Sjezd poznamenala 'aféra Juránek'

Martina Macková
9. 12. 2006 18:58
Brno - Jednání lidoveckých delegátů poznamenala několik měsíců stará aféra kolem hejtmana Juránka. Ten v srpnu nařkl místopředsedu Kasala a poslance Šustra z toho, že ho chtějí zlikvidovat.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Dostal jsem tu informaci zprostředkovaně. Řekl jsem ji důvěrně další osobě a pak už se nekontrolovaně šířila dál," vysvětlil jihomoravský hejtman Juránek, který podle svých slov získal informaci z sms zprávy.

V chystané "likvidaci" měla figurovat ještě další osoba - šéf společnosti Sazka Aleš Hušák. Generální ředitel Sazky měl v údajném plánu jedinou úlohu, vraždu zaplatit.

Za problém se poslanci Šustrovi i Kasalovi podle svých slov už omluvil, Hušákovi dokonce písemně. Kasal prý ale jeho omluvu nepřijal.

Proto dnes sjezd začal o tři čtvrtě hodiny později. Celostátní výbor se totiž mimořádně sešel kvůli tomu, že Kasal žádal, aby Juránek kvůli aféře nekandidoval na místopředsedu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Juránek: Omluvil jsem se, co chtějí víc?

Juránek nakonec na vlivný stranický post kandiduje. "Veřejně jsem se omluvil před volbami a považoval jsem to za ukončené. Jsem překvapen, že to ukončené není. Informaci jsem říkal jen soukromě," řekl Juránek.

Netuší, proč se k němu informace o jeho vraždě dostala. "Nemohu vyloučit ani potvrdit, že by to mohlo být v souvislosti s tajnými informacemi, se kterými přicházím do styku. Ale informaci jsem nezískal od tajných služeb," řekl Juránek.

Kasal potvrdil, že pomluva byla důvodem, proč před sjezdem požádal, aby Juránek nekandidoval. "Je nesmysl, že bych chtěl kolegu Juránka zlikvidovat. Ať si čtenáři udělají sami obrázek," řekl rozčilený Kasal.

Čunek: Je to nesmysl

K uklidnění atmosféry vyzval delegáty nově zvolený šéf strany Jiří Čunek. "Juránek tomu uvěřil, což byla chyba. Sám také dostávám výhrůžné dopisy. Mělo se to řešit v orgánech strany. Je to celé nesmysl, pojďme se věnovat podstatnějším věcem," řekl delegátům sjezdu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Myslím, že si to pan Juránek vymyslel. Asi je nemocný. Jinak si to nedokáži vysvětlit," řekl Aktuálně.cz další očerněný Ladislav Šustr. "Kdyby tu informaci měl v sms zprávě, tak by ji měl ukázat," dodal.

Šustr je členem dozorčí rady společnosti Sazka, kterou vede Hušák. Zastupuje tam organizaci Orel, pro kterou tento týden vydobyl ve sněmovním rozpočtovém výboru na další rok přes 50 milionů ze státního rozpočtu.

Šustr si stejně jako Kasal myslí, že by Juránek neměl kandidovat na funkci právě proto, že šířil tuto informace o vrcholných představitelích vlastní strany.

To také požadoval ráno před začátkem sjezdu, stejně jako Kasal. Juránek na to ale neslyší.

"Vyzvu ho, aby odstoupil, pokud bude zvolen," řekl Šustr, který považuje za velkou chybu nově zvoleného předsedy Čunka, že Juránka do místopředsednické funkce podpořil, i když o aféře ví.

 

Právě se děje

Další zprávy