Školy v obcích zůstanou, přislíbil ministr Petr Fiala

ČTK ČTK
19. 7. 2012 16:50
Proti reformě Fialova předchůdce Josefa Dobeše (VV) se lidé vyjádřili v petici
Petr Fiala ve funkci ministra školství nahradil Josefa Dobeše.
Petr Fiala ve funkci ministra školství nahradil Josefa Dobeše. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Petr Fiala slíbil, že v rámci nově připravované reformy financování regionálního školství dá přednost řešení, které zachová existenci škol v obcích.

Uvedl to ve čtvrtek v Senátu při projednávání petice za záchranu regionálního školství, kterou podepsalo na 65 tisíc lidí.

Petice byla namířena proti reformě Fialova předchůdce Josefa Dobeše (VV), která by prý znamenala zánik mnoha vesnických škol. Podle senátora a stínového ministra školství ČSSD Marcela Chládka by to ve středních Čechách ohrozilo existenci až tří čtvrtin škol.

Fiala reformu zastavil

Fiala tuto reformu zastavil a začal ve spolupráci se zástupci krajů připravovat nový model. S představiteli krajů, obcí a odborné veřejnosti chce v rámci pracovní skupiny, vytvořené z podnětu sněmovny, najít optimální model financování regionálního školství. "Jakýkoli reformní krok, pokud má být úspěšný, musí také zohledňovat rozpočtové možnosti. Jinak způsobí více problémů, než kolik toho zlepší," uvedl.

Senát na doporučení svého školského výboru Fialovi doporučil do pracovní skupiny zařadit i pedagogy z praxe a zástupce obou komor parlamentu, nejen sněmovny. Ministr tuto iniciativu uvítal. Senátor a příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD) doporučil Fialovi, aby si do týmu přibral "jednoho velkého v uvozovkách odborníka, kterého budete potřebovat", a to ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), od kterého bude potřebovat peníze.

Chládek považuje za nutné zastavit podfinancování školství. Je třeba koncepční návrh, který bude respektovat regionální problémy a počítat i s prvkem kvality vzdělávání, nejen počtem žáků, řekl Chládek. Připomenul, že podle Dobešovy koncepce mělo být kritériem 24 až 26 žáků na třídu, reálně jich ale v průměru je jen 21.

Fiala připomenul, že letos představuje rozpočet ministerstva na regionální školství 83,5 miliardy korun, což je o 13 miliard více než v roce 2005. Dalších 34 miliard korun je na školství poskytnuto z rozpočtů krajů a obcí. Rostoucí výdaje tak podle Fialy "ne vždy přesně korespondují s demografickým vývojem".

Školy v obcích ale podle ministra nemají jen vzdělávací funkci, ale také sociální a kulturní. "Proto budu vždy preferovat takové řešení, které zachová existenci škol v obcích," prohlásil Fiala.

 

Právě se děje

Další zprávy