Sobotka: Jednání se Zemanem bylo potřebné a otevřené

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 17. 2. 2015 19:15
Nejvyšší ústavní činitelé na Pražském hradě hledali společnou řeč, jak se vyjadřovat k zahraničněpolitickým otázkám.
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se s prezidentem názorově často rozchází.
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se s prezidentem názorově často rozchází. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – První koordinační schůzka nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice dopadla podle aktérů nadmíru dobře. Podle premiéra Bohuslava Sobotky byla debata s prezidentem Milošem Zemanem velmi podnětná a otevřená.

"Mluvili jsme přirozeně o Ukrajině, o posledním vývoji, mluvili jsme o nebezpečí terorismu, o Islámském státu, mluvili jsme také o koordinaci zahraničních cest," shrnul v úterý večer více než dvouhodinové jednání politických špiček Sobotka. "Měli jsme možnost o problémech mluvit do hloubky, argumentovat. Nebyly to mediální zkratky, nebylo to jen vykřikování nějakých hesel," nastínil Sobotka zhruba, v jakém duchu se schůzka nesla.

Zejména názory na ukrajinskou krizi jsou podle Sobotky velmi podobné - jediným řešením je podle všech účastníků nového formátu užití politických nástrojů. "Je nesmírně důležité, aby se podařilo naplnit Minské dohody. Minské dohody číslo dvě jsou jedním z posledních racionálních řešení," komentoval to šéf kabinetu.

V rámci debaty se řeč stočila i na nedávné prezidentovy výroky i reakce na ně. "Mluvili jsme o tom, jak do budoucna lépe zkoordinovat takováto zásadní vystoupení. Je dobře, aby pan prezident slyšel názory dalších lidí, kteří reprezentují Českou republiku," podotkl předseda vlády.

Předseda Senátu Milan Štěch ho doplnil s tím, že některé věci otevřel i sám Zeman. "Řekli jsme si ale, že už se k tomu nebudeme vracet. Že zde máme mnoho současných a že budeme mít i spoustu budoucích obtížných situací a toto nám nepomáhá," řekl s tím, že sice po schůzce za některými výroky není "tlustá čára, ale je to do jisté míry uzavřená záležitost".

Právě formát prezident - premiér - šéfové komor parlamentu - ministři zahraničí a obrany by mohl přispět k tomu, aby Zeman některé své výroky mírnil. Přestože za zahraniční politiku je odpovědná vláda, z Černínského paláce zaznívá, že na Zemana prakticky neexistuje jiná páka, jak ho držet zpátky, než s ním mluvit. A právě rozhovory v širším kruhu by mohly být dostatečnou protiváhou.

Zaorálek si odnesl deštník

Spokojený s výsledkem úterního jednání byl i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který si se Zemanem vyměnil poměrně ostrá vyjádření po jeho projevu na fóru Let My People Live!, kde Zeman vyzval k tažení proti Islámskému státu. "Připadalo mi to jako podaná ruka ústavním činitelům a připadalo mi to, že všichni tu ruku přijali," zhodnotil schůzku, která trvala přes dvě a půl hodiny. "Mám pocit, že jsme se byli u toho stolu shodnout," dodal.

Zaorálek se do Zemana obul, když prohlásil, že další intervence na Blízkém východě nemá smysl. "Nevidím nutnost vyhlašovat křižáckou válku, to mi nepřipadá, jemně řečeno, prozíravé," komentoval Zaorálek prezidentova slova. Podle něj by podobné výroky mohly být do jisté míry vnímány i jako bezpečnostní riziko. Hlavní impuls pro likvidaci radikálních islamistů by měl podle něj vzejít od arabských států, které by měl Západ podpořit.

Zeman přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka šéfa diplomacie přirovnal k britskému předválečnému premiérovi Nevillu Chamberlainovi, který prosazoval politiku appeasementu. "Pan prezident pro mě měl připravený deštník, to nebudu tajit. I když jsme se hodně bavili o tom, co je appeasement a leccos si vysvětlili, tak jsem si deštník odnesl," dodal už v nadsázce na Zemanův dárek ministr po jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy