Skupina senátorů podá stížnost proti povinnému očkování pro lidi nad šedesát let

ČTK ČTK
29. 12. 2021 16:13
Skupina senátorů v čele s Jiřím Růžičkou z klubu STAN podá ústavní stížnost na vyhlášku o povinném očkování, které se bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) rozhodla zavést od března 2022 pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Místopředseda Senátu Růžička to dnes oznámil na Twitteru.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Nový kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování minimálně pro seniory. Novelu vyhlášky předloží ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v první polovině února se znalostí vývoje epidemie.

"Vyhláška dále rozděluje už tak polarizovanou společnost, nehledá jiné cesty řešení velkého problému a je naprosto nevymahatelná," uvedl Růžička. Ústavní stížnost podle něj podepsali senátoři napříč frakcemi, nikoli však kvůli tomu, že by byli odpůrci očkování. Téměř všichni navrhovatelé stížnosti očkováni jsou, dodal.

"Jsme pro očkování, ale nevyčerpali jsme další možnosti ochrany společnosti," uvedl Růžička. Jako příklad uvedl testování na protilátky proti koronaviru. Argumentoval také tím, že očkování byla povinně zavedena po desítkách let zkušeností s vakcínou. Podle Růžičky navíc současné vakcíny proti nemoci covid-19 poskytují ochranu na několik měsíců, nikoli na roky.

Záměr napadnout u Ústavního soudu vyhlášku o povinném očkování oznámili před dvěma týdny také poslanci SPD. K podání návrhu Ústavnímu soudu na zrušení vyhlášky je potřeba 25 poslanců či deseti senátorů, SPD má 20 členů dolní komory.

Válek po dnešním jednání vlády uvedl, že předloží do poloviny února vládě novelu očkovací vyhlášky. Před Vánocemi řekl, že chce zrušit povinné očkování proti covidu-19 pro lidi nad 60 let. Přesné znění podle něj bude záležet i na datech o variantě viru omikron. Vrchol jejího výskytu očekává na přelomu ledna a února. Válek považuje také za nutné sladit postup při očkování členů vybraných profesních skupin s WHO, kdy by podle něj mohli být očkováni na základě testu protilátek.

Bývalou vládou schválená vyhláška má od března zavést povinné očkování pro zaměstnance zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, pro policisty a městské strážníky nebo celníky.

Ústavní soud o povinnosti podstoupit očkování už v minulosti rozhodoval. V roce 2014 zamítl návrh na zrušení části zákona o ochraně veřejného zdraví, v níž se zrušení pasáže o povinném očkování domáhali rodiče kvůli odmítnutí pravidelného očkování jejich tehdy nezletilé dcery.

 

Právě se děje

Další zprávy