálními partnery.

13:20 - Přišla opět tisková mluvčí. Potřebuje vyplnit výkaz o tom, kolik lidí z ministerstva odchází, zda chce nový ministr nový mobil, zda chce změnit auto nebo jinak vybavit kancelář. Zřejmě se nic měnit nebude. Asi ani kožené křeslo, byť ho pokrývá žlutý ručník. "Víte jak je nepříjemné sedět na té kůži v tomto horku?" vysvětluje Jaromír Drábek.

13:14 - Krátká porada s tiskovou mluvčí Viktorirí Plívovou o tom, jaké noviny objednat. Ta se ptá na oběd, po ujištění, že jsme jedli, opáčí: "To myslíte to lehké občerstvení?" Čímž dává najevo, že pečlivě monitoruje toto online mapování dne svého šéfa.

12:40 - Čas na pár otázek a popovídání o vládě a sněmovně - a na to, jak vlastně ministři stíhají svoji agendu, když asi tak půlku měsíce sedí ve sněmovně jako poslanci a každý týden jeden den na schůzi vlády. "A zapomněli jste na výjezdy do regionů a přijímání oficiálních návštěv. To vlastně řeší každý vrcholový manažer," říká Drábek. Ve sněmovně uspoří čas jednoduše: "Mám kancelář, od které doběhnu za 21 vteřin do sálu na hlasování. A jednání se dá sledovat na obrazovce a při tom leccos vyřídit," prozrazuje obvyklou fintu pro případy, kdy se ve sněmovně vedou sáhodlouhé proslovy. Pro pořádek: praxe obvyklá i v zahraničí.

12:06 - "Ukážu vám jednu tajnou věc," usmívá se ministr a otevírá jednu ze skříní, která není skříní, ale skrývá vykachlíčkovaný prostor s umyvadlem. "Je to praktické. A není to koupelna se zlatými kohoutky."

Foto: Ludvík Hradilek

11:45 - Dorážíme zpátky na ministerstvo a vzápětí přichází bývalý ministr, teď už zase náměstek Petr Šimerka. Slibuje přehledný soupis všech sociálních dávek nebo rozpracovaných úkolů ministerstva. A upozorňuje, že jedna věc hoří: důchody, a to kvůli verditku Ústavního soudu, podle kterého lidé s vysokým příjmem mají následně nepřiměřeně malé důchody.

11:35 - V autě vyřizuje ministr Drábek zmeškaný rozhovor s novinářkou, kterou zajímají politické dohody o ombudsmanovi. Díky tomu se o tom bavíme i my. "Volil jsem paní Šabatovou," neskrývá svou volbu poslanec Drábek. A vysvětluje proč. Na námitku, že právě Anna Šabatová kritizovala sociální ústavy pod správou ministerstva a že by jako ombudsman mohla být velkým kritikem, nový ministr opáčí: "Od toho tam přece je."

11:30 - Odjíždíme z obchodní komory. Fotograf se ptá, zda půjde ministr na oběd. "Už se asi stalo," opáčí Drábek a má na mysli lehké občerstvení v přestávce konference. "Jinak mám rád parlamentní restauraci, je to tam rychlé." Námitky na velmi mírné ceny odráží: "Ale to je přece jako všude v závodní jídelně, jedí tam i zaměstnanci sněmovny. A ceny platí i pro novináře a hosty. Ty námitky mi vždycky přijdou laciné."

11:10 - Jaromír Drábek se na dotaz z pléna dopouští věštby, jak bude vypadat na konci roku nezaměstnanost: "Nejsem prognostik. Ale můj osobní odhad: při mírně optimistickém scénáři vývoje ekonomiky by mohla být na konci roku nezaměstnanost někde pod 9 procenty."

10:36 - Ministrův první náměstek ukazuje grafy, jak by měla zeštíhlet státní správa. Ministr Drábek je pro, jen varuje: "No, všichni známe Parkinsonovy zákony nebo seriál Jistě, pane ministře." Doufá, že najde skupinu lidí napříč resorty, kteří budou také dychtit po zjednodušení. Drábek začne na svém ministerstvu: "Ministerstvo práce a sociálních věcí má 18 a půl tisíce zaměstnanců, takže si pilotní projekt ověříme na tom nejsložitějším organismu." Pozn. Akt.cz: Aniž bychom chtěli být skeptičtí, právě britský seriál "Jistě, pane ministře", který ministr Drábek zmínil, ukázal, že státní správa zeštíhlí jen málokdy.

Foto: Ludvík Hradilek

9:50 - "Ještě budu říkat u NÁS", říká ministr při vstupu do budovy obchodní komory, kde doteď šéfoval, a vzápětí se setkává s mužem, o kterém jsme ráno mluvili - se svým nejbližším spolupracovníkem na komoře a teď i na ministerstvu Vladimírem Šiškou.

9:05 - Odjíždíme ministrovou Škodou Superb směr Malá Strana. Promluví tu na na půdě Mezinárodní obchodní komory na konferenci e-Statu o státní správě. Cestou dojde na populární téma: majáček ano-ne. "Nebudu ho používat," říká rozhodně ministr. "No tak samozřejmě může nastat i extrémní situace, odboráři třeba budou stávkovat..."

8:15 - "Začne to, čemu říkám notebooková agenda. Prohlédnu servery, co je nového, poštu, a dneska zavolám hned teď manželce, protože má svátek (manželka se jmenuje Jindra Drábková - pozn. redakce)," popisuje první kroky ve své pracovně ministr Drábek.

Už provedl první reorganizaci ministerstva. "Zrušil jsem tzv. klouzavé náměstky, kteří neměli na starosti žádnou konkrétní agendu. Byli dva," upřesnil. Jeho předchůdce, exministr Petr Šimerka na ministerstvu zůstává jako náměstek pro legislativu, prvního náměstka si Jaromír Drábek přivedl - Vladimíra Šišku, se kterým dlouhodobě spolupracuje.

Foto: Ludvík Hradilek

"Přivedl jsem si ten nejužší tým, který mě obklopuje, zná, jak komunikuji, s kým mám jistotu, že věci budou fungovat. Je to pan Šiška, tisková mluvčí a vedoucí mé kanceláře," vysvětluje první organizační kroky nový ministr.

V těchto dnech si ministr práce domlouvá neformální setkání s ministrem práce. Tedy tím slovenským. "Ozval se mi kamarád ze školy a říká: to jsem tedy nečekal, že se mí dva kamarádi ve stejný týden stanou ministry práce, jeden tady, druhý na Slovensku," vypráví český ministr Drábek. "Podíval jsem se na slovenskou vládu podrobněji a je to tak. S Jožou Mihálem jsme něco těch pražských hospod obrazili."

8:10 - S kartou v ruce otevírá ministr pracovnu. Samotná čipová karta nestačí, vyťukává ještě bezpečnostní kód. "Kdybych to neudělal, spustím alarm. I když je to moje karta."

7:58 - Jaromír Drábek přichází na ministerstvo pěšky. Pronajatý byt má hned naproti přes ulici, použít auto tedy netřeba.Po krátkém focení před vchodem jdeme do ministrovy kanceláře ve třetím patře. První a druhé patro má jen holé schodiště, do třetího už vede koberec a ze stěn shlížejí Drábkovi předchůdci, včetně současného premiéra Nečase.

 

Právě se děje

Další zprávy