Škromach končí ve stínové vládě ČSSD, střídá ho žena

Martina Machová Martina Machová
21. 6. 2012 16:31
Novou stínovou ministryní práce a sociálních věcí bude Ivana Stráská
Zdeněk Škromach.
Zdeněk Škromach. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chystá větší obměnu ve své stínové vládě, než se původně čekalo.

Kromě uvolněného místa stínového ministra zdravotnictví po zadrženém Davidu Rathovi, kterého zastoupí brněnský senátor Jan Žaloudík, dojde ke změně i na postu stínového ministra práce a sociálních věcí.

To nyní náleží někdejšímu skutečnému ministrovi sociálnědemokratických vlád, dnes místopředsedovi Senátu Zdeňku Škromachovi. Jeho nástupkyní a novou oponentkou ministra Jaromíra Drábka bude Ivana Stráská, náměstkyně jihočeského hejtmana pro sociální, zdravotní a národnostní problematiku.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil zdroj blízký vedení Lidového domu. Sám Sobotka nechce jména dopředu komentovat, změny chce zveřejnit až během pátečního politického grémia strany.

Škromach končí po vzájemné dohodě, protože se chce věnovat své práci v Senátu. Že se skutečně jedná o předem dohodnutou akci, potvrdil deníku Aktuálně.cz i zdroj ze Škromachových blízkých.

Informaci později potvrdil i sám Škromach s tím, že hodlá skončit koncem června.

Sobotkova stínová vláda - model jaro 2011.
Sobotkova stínová vláda - model jaro 2011. | Foto: Ludvík Hradilek

Škromach odchází ze stínové vlády již podruhé. Poprvé na svou funkci garanta sociálního programu ČSSD rezignoval po loňském volebním sjezdu, který vynesl do čela Lidového domu Bohuslava Sobotku, Škromach přitom patřil do konkurenčního tábora, který podporoval na místo předsedy ČSSD Michala Haška.

Tehdy svůj krok odůvodňoval tím, že chtěl dát novému "stínovému premiérovi" prostor, aby si vytvořil tým podle svého střihu. Škromach se v něm nakonec opět objevil.

Socialisté se pak podle již zmiňovaného zdroje opět chtějí vrátit k praxi odborného mluvčího pro oblast sportu. Měl by se jím stát bývalý cyklistický šampion Jozef Regec.

V rekonstruované stínové vládě zůstává blízký spolupracovník Davida Ratha ze Středočeského kraje Marcel Chládek i Petr Hulinský, jehož pozici oslabil odchod z vedení pražské ČSSD a dlouhodobé spory s místopředsedou ČSSD a vnitrostranickým konkurentem Jiřím Dienstbierem.

 

Právě se děje

Další zprávy