Rozhodnu se až zítra, jestli vládu podpořím, řekla Šlechtová. O svém působení chce napsat knihu

Jan Wirnitzer Michaela Dvořáková, Jan Wirnitzer
10. 7. 2018 19:30
Exministryně obrany Karla Šlechtová jako jediná z poslanců hnutí ANO veřejně říká, že nemusí hlasovat pro důvěru vládě. Připouští ale, že je sama.
Někdejší ministryně obrany Karla Šlechtová patřila k zastáncům Andreje Babiše, za poslední rok ale jejich vztahy ochladly.
Někdejší ministryně obrany Karla Šlechtová patřila k zastáncům Andreje Babiše, za poslední rok ale jejich vztahy ochladly. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Karla Šlechtová, bývalá ministryně obrany z hnutí ANO, se doposud nerozhodla, jak bude při zítřejším hlasování o důvěře vládě hlasovat. "Nechám to bez komentáře," odpověděla na přímou otázku, zda novou vládu podpoří. "Rozhodnu se až zítra," uvedla.

Žádný jiný poslanec ANO se v podobném duchu nevyjádřil. Hlas Šlechtové nicméně není rozhodující. Pokud by vládu aktivně podpořili všichni ostatní koaliční poslanci i komunisté, stále by měla 107 hlasů. Na získání důvěry stačí ve dvousetčlenné sněmovně prostá většina.

V ANO podle Šlechtové opoziční hlasy proti nové vládě neexistují. "Podívejte se na mě, jak jsem dopadla. Myslíte si, že někdo bude proti?" připomněla poslankyně své odstranění z vedení ministerstva obrany, kde ji vystřídal Lubomír Metnar. Bývalá ministryně to přisuzuje tomu, že se snažila rozplést korupční sítě.

"Bude to muset rozplést," prohlásila Šlechtová, v čem vidí největší výzvy pro svého nástupce. "Já už jsem to rozpletla, taky proto jsem musela asi jít. A pokud to (Metnar, pozn. red.) nechá znovu uzavřít, tak říkám bohužel," dodala.

Při hlasování o důvěře Šlechtové podle jejích slov vadí do poslední chvíle nejasná situace okolo přidělování resortů. Premiér Andrej Babiš teprve den před hlasováním o důvěře navrhl Jana Kněžínka na post ministra spravedlnosti, na který v úterý večer rezignovala Taťána Malá.

Babiš zároveň uvedl, že Kněžínek resort povede jen dočasně. Ve vládě, která před Poslaneckou sněmovnu ve středu předstoupí, chybí i ministr zahraničních věcí. Řízením resortu je dočasně pověřen šéf sociální demokracie a ministr vnitra Jan Hamáček.

Pikantní je to, že právě Šlechtová dříve patřila k hlasitým zastáncům Andreje Babiše. Když se ho předchozí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) snažil odvolat z postu ministra financí, tvrdila Šlechtová, že je Babiš "ikonou české politiky". Za poslední rok ale jejich vztahy notně ochladly. Šlechtová zároveň v téže době ztratila zastání na Pražském hradě. Ke konci svého působení na ministerstvu obrany žádala o schůzku s prezidentem Zemanem, ale marně.

Aktivní na sociálních sítích

Šlechtová nyní ve sněmovně sedí na samém okraji sektoru obsazeného hnutím ANO, blízko ministra Dana Ťoka a jednu řadu za sociálními demokraty. V posledních dnech je velmi aktivní na sociálních sítích, sama ale říká, že na ně přispívala i na postu ministryně.

Na sítích se například vymezila proti přirovnávání k odstoupivší ministryni spravedlnosti Taťáně Malé. "Působila jsem ve vládě téměř čtyři roky, ne týden. Mám svou hlavu i názory. I svou vlastní pravdivou 'story' důvodů mé likvidace," napsala.

Kritizovala také rozhodnutí premiéra Andreje Babiše nezveřejnit náklady na cesty všech ministrů. K zadání této analýzy Babiše přiměla právě Šlechtová, když Lidové noviny, deník z Babišova svěřenského fondu, upozorňoval na výdaje Šlechtové za VIP salonky na letištích.

Šlechtová také zveřejnila zprávy, které dostávala od svých příznivců, ukázala fotku fenky, kterou si pořídila, a pochválila všesokolský slet v Praze. Také se vymezila proti kolegovi z ANO Milanu Brázdilovi, který označil homosexuály za postižené. Před časem Šlechtová lidi s homosexuální orientací označila za "také svou komunitu".

Karla Šlechtová plánuje nadále pracovat jako poslankyně a oznámila - opět na sociálních sítích - že chce o svém působení v politice napsat knihu. "Budou to memoáry. Jakým způsobem jsem se stala ministryní pro místní rozvoj, co jsem všechno musela snést od svých kolegů a podobně. Myslím si, že to bude zajímavá kniha. Občané České republiky by si ji měli následně přečíst," řekla Šlechtová. Knihu si podle svých slov plánuje připravit sama.

 

Právě se děje

Další zprávy