Školství a věda se bouří proti Kalouskovým škrtům

Jakub Novák
5. 11. 2012 16:21
Resort školství by měl v letech 2013-2015 přijít o více než 5 miliard Kč
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V době, kdy se mluví o podpoře prorůstových opatření jako jediné cestě z krize, se ministerstvo financí rozhodlo zasadit další významnou ránu právě jim.

Dlouhodobě podfinancované vědě a výzkumu se totiž v rámci škrtů plánuje uzmutí dalších 2,7 miliardy.

Tím to ale nekončí. Pokles by měl pokračovat i v dalších dvou letech, kdy by investice do vědy měly poklesnout o další 2,5 miliardy korun.

Ještě hůře je na tom přímo ministerstvo školství, které by mělo podle původních zpráv dostat o pět set milionů méně - přišlo by tak o peníze určené na zvýšení platů učitelů a další neinvestiční výdaje, jako jsou nové učebnice apod.

Situace je ale zřejmě ještě horší.

Podle mluvčího ministerstva školství jsou totiž návrhy na škrty ve školství ve skutečnosti desetkrát vyšší.

Foto: Ing. Jiří Fraus, Svaz českých knihkupců a nakladatelů

"Přesahují 5 miliard. Jedná se o návrh ministerstva financí, který s námi zatím nebyl konzultován a bude se o něm jednat na dnešním zasedání vlády. Tento návrh nepovažujeme za možný především proto, že by měl přímý dopad na platy učitelů," říká Zeman.

Například Akademie věd by měla dostat o 6,5 procenta méně peněz, což už její zástupci kritizují.

Podle ředitele Ústavu molekulární genetiky AV ČR Václava Hořejšího by tento pokles měl být dokonce o 13 % a měl by se týkat institucionálních prostředků.

"Já si ale myslím, že k tomu nedojde, že nakonec bude schválen ten původní rozpočet - toto je jen ta alternativa pro případ, že by kvůli ´rebelům´ v ODS neprošel ten návrh se zvýšením DPH. Zatím se proto žádnými konkrétními důsledky nezabývám, protože je považuji jen za hypotetické," konstatuje Hořejší.

Foto: Rada pro výzkum, vývoj a inovace

V případě Grantové agentury České republiky jde podle jejího mluvčího Romana Proroka o krácení rozpočtu až o 340 milionů korun (pro ilustraci - v příštím roce měla agentura dostat asi 3,3 miliardy).

"To nelze řešit jinak než výrazným snížením úspěšnosti projektů v již vypsané a právě hodnocené grantové soutěži na rok 2013," říká Prorok.

Předsednictvo GA ČR proto nyní podle něj bude muset zvážit, zda půjde cestou plošného, nebo selektivního snížení; prioritní v tomto případě bude snaha zabránit krácení rozpočtů projektů základního výzkumu, na kterých vědci už pracují.

U Technologické agentury, která počítala pro příští rok s částkou ve výši asi 2,6 miliardy, potom návrh počítá se škrty ve výši asi jedné pětiny z celkové částky - tedy téměř půl miliardy korun.

"Pokud by ke škrtům tak, jak byly navrženy, došlo, bude to mít pro aplikovaný/průmyslový výzkum velké a pro TA ČR fatální následky," říká předsedkyně agentury Rut Bízková.

Z roku na rok se tak podle Bízkové sníží podpora tohoto typu výzkumu o dalších 710 milionů, protože krácení je navrženo nejen v TA ČR, ale také v programu ministerstva průmyslu "TIP".

"Těžko můžeme chtít, aby se v kapitole VaV vůbec neškrtalo, když se jinde škrtá, ale škrty u TA ČR jsou mimořádně vysoké. TA ČR je přitom základním nástrojem reformy výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, kterou vláda zahájila v roce 2008 a která má sloužit k tomu, aby z výzkumu byly co nejdříve výsledky pro praxi," dodává Bízková.

S těmito částkami počítá návrh ministerstva financí, který zohledňuje nové odhady vývoje ekonomiky a zároveň nepočítá s dopady daňového balíčku, jenž ve sněmovně narazil na odpor rebelujících poslanců ODS a který předpokládá mimo jiné zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy