Skončí ředitel VZP Horák? Padají jména jeho náhradníků

Domácí ČTK Domácí, ČTK
20. 11. 2012 19:44
O osudu špiček VZP rozhodne nová správní rada v pondělí
Současný šéf VZP Pavel Horák
Současný šéf VZP Pavel Horák | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pondělní jednání nově obsazené správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) zřejmě vyústí v odvolání ředitele pojišťovny Pavla Horáka.

Jedním z kandidátů na nového šéfa VZP je podle informací ČTK vrchní ředitel přímo řízených organizací ministerstva zdravotnictví Zdeněk Kabátek. Spekuluje se ale také o exministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS) či náměstku ministra zdravotnictví Ferdinandu Polákovi (ODS).

Deník Aktuálně.cz již upozornil, že ve hře je i výměna šéfa správní rady VZP, kterým je nyní bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.

Toho by v čele správní rady VZP mohl nahradit jeden z náměstků ministra zdravotnictví Petr Nosek či Marek Ženíšek (TOP 09).

 

Kandidátem na nového šéfa rady je pak podle informací ČTK i poslanec působící ve zdravotním výboru Jiří Skalický (za TOP 09).

Vláda před týdnem odvolala sedm členů správní rady VZP za stát a deset jich jmenovala, z nich tři už ve správní radě byli. Šéf správní rady Šnajdr (ODS) zůstal, protože jeho jmenovala Sněmovna. Změnil se ale poměr sil ve správní radě.

Ministerstvo zdravotnictví vedené Leošem Hegerem (TOP 09) vytýká Horákovi, že se pod jeho vedením VZP propadá do dluhů. Oponenti ve správní radě ale tvrdí, že za finanční potíže může ministerstvo, které nutí svými vyhláškami platit VZP za péči více, než na kolik má.

Šnajdr patřil mezi trojici středočeských poslanců, kteří se v minulých měsících pustili do střetu s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a kvůli svému odporu k vládnímu daňovému balíčku nakonec odešli ze Sněmovny. Lídři ODS ale dávali najevo, že je strana po tom, co ustoupili, "neodepíše".

Nového ředitele VZP volí správní rada VZP nadpoloviční většinou hlasů. Rada může také odvolat svého předsedu a vybrat ze svých řad nového šéfa rady.

Nyní se odehrávají intenzivní politická jednání o novém vedení VZP a její správní rady. Výsledné personální obsazení zatím není zcela jasné. Záležet bude především na dohodě ODS a TOP 09 o tom, jak se klíčové posty ovlivňující chod pojišťovny rozdělí.

 

Právě se děje

Další zprávy