Školníkům platy zůstanou, vyhodím úředníky, řekl Dobeš

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 8. 2011 14:35
Ministr školství musí na mzdy pedagogů navíc sehnat 4 miliardy korun
Ministr školství Josef Dobeš potřebuje sehnat 4 miliardy na přidání učitelům.
Ministr školství Josef Dobeš potřebuje sehnat 4 miliardy na přidání učitelům. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce v příštím roce propustit více úředníků, než původně plánoval. Důvodem jsou čtyři miliardy korun, které potřebuje získat na zvýšení platů učitelům.

Dobeš chtěl původně získat peníze snížením mezd nepedagogů, po velké vlně odporu se ale rozhodl škrtat jinde. Nutných 700 milionů korun na mzdy vezme z letošních úspor, omezí investice a škrtne pastelkovné.

Hlavní škrty ale podle ministra pocítí úředníci. Pro příští rok chtěl jejich počet původně snížit o 23 procent, nakonec ale bude číslo ještě o něco vyšší.

Ministr po pátečním setkání s odbory potvrdil, že platy nepedagogů neklesnou. "V příštím roce se nesníží ani o korunu plat nepedagogických pracovníků," uvedl Dobeš na tiskové konferenci.

Kvůli penězům na jejich platy například pozastaví investice, na rozvoj dětských domovů tak půjde místo původních 300 milionů jen 100 milionů korun. Ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) také požádal, aby mu umožnil úspory z letoška použít pro příští rok.

Dalších asi 85 milionů chce získat zrušením takzvaného pastelkovného, což je příspěvek pro prvňáčky. Dále podle svých slov ještě více "řízne byrokracii".

Školníkům se mzda nesníží

Dobeš původně totiž plánoval, že na platech školníků, kuchařek nebo hospodářek škrtne 700 milionů. To by znamenalo, že by těmto lidem klesl plat o pět procent. Už letos se jim přitom snížily mzdy o deset procent. Hrubá mzda těchto zaměstnanců včetně vedoucích pracovníků tak letos činila necelých 15 000 korun.

Proti snižování platů nepedagogů se ostře postavily školské odbory, které pohrozily stávkou. Proti byla ale také třeba TOP 09 nebo ČSSD. Podle senátora a stínového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) plánuje Dobeš vyhnat kuchařky a uklízečky ze škol a jejich práci rozdělit mezi soukromé firmy. "Měl by rezignovat," uvedl na adresu Dobeše.

Poslanci TOP 09 se zase vyslovili v tom smyslu, že ministerstvo školství s šetřením zaspalo a peníze bylo možné uspořit třeba na maturitách nebo odměnách zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy