Škárkovi hrozí tvrdší trest. Bártu si asi nahrál jindy

Radek Nohl Radek Nohl
4. 4. 2012 16:05
Soudce varoval Škárku, že se možná dopustil podvodu. Hrozilo by mu až 5 let vězení
Poslanec Jaroslav Škárka.
Poslanec Jaroslav Škárka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Proces s lídrem Věcí veřejných Vítem Bártou a poslancem Jaroslavem Škárkou vstupuje - v kulisách hroutící se vlády - do finálového dějství.

Ve středu došlo v celém případu k nečekanému zvratu.  

Soudce Jan Šott ukázal veřejnosti fotografie a pustil část nahrávky, která však byla velmi nekvalitní a jež měla být ze dne, kdy Bárta Škárku uplácel.

Podle expertů z kriminalistického ústavu ale Škárka podváděl. Před soudem se ukázalo, že byl záznam zřejmě upraven a pořízen několik dní předtím, než ke schůzce, na níž Bárta Škárkovi peníze dal, došlo.

Nezařazený poslanec trvá na tom, že je nahrávka ze 29. března. Právě v tento den mu Bárta 170 tisíc korun v obálce předal.

Soudce kvůli tomu Škárku informoval, že jeho čin bude možná překvalifikován. V takovém případě by mu hrozilo jeden až pět let vězení.

"Mohl by se dopustit podvodu tím, že chtěl od Bárty peníze vylákat za účelem jeho diskreditace," řekl Aktuálně.cz Šott. Škárka si kvůli tomu vzal se svým právníkem čas do pátku, do kdy se rozhodne, zda nepožádá soudce o odročení případu.

Soud bude pokračovat zítra, kdy na lavici svědků usedne také jeden z nejvlivnějších členů ODS - Roman Jurečko, první místopředseda strany na Plzeňsku a blízký spolupracovník ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Toho si jako svědka pozval Škárka. Vypovídat bude i poslankyně Kristýna Kočí.

Středeční soud jsme pro vás sledovali v online reportáži:

14:50 - Soud dnešním dnem skončil. Bude opět pokračovat zítra ráno, kdy bude vypovídat Kristýna Kočí a vlivný člen ODS Roman Jurečko.

14:45 - Nastává posun v celém případu. Soudce Jan Šott informoval Škárku o tom, že je možné, že bude jeho čin překvalifikován podle přísnějšího paragrafu. Mohl by se dopustit podvodu tím, že chtěl od Bárty peníze vylákat za účelem jeho diskreditace. V takovém případě by mu hrozil jeden až pět let vězení. Škárka má čas do pátku si rozmyslet, zda bude chtít, aby kvůli tomu bylo soudní líčení odročeno.

14:24 - Soudce Jan Šott pouští fotografie ze záznamu, který minule přinesl Jaroslav Škárka a zpracoval znalecký kriminalistický ústav. Jsou z Bártova bytu, většina z nich je ale rozmazaná.

Bártův advokát ji okamžitě rozporuje. Podle něj z některé části nahrávky vyplývá, že nebyla pořízena večer, jak tvrdil Škárka, ale ráno. Na záznamu podle něj Škárka jedné osobě říká: "Dobrý den, stále čekám." Dokazuje to prý i intenzita slunečního svitu.

Chudoba také říká, že při předání peněz neměla být v místnosti žádná osoba. Na fotografiích ale některé neznámé osoby jsou. 

14:02 - Škárka takovou verzi odmítá. "Je evidentní, že pan Petrlíček byl nástrojem pana Bárty pro sledování a vydírání," řekl Škárka.

13:58 - Bárta znovu popírá, že by ABL, respektive on sám, po Pavlu Petrlíčkovi chtěli, aby sledoval politiky na Praze 1 a 11. "Jsem nucen konstatovat, že už pan Petrlíček říkal, že ho úkoloval pan Škárka," uvedl Bárta. 

13:39 - Šlechty se nyní ptá Vít Bárta. Opakuje podobné otázky jako jeho advokát. Šlechta se do své výpovědi občas zamotá. "Pan Škárka má ÚOOZ," prohlásil. "Tak už víme, že ÚOOZ je napojený na pana Škárku," zareagoval Bárta. "Ne, ÚOOZ se obrátil na panu Škárku," řekl poté Šlechta.

13:28 - "Chtěl jsem, aby pan Petrlíček vypovídal o jeho minulosti v ABL. Pan Petrlíček mi ale za zhruba 14 dní napsal SMS, že nabídku nevyužije, tím to pro mě skončilo," vypovídá Šlechta.

Foto: Ludvík Hradilek

13:15 - Pouští se další nahrávka, kterou k soudu předal bývalý detektiv ABL Pavel Petrlíček. Ze záznamu ale nejde skoro nic slyšet. Bártův advokát Oldřich Chudoba, který má písemný přepis nahrávky, se svědka ptá, co Petrlíčkovi nabízel.

"Nabízel jsem panu Petrlíčkovi spolupráci. Šlo o problém s jeho manželkou. Říkal jsem mu, že by mu za jeho svědectví mohlo pomoct státní zastupitelství nebo Útvar pro odhalování organizovaného zločinu," uvedl Šlechta.

13:07 - Soud opět pokračuje. Jako první bude vypovídat Petr Šlechta, asistent poslance Stanislava Humla.

12:00 - Soudce Jan Šott vyhlásil další přestávku, líčení bude pokračovat po 13. hodině.

11:36 - "Tohle nebylo standardní oznámení. Podal jsem informace nadřízeným a pak se telefony netrhly. Volali mi nadřízení, operační z policejního prezidia a ptali se na některé věci," řekl policista z Horních Počernic, u kterého podal Škárka trestní oznámení. "Nikdo mě ovlivnit nechtěl," tvrdil před soudem. 

11:24 - K soudu přišel také Michal Moroz, bývalý náměstek ministra vnitra Radka Johna. Věci veřejné tu kromě Bárty reprezentuje také početný tým PR.

Foto: Ludvík Hradilek

11:13 - Bártův advokát Oldřich Chudoba se chtěl Zájedy ptát na další detaily, Škárka ale svého advokáta nezbavil mlčenlivosti. Bárta byl úspěšnější. Na jednu otázku mu Zájeda odpověděl.

10:58 - Škárkův advokát Jiří Zájeda říká, že si Škárka za 5000 korun, které dostal od Bárty, koupil cigarety a ještě nějaké věci. Jaké to byly, ale nevěděl.

Státní zástupkyně Hana Vrbová se poté ptala, proč podali dva dny za sebou totožné trestní oznámení, jedno na policii do Horních Počernic a druhé na Městské státní zastupitelství v Praze.

"Byly různé indicie, že veškeré orgány policie, pracují tak, jak mají. Městské státní zastupitelství bylo garantem toho, že vše proběhne tak, jak má," uvedl Zájeda.

10:39 - Kateřina Janková, bývalá manažerka ODS, popisuje vazby mezi ODS a Věcmi veřejnými v Plzni. Z jejich slov vyplývá, že vlivný člen ODS Roman Jurečko měl domluvenou spolupráci s VV. 

"Když jsem se Romana po volbách ptala, zda ODS bude spolupracovat s Věcmi veřejnými, řekl mi, že se o to nemusím starat, že je to zařízené," uvedla Janková.

Podle ní měl vazby na Jurečka i Jaroslav Škárka. "Škárku mám pod kontrolou, řekl mi Jurečko," dodala Janková.

Dále říká, že se ODS ale rozešla. "Já jsem se rozešla s tou kmotrovskou částí ODS," popisuje Janková. Mluví o tom, že ji někdo zastrašoval a vyhrožovali jí, že jí podpálí dům.

"Výhružné SMS jsem ani nehlásila, ale když mi někdo zapálil plot, tak jsem se již obrátila na policii, uvedla Janková.

10:30 - Soud po přestávce pokračuje. Vít Bárta stále drží v ruce telefon, pravděpodobně posílá SMS zprávy. Když se ho novináři na situaci kolem vlády ptali, odmítl cokoliv komentovat.  

10:05 - Další dotaz Škárky na Jirsu. "Jak dlouho znáte Pavla Béma, Romana Janouška a jak jste se seznámil s Vítem Bártou?"

Jirsa popisuje, že s bývalým pražským primátorem se zná už řadu let, Janouška viděl na různých akcích maximálně třikrát, čtyřikrát a s Bártou ho seznámil René Poruba, současný šéf Ředitelství silnic a dálnic, který byl jmenován v době, kdy byl Bárta ministrem.

"Já znám René Porubu více než dvacet let. Jestli se nepletu, tak byl tehdy členem ODS na Praze 6," dodává Bárta. 

09:57 - Škárka se ptá Jirsy, zda mu přijde normální, že se Škárkou a Bártou sešli v noci v parku. "Takové schůzky jsou ve Věcech veřejných?" táže se Škárka.

"To nevím, nejsem členem Věcí veřejných. Mně ale jako mediálním poradci přišlo standardní, že když přišla informace mediálně výbušná, tak by se měli tehdejší ministra a poslanec, kterého se to týká, sejít," odpověděl Jirsa. 

09:39 - Tomáš Jirsa, který byl před rokem mediálním poradcem Věcí veřejných, popisuje situaci poté, co se dozvěděl od Škárky, že poskytl nějaké insider informace týdeníku Respekt. Škárka mu podle jeho slova tvrdil, že žádná nahrávka neexistuje.

"To, že by tady mohla existovat nějaká nahrávka, jsem považoval za mediálně výbušnou věc. Jinak jsem to ale nepovažoval za zásadní věc," popisuje Jirsa. 

09:33 - Poté, co se objevila informace, že ministři Věcí veřejných dnes demisi nepodají, odešla se sálu poslankyně VV Kateřina Klasnová. Za dveřmi od té doby telefonuje.

09:26 - Soudce se ptá novináře Ondřeje Kundry, jak mu Škárka zdůvodňoval, za co peníze od Bárty dostává.

"Jaroslav Škárka mi řekl, že jsou to peníze za loajalitu vůči Vítu Bártovi. Škárka dlouhodobě viděl do financování strany, které mohly vykazovat prvky jisté neprůhlednosti. Další moment, který souvisel s loajalitou, bylo napětí, setrvání ve vládě, před voliči by se strana mohla prezentovat jako nejednotná," uvedl Kundra. 

09:04 - Bártův advokát Oldřich Chudoba se nyní Novotného ptá, zda docházelo k úniku informací z klubů Věci veřejných. Poslanec VV mluví o tom, že se často stávalo, že se během jednání na zpravodajských serverech psalo přesně to, na čem se domluvili.

Huml chtěl, aby opustil klub VV, řekl u soudu Novotný.
Huml chtěl, aby opustil klub VV, řekl u soudu Novotný. | Foto: Ludvík Hradilek

"Kvůli tomu jsme pak v předsálí museli odevzdávat telefony. Někdy to dělal Vít Bárta, jednou jsem to udělal i já sám, mobil jsem vzal i tehdejšímu ministru vnitra Radku Johnovi," řekl Novotný.

Poté, co klub opustil Škárka, Huml a Kočí, tak údajně k úniku informací už nedochází.

08:56 - Novotný dále popisuje, jak ho poslanec Stanislav Huml přesvědčoval, aby poslanecký klub opustil Věcí veřejných. "Já jsem ale nechápal proč. Řekl mi něco v tom smyslu, že až to praskne, tak to bude velký hnus. Věci veřejné ale ten hnus nedělají," uvedl Novotný. 

08:49 - Soudce Šott se Novotného ptal, jestli ho vyděsilo, že byl Bárta tak velkorysý? "Přesně tak," odpovídá Novotný. "Já jsem v politice zažil několikrát puč, věděl jsem, jak se věci dějí, jak je jednoduché koupit politika. I koaliční partneři jsou na sebe jako supi. Bártova velkorysost, i když je to v povaze, je vlastně jeho slabina."

08:40 - "Když nám byly sníženy náhrady o zhruba 20 tisíc korun, byly Věci veřejné pod tlakem koaličních partnerů i opozice. Všichni nám nadávali. Pan Bárta nám řekl, že pokud bude mít někdo finanční problémy, tak se na něj může obrátit. Říkal jsem, že to byla velmi nebezpečná záležitost a to se nakonec potvrdilo," popisuje Novotný situaci na poslaneckém klubu.

08:35 - Soud s Bártou a Škárkou začíná. Jako první bude vypovídat poslanec Věcí veřejných Josef Novotný.

08:27 - Víta Bártu k soudu znovu doprovází jeho manželka Kateřina Klasnová. Před tím než jednání začne, tak se ještě procházejí po parčíku, který je uvnitř justičního areálu na Praze 5. Dorazil již také druhý obžalovaný - Jaroslav Škárka.

08:19 - Soudce Jan Šott Aktuálně.cz řekl, že by chtěl, aby již tento týden zazněly závěrečné řeči.

"Moje ideální představa je, že pokud by se všechno stihlo, svědci, nahrávky a listinné důkazy, ve středu a ve čtvrtek, tak by bylo možné dát v pátek prostor závěrečným řečem a příští týden by se vyhlásil rozsudek," uvedl Šott.

08:13 - Chodba před místností, kde bude soud s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, se plní novináři. Mezi nimi se zatím objevil pouze Škárkův advokát.

 

Právě se děje

Další zprávy